Današnja sobota prinaša nadaljevanje in zaključek festivala Speculum Artium. Na njem bo še posebej zanimiva projekcija štirih kratkih filmov o Mačku Muriju. V Trbovljah danes tudi Trbovski  turistični pl’c. Na Bogenšperku se lahko udeležlite Valvasorjevega pohoda. Na Dolu rokometna tekma. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 24. septembra 2022


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, v hribovitih krajih na zahodu bo popoldne že rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 20 °C.

V noči na nedeljo se bo dež okrepil in do jutra razširil nad večji del Slovenije. V nedeljo bo oblačno in deževno. Več dežja bo v zahodni Sloveniji, kjer bodo tudi posamezne nevihte. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra. Do 24. septembra bodo med 9. in 14. uro občasne 15 minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju.


Dogodki

Speculum Artium

Danes se končuje štirinajsta edicija festivala novomedijske kulture Speculum Artium, ki se bo končal jutri. Tudi letos so v Delavskem domu Trbovlje gostili priznana dela, ki nastajajo na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in gospodarstva. Letošnji festival je pogled usmeril v naravo, v intuitivna spoznanja, v osnovne življenjske procese. Raziskuje možnost sobivanja in medsebojnega nadgrajevanja tehnološkega napredka in prvinskih sil narave.

Danes si lahko od 9. do 18. ure ogledate vse razstave na festivalu, prav tako bo v tem času na ogled predstavitev NFT razglednic Rajzefiber. Od 10. do 12. ure bo potekal strokovni posvet v sodelovanju s Turistično zvezo Slovenije Uporaba novih tehnologij v turizmu in dediščini. Ob 10. uri se bo pričela delavnica lego robotike (prijave niso potrebne), v istem času pa tudi e-pravljična urica in projekcija risank Maček Muri.


Trbouski turistični pl’c

Turistično društvo Trbovlje pripravlja danes od 8. do 13. ure Trbouski turistični pl’c. Pl’c bodo postavili pred Zasavskim muzejem Trbovlje, na njem se bodo predstavili lokalni turistični ponudniki. Zakaj? Ker je 27. september svetovni dan turizma. Vabijo vse, ki bi radi videli, kaj lahko kupijo in doživijo v Trbovljah in kaj lahko Trbovlje ponudijo turistom.7


Valvasorjev pohod

Javni zavod Bogenšperk v okviru Festivala Bogenšperk in v sodelovanju z Občino Šmartno pri Litiji in Knjižnico Litija prireja danes 6. pohod po Valvasorjevi krožni poti. Zbor je ob 9. uri na parkirišču pred gradom Bogenšperk, ki slovi predvsem kot dom polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, avtorja Slave vojvodine Kranjske. Pohodnike bo na pot popeljal dr. Jernej Kotar. Krožna pot vodi po obronkih nekdanjega posestva Bogenšperk in povezuje pet gradov: Bogenšperk, Črni potok, Lihtenberk, Selo in Slatna, s koder je bila doma Valvasorjeva prva žena, Ana Rosina.


Dol TKI Hrastnik : Mokerc KIG

Rokometaši RK Dol TKI Hrastnik že tretjo tekmo zapored v 1. B SRL igrajo v domači dvorani Dolanka. Tekma z ekipo RK Mokerc KIG se prične ob 19. uri. Pred današnjo tekmo srednji napadalec domače ekipe Kristjan Simončič: »Po prostem vikendu je čas za novo prvenstveno tekmo pred domačim občinstvom. V prejšnjem krogu smo s fanti doživeli nekoliko presenetljiv poraz, zato si v soboto želimo dokazati, da smo takrat imeli le slab dan. Priprave na tekmeca potekajo tako kot običajno, predvsem bomo poskusili omejiti tisto, kar  delajo najboljše. Navijačem obljubljamo boj za vsak centimeter parketa, zato jih vabimo, da nas podprejo pri osvojitvi novih dveh točk.«


NK Hrastnik : NK Dravinja

V Hrastniku v Športnem parku Log bodo danes ob 16. uri odigrali nogometno tekmo 4. kroga medobčinske kadetske lige med NK Hrastnik in ND Dravinja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Hiter kot strel

ob 19. uri

Akcijski triler (ZDA, Japonska), izvirni naslov Bullet Train (2022). Režija: David Leitch, scenarij Kôtarô Isaka, Zak Olkewicz, igrajo: Brad Pitt, Sandra Bullock, Aaron Taylor-Johnson, Joey King, Michael Shannon, Hiroyuki Sanada

Pet morilcev na hitrem vlaku ugotovi, da imajo njihove misije nekaj skupnega … V filmu Hiter kot strel (Bullet Train) je Brad Pitt Ladybug, nesrečni plačani morilec, ki hoče za vsako ceno mirno izpeljati nov posel, potem ko se jih je že čisto preveč izjalovilo. Toda zdi se, da ima usoda drugačne načrte, saj ga nova naloga pripelje v navzkrižje s smrtonosnimi nasprotniki z vseh koncev sveta – s povezanimi in hkrati nasprotujočimi si cilji – na najhitrejšem vlaku na svetu. V bliskoviti akciji Davida Leitcha, režiserja uspešnice Deadpool 2, je konec poti šele začetek v divji adrenalinski vožnji po sodobni Japonski.


Delavski dom Trbovlje – kino

Maček Muri – kratki animirani filmi + pravljična urica

ob 10. uri

Pred filmsko predstavo bo v kinodvorani potekala e-pravljična urica s knjižničarko iz knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje.

Slovenska kompilacija kratkih animiranih filmov, izvirni naslov Miniserija Muri (2013, 2017, 2018), režija: Boris Dolenc in Jernej Žmitek, scenarij: Sandra Ržen, Boris Dolenc in Jernej Žmitek.

Dobro znani junaki iz knjige o Mačku Muriju bodo v popolnoma prenovljeni podobi zavzeli veliko platno trboveljskega kina in v povsem novih hudomušnih zapletih nasmejali gledalce vseh starosti.

Rojstni dan

V Mačjem mestu je dan kot vsak. Vsaj tako se zdi, ko si maček Muri zjutraj pomane oči. Pokrtači si mačjo suknjo in se odpravi na zajtrk v gostilno Pri veseli kravi. Tam mu točajka Liza pripravi kozarec toplega kravjega mleka in mačji kruh od peka. Kmalu pride učeni maček Miki in Muriju pove, da je danes pravzaprav zelo poseben dan …

Sprehod

Danes je Murijev srečen dan. Maco bo peljal na kosilo. Mu lahko kdo prekriža načrte? Mogoče nagajivi ropar Čombe? Ah, ne! Njemu sta vendar vedno za petami zvita policaja Mucelj in Macelj. Kajne?

Kosilo

Muri je Maci obljubil, da jo pelje na kosilo. Vendar… “Pri Črnemu mačku straši!” vpije Žane, najboljši kuhar v Mačjem mestu. Muri in prijatelji se pogumno odpravijo na lov za skrivnostnim duhom. Maci pa že pošteno kruli v želodčku …

Tekma

Danes je dan za pravi nogometni derbi med NK Mucki in Mačkoni. Če v golu stoji obilni Čombe, je zmaga praktično zagotovljena. No, načrte Muckom tokrat prekriža prebrisani Falot, novi kapetan NK Mačkoni. Pa bodo njegove ukane dovolj za zmago?


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus