Današnja sreda (ja, sreda je že) bo v Zasavju kar zanimiva. V Hrastniku bodo pripravili projekcijo slovenskega kandidata za oskarja, pogovor z glavnima pri filmu in pred filmom še nastop rudarske godbe. Sicer pa, v Zasavju je kar nekaj zanimive ponudbe, ki vam jo prinašamo na pladnju. Poglejte jo in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 12. oktober 2022


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 °C.

V četrtek in petek se bo nadaljevalo suho vreme. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah v notranjosti megla ali nizka oblačnost. V soboto se bo prehodno oblačnost povečala. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10.00 ure odjemalcem iz TP Jereb, od 11. do 13. ure iz TP Trojane in od 12. do 14. ure iz TP Zajasovnik II (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 15. ure iz TP Dobovec (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 7. do 14. ure iz TP Vreskovo, izvod smer Fele, od 8. do 9. ure iz TP Restavracija (nadzorništvo Trbovlje).


Prireditve

Pred Orkestrom nastop godbe

KRC Hrastnik in Kamerat – festival delavskega filma Hrastnik vabita danes na brezplačno projekcijo filma Orkester. Ob 18.30 uri bo na ploščadi pred Delavskim domom Hrastnik nastopila Rudarska godba Hrastnik, projekcija filma se bo pričela ob 19. uri v kinodvorani Delavskega doma. Po projekciji filma pripravljajo organizatorji še pogovor o filmu z režiserjem, sicer Zagorjanom, Matevžem Luzarjem in direktorjem fotografije, Hrastničanom in kameratom Simonom Tanškom.

O filmu

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Kako se je sovica znebila žalosti

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje pripravljajo danes ob 17. uri e-pravljično urico v okviru projekta digi.komp. Prisluhnite lahko zgodbi z naslovom Kako se je sovica znebila žalosti in spoznali, kje vse in na kakšen način lahko beremo knjige. Pridružite se na mladinskem oddelku trboveljske knjižnice.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Martina Orožen

Na današnji dan se je leta 1931 v Turju v občini Hrastnik rodila slavistka Martina Orožen. Druga svetovna vojna je njeno življenje zaznamovala s smrtjo očeta Martina, ki so ga kot talca ustrelili leta 1942 v Mariboru. Po diplomi je postala asistentka za staro cerkveno slovanščino oziroma od leta 1960 za zgodovinsko slovnico in dialektologijo slovenskega jezika. Je izkušena slovenska poznavalka in razlagalka diahronih jezikovnih vprašanj iz zgodovinske slovnice slovenskega jezika. Prejela je zlato odličje Univerze v Ljubljani in nagrado Ustanove patra Stanislava Škrabca. Leta 2011 je prejela tudi naziv častna občanka občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Svetovni dan revmatskih bolezni

Danes, 12. oktobra, obeležujemo svetovni dan revmatskih bolezni. Namen dneva je ozaveščati o različnih oblikah revmatskih bolezni, predvsem o ankilozirajočem spondilitisu. V Sloveniji je za vnetno revmatično boleznijo obolelih med 40.000 in 60.000 ljudi. Revmatične bolezni povzročajo kronične bolečine, vnetja, okorelost in izgubo funkcije sklepov. Nezdravljena bolezen poleg nenehnih bolečin lahko tudi trajno uniči sklepe, kar vodi v invalidnost. Nekatere revmatične bolezni povzročajo oslepitev, druge lahko trajno okvarijo ledvica, pljuča, možgane, živce …


Savus