Današnji četrtek bo bogat z dogodki. Izjemno veliko se bo dogajalo. V Trbovljah se pričenja festival Speculum Artium, v Zagorju bo srečanje zasavskih podjetnic in konferenca o duševnem zdravju, v Hrastniku bodo predstavili pravljico Zasavski čudež. Pa še dan brez avtomobila je danes. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 22. septembra 2022

Vreme

Danes bo pretežno jasno, več spremenljive oblačnosti bo popoldne na severovzhodu, kjer bodo možne kratkotrajne plohe. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Jutranje temperature bodo od -1 do 6, najvišje dnevne od 14 do 18 °C.

V petek bo še povečini sončno. V soboto bo v severovzhodni in severni Sloveniji še delno jasno. Drugod se bo pooblačilo, v hribovitih krajih na zahodu bo popoldne že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra. Do 24. septembra bodo med 9. in 14. uro občasne 15 minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kolk, nizkonapetostni vod Selišče, od 8. do 10. ure pa še odjemalcem iz TP Spodnja Polšina, Zavrh (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Speculum Artium

Danes se začenja že štirinajsta edicija festivala novomedijske kulture Speculum Artium, ki bo trajal do sobote, 24. septembra. Tudi letos bodo v Delavskem domu Trbovlje gostili priznana dela, ki nastajajo na presečišču umetnosti, znanosti, tehnologije in gospodarstva. Speculum Artium obiskovalca odpelje v osupljiv svet, v katerem se dosežki sodobne tehnologije prepletajo z neizmerno domišljijo umetnikov.

Letošnji festival pogled usmerja v naravo, v intuitivna spoznanja, v osnovne življenjske procese. Raziskuje možnost sobivanja in medsebojnega nadgrajevanja tehnološkega napredka in prvinskih sil narave. Preizkuša, kako strojem vdihniti poteze živih bitij. Išče možnosti, kako povezati človeka v univerzalno prepleteno vesolje za dobrobit vsega živega. Raziskuje, ali lahko na razdiralne lastnosti človeštva vplivamo s sodobnimi tehnologijami ali zgolj s spremembo zavesti. Morda nam spremembo zavesti omogoči tehnološki razvoj prihodnosti.

Otvoritev festivala bo nocoj ob 19. uri. Že od 9. ure zjutraj bodo odprte razstave, paviljon Medena zgodba. Ob 16. uri pa  bo demonstracijska delavnica z droni.

Dan zasavskih podjetnic

SPOT svetovanje Zasavje pripravlja drugi Dan zasavskih podjetnic, na katerega vabi vse zasavske podjetnice, direktorice, lastnice, zastopnice podjetij in vse, ki jim je podjetništvo v krvi. Podjetnice se bodo zbrale danes ob 9.30 uri v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje. Poleg druženja in odpiranja novih poslovnih priložnosti, bodo pripravili tudi motivacijsko delavnico z dr. Sanelo Banovič Kako premagati stres in izgorelost.

Dan brez avtomobila

Občina Zagorje ob Savi se bo z Zavodom za šport Zagorje pridružila aktivnostim ob Evropskem tednu mobilnosti in dnevu brez avtomobila. Evropski teden mobilnosti se 22. septembra zaključi z dnevom brez avtomobila. Občina Zagorje ob Savi zato apelira na vse občane, da se v službo in po opravkih, če je le mogoče, odpravite peš, z javnim prevozom ali s kolesom. Za dodatno spodbudo uporabe električnih koles ZaNaprej pa si bodo lahko na dan brez avtomobila, torej danes, ves dan brezplačno izposojali kolesa na vseh izposojevalnicah koles v občini Zagorje ob Savi.

Konferenca o duševnem znanju

Madinski center Zagorje ob Savi vas danes od devete ure naprej vabi na konferenco o duševnem zdravju mladih. Dogodek je del zaključka dvoletnega projekta strateškega partnerstva »Me slišiš? Slišim te.« programa Erasmus+, katerega je Mladinski center Zagorje ob Savi kot nosilec programa razvijal v sodelovanju z mednarodnima partnerjema Daj mi ruku iz Srbije in Aseman Lapset iz Finske.

V zadnjih desetih letih se je delež mladih, ki čutijo osamljenost, povečal za 76%, delež mladih, ki čutijo stres večino dni v tednu, pa za 110% (raziskava Mladina 2020). Na konferenci bodo predstavili rezultate projekta. Pripravljajo tri delavnice: Sočutni in povezani (Polona Siter Drnovšek), Prožni, odporni in trdoživi mladostniki (Familylab) in Obremenjujoče izkušnje ziz otroštva (Heletan Ditar). Zanimivo pa bo tudi predavanje Sanele Peresciutti (rojena Banović) o psihološkem zdravju.

Zasavski čudež

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku danes pripravljajo ob 17.30 uri predstavitev pravljice Zasavski čudež z Jasno Dvornik in Klaro Šlenc

»Se želite podati v pravljični svet vilink in raziskati skrivnosti Zasavja? Potem je pravljica Zasavski čudež prava izbira. Gre za delo dveh Hrastničank: napisala jo je učiteljica Jasna Dvornik, ilustrirala akademska slikarka Klara Šlenc. Vabljeni, da ji prisluhnite otroci in starši,« so zapisali v vabilu v knjižnici.

ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.

Galerija f 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.«

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Rezika Koritnik

Na današnji dan se je leta 1919 v Trbovljah rodila sopranistka in glasbena urednica na Radiu Slovenija Rezika Koritnik. Bila je solistka Trboveljskih slavčkov, po vojni pa je orala ledino s prvimi radijskimi posnetki narodnih pesmi in arij iz oper in operet. Sodelovala je tudi pri nastajanju prvega slovenskega mladinskega filma Kekec, v katerem je leta 1951 odpela Mojčino pesem. Umrla je 22. junija leta 2002.

Svetovni dnevi

Svetovni dan kronične mieolične levkemije

Danes je svetovni dan kronične mieloične levkemije (KML). Po vsem svetu ga obeležujemo s sloganom Danes skupaj, za svet brez KML. Kronična mieloična levkemija je po letu 2001 postala kronična bolezen, s katero lahko živimo praktično normalno življenje. Še vedno velja, da je ozdravljiva samo s presaditvijo krvotvornih matičnih celic, ki pa zaradi možnosti številnih zapletov niso več ustaljeni način zdravljenja v kroničnem obdobju bolezni. Neredno jemanje zdravil je ena resnejših preprek v smeri ozdravitve bolezni. Pomembno je upoštevati navodila za zdravljenje KML, ki jih je podal vaš hematolog.

Svetovni dan nosorogov

Mednarodna organizacija World Wildlife Fund je 22. september razglasila za svetovni dan nosorogov. Te v zadnjih letih ogroža val krivolova, zaradi katerega življenje izgubi veliko nosorogov.

Savus


 

Prejšnji članek40 let Marjetic
Naslednji članekVrtec Čarobni gozd