Današnji petek prinaša nekaj zanimivih dogodkov. V Glasbeni šoli Trbovlje bodo gostili enega najbolj vročih koncertnih harmonikarjev Dejana Kušerja. V Hrastniku bo predstavil ponovno kandidaturo za župana Marko Funkl. V Zagorju in Trbovljah bodo zvečer odšli v raj. Poglejte ponudbo in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 7. oktober 2022


Vreme

Danes bo povečini sončno. Dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23 °C.

V soboto bo še deloma sončno in razmeroma toplo. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V noči na nedeljo se bo pooblačilo, ponekod v notranjosti bo predvsem zjutraj in deloma dopoldne občasno rahlo deževalo. V nedeljo čez dan se bo počasi jasnilo, nekoliko hladneje bo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 11. ure odjemalcem, ki so iz TP Planinska vas (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so iz TP Šmartno usnjarna (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Glasbena šola Trbovlje

Recital – Dejan Kušer

Glasbena šola Trbovlje danes prireja recital in praktične delavnice s profesorjem harmonike Dejana Kušerja. Ob 16. uri se pričnejo delavnice, ob 18. uri recital. Vsekakor lahko preživite prijeten večer s harmonikarji. Na šoli bodo učenci harmonike učitelja Alojza Stradarja s prof. Dejanom Kušerjem imeli nekaj praktičnih delavnic in skupno druženje, sledil bo recital. Skratka, združili bodo »prijetno s koristnim«.

Dejan Kušer je začel z diatonično harmoniko, nadaljeval s klavirsko in gumbno. Že v mladosti je zmagal na tekmovanjih harmonikarjev. Magistriral je na ljubljanski Akademiji za glasbo. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami. Svoje glasbeno znanje prenaša na mlajše generacije kot profesor harmonike na nižji in srednji glasbeni šoli v Celju in Ljubljani. Je član dua Spopad harmonik (z Mihom Debevcem), v katerem združujeta zven klasične in diatonične harmonike. Med drugim sta nastopila na koncertih v New Yorku, Bruslju, Berlinu. Stockholmu, na Floridi in v Teksasu. Kot solist – poustvarjalec v svoj repertoar rad umešča skladbe, ki niso pogosto izvajane na harmoniki ali pa celo nikoli niso bile.


Funkl: napoved kandidature

Danes ob 10. uri bo pred stavbo Občine Hrastnik napovedal ponovno kandidaturo za župana občine Hrastnik Marko Funkl. Predstavil bo tudi listo Naš Hrastnik, ki bo kandidirala za Občinski svet. »Tako za listo, kot za župana, smo zbrali potrebno število overjenih podpor občank in občanov ter tako tudi formalno vstopamo v predvolilni čas na lokalnih volitvah za mandatno obdobje 2022 – 2026. Pred samimi volitvami se lahko pohvalimo z uspešno povezovalno politiko,« je še zapisal v vabilu za medije Funkl.


MC Hrastnik – Pub kviz

Mladinski center Hrastnik danes ob 20. uri v svojih prostorih pripravlja Pub kviz (ekipni turnir v splošni razgledanosti). Torej, ponovno imate priložnost, da pokažete svoje splošno (ne)znanje v hrupnemu in (ne)resnemu pub kvizu v Mladinskem centru Hrastnik.Kviz bo kot ponavadi sestavljen iz številnih vprašanj z različnih področij. Vsaka ekipa mora imeti vsaj tri in največ štiri člane. Vsi tekmovalci morajo biti polnoletni.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. in 16. do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Topla svetloba narave

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled območna razstava JSKD Trbovlje Topla svetloba narave. To je območna razstava JSKD Trbovlje, ki bo odprta do petka, 7. oktobra. Na razstavi so na ogled dela Lili Lahovec, Dragice Skušek, Zdenke Cestnik, Majde Hribar, Dragi Benčič, Marjane Rošelj Hvala, Staše Kunšek, Franca Hvale in Majde Drnovšek. Razstavo si lahko danes ogledate med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296 in med 17. in 20. uro.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Pot v raj

ob 19.00 uri

Ameriška komedija, režija Ol Parker, igrajo Kaitlyn Dever, Julia Roberts, George Clooney …

Diplomat Univerze v Chicagu Wren Butler spremlja svojo najboljšo prijateljico Lily na podiplomski izlet na Bali. Potem, ko se Lily nenadoma odloči, da se bo poročila z domačinom, njeni ločeni starši poskušajo hčerki preprečiti, da bi naredila isto napako, kot sta jo onadva storila pred 25 leti.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pot v raj

ob 18.00 uri

Glej vsebino zgoraj.


Moonage Daydream – Bowie

ob 20.00 uri

Glasbeni dokumentarec (Nemčija, ZDA), izvirni naslov Moonage Daydream (2022), režija in scenarij Brett Morgen, igrajo: David Bowie

Celovečerna izkustvena kinematografska odiseja Bretta Morgna je povedana skozi vzvišene, kalejdoskopske in še nikoli videne posnetke, nastope in glasbo, raziskuje pa ustvarjalno, glasbeno in duhovno potovanje Davida Bowieja.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zabeleženih posebnih svetovnih dni.


Savus