Današnja nedelja v Zasavju ne prinaša kaj prida prireditev. Zato vas danes vabimo v kino. Zvečer si lahko v Zagorju ogledata film Pot v raj. V Trbovljah pa vas posebej vabimo na ogled dokumentarno igranega filma o Juretu Zdovcu. Poglejte ponudbo in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 9. oktober 2022

Vreme

Danes bo dopoldne oblačno in ponekod megleno, popoldne pa se bo oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 13 do 18 °C.

V torek in v sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem iz TP Brebrno, Kidovnik.


Prireditve

Delavski dom Zagorje – kino

Pot v raj

ob 19.00 uri

Ameriška komedija, režija Ol Parker, igrajo Kaitlyn Dever, Julia Roberts, George Clooney …

Diplomat Univerze v Chicagu Wren Butler spremlja svojo najboljšo prijateljico Lily na podiplomski izlet na Bali. Potem, ko se Lily nenadoma odloči, da se bo poročila z domačinom, njeni ločeni starši poskušajo hčerki preprečiti, da bi naredila isto napako, kot sta jo onadva storila pred 25 leti.

https://youtu.be/vAs4TDXxVg0


Delavski dom Trbovlje – kino

Najboljši rojstni dan

ob 18. uri

Sinhronizirani družinski film (Nemčija, Nizozemska, Švedska), izvirni naslov Best Birthday Ever (2021), režija Michael Ekbladh, scenarij Rotraut Susanne Berner, Aje Brucken, igrajo Jonathan Bailey, Jennifer Saunders, Adrian Edmondson …

Zajček Karelček z ljubečo družino in hišnimi ljubljenčki živi v hiši na robu mesta. Rad se igra s prijatelji v soseščini. Navajen je, da je vsa pozornost staršev namenjena njemu – a vse se spremeni, ko se rodi njegova sestrica Klara. Še večerne pravljice ne dobi, ker očka ob branju utrujeno zaspi. Komaj čaka svoj rojstni dan, ko bodo šli z družino k jezeru na piknik. A kaj ko Klara začne jokati prav med rezanjem torte in zatem dobi še vročino! Ali res ni mogoče Klare zamenjati za starejšega brata? Karelček je jezen, ker je sestrica pokvarila njegov nepomembnejši dan, a razočaranje ga pripelje v nepričakovano pustolovščino z najboljšo prijateljico Moniko.

https://youtu.be/RThmOjwQzRg


Pot domov

ob 20. uri

Slovenski igrano-dokumentarni film, režija in scenarij Aleš Žemlja, igrajo: Jure Zdovc, Miha Žibrat, Stanka Zdovc, Peter Vilfan, Janez Drvarič, Zmago Sagadin, Toni Kukuč, Žarko Paspalj, Dino Rađa, Luka Boškan, Jure Lajovic, Primož Vrhovec …

Igrano-dokumentarni celovečerni film Pot domov je portret izjemnega slovenskega košarkarja Jureta Zdovca, ki je sredi osamosvojitvene vojne za Slovenijo na Evropskem prvenstvu v Rimu leta 1991 igral za ekipo Jugoslavije. Tedaj se je moral tudi odločiti, bo ostal del jugoslovanske reprezentance ali pa se bo zlati medalji odrekel?

Zgodbo o življenjski odločitvi, ki je zaznamovala njegovo igralsko kariero, pripovedujeta skupaj z nekdanjim novinarjem in komentatorjem TV Slovenija Miho Žibratom, s katerim se podata po poti spominov. Skupaj obiščeta nekdanje soigralce iz Rima: Žarka Paspalja, Dina Rađo, Tonija Kukoča in njihovega trenerja Dušana Ivkoviča v enem njegovih zadnjih intervjujev pred smrtjo.

Zmago Sagadin, Božidar Maljković, Janez Drvarič, Peter Vilfan, prijatelji, sorodniki in ostali osvetljujejo Juretovo trnovo športno pot od malih nog, pa do njegovega sprejema v Fibino hišo slavnih. Okoli najtežje odločitve v karieri pa si je ekipa pomagala tudi z igranimi sekvencami, kjer v vlogi Jureta in Mihe nastopata priznana slovenska igralca Luka Bokšan in Jure Lajovic.

https://youtu.be/wlHla4jwKk8

 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Mednarodni dan pošte

S svetovnim dnevom pošte vsako leto 9. oktobra obeležujemo dan, ko je bila leta 1874 v Švici ustanovljena Svetovna poštna zveza. Danes združuje 192 držav in več kot 700.000 pošt ter zagotavlja eno najbolj razvejanih svetovnih omrežij. Njena naloga je koordiniranje poštne politike med državami članicami in s tem poštnih sistemov po svetu. Namen svetovnega dneva pošte je osveščanje o vlogi pošte v vsakdanjem življenju ljudi in podjetij, o spreminjanju poštnega sektorja ter o njenemu prispevku k svetovnemu družbenemu in gospodarskemu razvoju.


Savus