Današnja deževna sobota bo v znamenju dežja. Večjih prireditev ne bo, nekatere so odpovedane. Tako nam ostane morda dopoldan obisk muzeja v Trbovljah, zvečer pa povabilo dragi osebi za ogled filma v trboveljskem delavskem domu. Poglejte si današnjo ponudbo in, naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 17. septembra 2022

Vreme

Danes bo oblačno, hladno in sprva deževno. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1600 m nadmorske višine. Padavine bodo sredi dneva od severa slabele in do večera povsod ponehale, najkasneje na jugovzhodu. Temperature bodo od 8 do 13 °C. V noči na soboto bodo v zahodni, osrednji in južni Sloveniji še možni dolgotrajni krajevni nalivi.

V nedeljo zjutraj bo sveže in ponekod megleno. Čez dan bo deloma sončno, več oblačnosti bo na severu. V ponedeljek bo dokaj sončno, na vzhodu ni izključena kakšna ploha. V torek kaže na deloma sončno vreme z občasno povečano oblačnostjo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode. Zaradi obilnih padavin je na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah) v občini Trbovlje nujno prekuhavanje pitne vode. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 6. do 7. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Zagorje ob žlici

Prireditev Zagorje ob žlici na mestni ploščadi v Zagorju so zaradi slabega vremena odpovedali.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Liga super ljubljenčkov

ob 18.00 uri

Na sporedu je animirani ameriški film v režiji Jareda Sterna.

Ko Lex Luthor ujame Ligo pravičnosti, Supermanov pes Krypto sestavi ekipo hišnih ljubljenčkov iz zavetišča, ki dobijo super moči. Pes Ace postane super močan, prašič PB lahko zraste do velikanskih razsežnosti, želva Merton postane super hitra in veverica Chip pridobi električne moči. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Elvis

ob 20. uri

Avstralsko ameriška biografska glasbena drama, režija Baz Luhrmann, scenarij Baz Luhrmann, Sam Bromell, Craig Pearce, igrajo Tom Hanks, Austin Butler, Olivia DeJonge

Film prikazuje glasbo in življenje enkratnega in neponovljivega Elvisa Presleya skozi prizmo zakompliciranega odnosa z njegovim menedžerjem, polkovnikom Tomom Parkerjem, ki je trajal celih 20 let, od Presleyevega vzpona pa vse do vrhunca njegove slave. V središču tega potovanja pa je seveda tudi odnos z eno najpomembnejših oseb v Elvisovem življenju, s Priscillo Presley.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Metod Malovrh

Na današnji dan se je leta 1931 v Trbovljah rodil nekdanji zagorski župan in rudarski strokovnjak Metod Malovrh. Ko je bil še osnovnošolec, je izkusil bridkosti 2. svetovne vojne. Leta 1958 je diplomiral na Rudarski fakulteti v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlil na Rudniku rjavega premoga Zagorje, kjer je že kot mlad inženir vodil skupino za razvoj odkopne metode, potem pa je postal tehnični vodja jamskega obrata Kotredež in Orlek. Med leti 1978 in 1982 je opravljal tudi funkcijo zagorskega župana. Umrl je 1. decembra leta 2020.


Stojan Batič

Na današnji dan je leta 2015 v Ljubljani umrl slovenski kipar Stojan Batič. Rodil se je 2. junija leta 1925 v Trbovljah, kjer stojijo tudi številni njegovi kipi. Velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Njegov stil je močno vezan na monumentalno spomeniško izraznost. Več ciklusov iz zrelega obdobja je posvečenih antični in slovanski mitologiji. Leta 1960 je za ciklus Rudarji prejel tudi Prešernovo nagrado, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj.


Svetovni dnevi

Svetovni dan krvodajalcev krvotvornih matičnih celic

Glavno sporočilo svetovnega praznovanja je zahvala darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC) po celem svetu – nesorodnim darovalcem, sorodnim darovalcem, darovalcem popkovnične krvi, ki so že darovali svoje celice in vsem potencialnim darovalcem, vpisanim v svetovni register, ki so pripravljeni darovati. Praznovanje je namenjeno ozaveščanju javnosti o potrebi in pomembnosti darovanja KMC, saj je zdravljenje in življenje transplantiranih oseb odvisno od pripravljenosti darovalcev. Obolelih z malignimi in drugimi boleznimi kostnega mozga, ki jim pri zdravljenju lahko pomaga le ustrezni darovalec, je vsak dan več. Doslej so darovalci s svojimi krvotvornimi matičnimi celicami rešili po svetu na stotine tisoč življenj – v Sloveniji že več kot 200 bolnikov.

Savus