Torek je že. Še malo, pa bo sneg. No, saj v gorah ga je nekaj že padlo. Pri nas Kum še ni bel. Ampak … Današnji torek bo čisto v redu, boste videli. Čeprav v Hrastniku pravijo »Dej no!«, v Zagorju pa se sprehaja Dobri šef. Gre za filme, jasno. Če boste našli kakšno idejo za kakšno od dejavnosti na današnji dan v naši ponudbi, bomo veseli. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 20. septembra 2022


Vreme

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bo predvsem na vzhodu možna kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 15 do 19 °C.

V sredo bo deloma sončno, več spremenljive oblačnosti bo na vzhodu, popoldne bo možna kakšna ploha. V četrtek kaže na sončno vreme. Jutra bodo še mrzla in ponekod meglena.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani TP Šklendrovec, izvod Baš (nadzorništvo Zagorje), od  8. do 12. ure iz TP Vače vas, izvod Pri starem biku (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju.


Dogodki

Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


ZLU – Slovenske urice

Vsak torek ob 8. uri pripravlja Zasavska ljudska univerza v Rudarskem domu v Trbovljah Slovenske urice. Namenjene so vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Obvezne so prijave, več informacij na spletni strani ZLU.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Dobri šef

ob 19. uri

Španska komedija, izvirni naslov El buen patrón (2021). Režija in scenarij Fernando León de Aranoa, igrajo: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor …

Blanco je karizmatični, na videz dobrohotni lastnik družinske tovarne, ki se že desetletja ukvarja s proizvodnjo tehtnic. Zadnje čase je še posebej pod pritiskom, saj se poteguje za regionalno nagrado za poslovno odličnost. A le nekaj dni pred obiskom komisije, ko bi moralo biti vse popolno, se mora spopasti z maščevanjem odpuščenega delavca, depresivnim nadzornikom in novo, vse preveč privlačno in ambiciozno pripravnico … Blanco je pripravljen storiti vse, da bi znova dosegel ravnovesje in prejel nagrado …


Delavski dom Hrastnik – kino

Dej no

ob 9. uri

Izvirni naslov ameriškega filma je C’mon C’mon, režija in scenarij Mike Mills, igrajo Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Woody Norman, Scoot McNairy, Molly Webster, Jaboukie Young-White

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.

Johnny je radijski novinar, ki potuje od mesta do mesta in najstnike sprašuje o njihovih pogledih na prihodnost. Njegovo samotno rutino prekine sestrina prošnja, da za nekaj dni popazi na njenega devetletnega sina. Johnny, ki še nikoli v življenju ni skrbel za otroka, vzame živahnega, pronicljivega Jesseja s seboj na pot …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Svetovni dan genetike

Danes je svetovni dan genetike, ki je sorazmerno mlada veda. Na Kliničnem inštitutu za medicinsko genetiko si prizadevajo, da bi izboljšali raven znanja in vedenja na področju medicinske genetike tudi med ljudmi. To je sicer zelo dolgotrajen postopek. Z genetskimi boleznimi se ljudje namreč srečajo precej redkeje kot z običajnimi. Načini dedovanja so pogosto precej zapleteni, prav tako vpliv dedne okvare na razvoj bolezni. Raziskave obolevanja prebivalstva in izkušnje pri zdravljenju kažejo, da ima med 5 in 10 odstotki prebivalstva težave z genetskimi boleznimi.


Savus