Danes bodo položili temelji kamen za gradnjo novih prostorov podjetja Skitti. V Trbovljah se nadaljuje Mlada olimpijada. V Zagorju se bodo učili meditativne hoje, pa ruščine, v Hrastniku pripravljajo igralno urico v tamkajšnji knjižnici. Oglejte si Lamovškovo foto razstavo v Zagorju ali pa film Divjaki v Trbovljah. Poglejte si današnjo ponudbo in, naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 15. septembra 2022


Vreme

Danes bo pretežno oblačno. Nastajale bodo plohe in nevihte, možni bodo krajevni nalivi. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju pa jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

V petek bo oblačno. Dež bo od severa postopno zajel vso Slovenijo, sprva bodo vmes tudi nevihte. Popoldne bo zapihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem zvečer burja. V soboto bo oblačno, deževno in hladno. V visokogorju bo snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. V nedeljo bo pretežno jasno s svežim in ponekod meglenim jutrom.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake center (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure pa odjemalcem iz  TP Gradišče, Zelenec, Podmilj (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Farčnikova kolonija, izvod proti RTP in Potoška vas, od 11. do 12. ure  iz TP Kolk 2, izvod Selišče (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 12. ure iz TP Kmetov kruh (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Skitti

Ob peti obletnici podjetja Skitti PE Kisovec bodo danes ob 13. uri pripravili krajšo slovesnost ob postavitvi temeljnega kamna za izgradnjo novih poslovnih prostorov. Hkrati bodo obeležili peto obletnico delovanja podjetja v poslovnem objektu na Lokah v Kisovcu. Podjetje bo ob tej priložnosti poklonil Varstveno delovnemu centru Zasavje poklonili invalidski voziček, Zdravstvenemu domu Zagorje pa invalidski voziček in hlače za reševalce.


ZMŠT – Mlada olimpijada v Trbovljah

Projekt Mlada olimpijada je namenjen mladim in celotnemu lokalnemu prebivalstvu z namenom povezovanja, druženja in ohranjanja zdravega duha v zdravem telesu.

Danes od 16. ure dalje bodo pred nogometnim igriščem Rudarja pripravili Sejem športa 2022, ki je namenjen temu, da se mladi spoznajo s športnimi aktivnostmi, ki jih nudijo zasavska športna društva. Pripravili bodo še tek na stadionu, šahovski turnir v prostorih šahovskega kluba in futsal turnir na zgornjem nogometnem igrišču od 16. ure naprej. V dopoldanskem času bo v četrtek v Vrtcu Trbovlje potekala tudi Mini olimpijada.


DDT – ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.


ZLU – Meditativna hoja

Danes ob 16. uri bodo v ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu pripravili spoznavanje meditativne hoje. Poznamo štiri različne meditacijske položaje: sede, leže, stoje in meditacijo v hoji. Čez dan nas spremljajo različne dejavnosti, povezane prav s hojo, zato je marsikateremu meditacija v hoji bližja in lažja od sedečega položaja. Udeleženci bodo na delavnici spoznali učinke meditacije v hoji in se pri tem naučili, kako lahko tudi hoja po stanovanju ali opravkih postane meditativna vadba.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Igralna urica

Danes ob 17.30 uri bodo pripravili v hrastniški knjižnici igralno urico z Nušo in Sanjo. Sanja Funkel in Nuša Roglič sta vzgojiteljici v Vrtcu Hrastnik. Svoj poklic bosta predstavili preko knjige Zlati kamenčki. Z otroci se bodo naučili pesmico, ki jo bodo spremljali z ritmičnimi inštrumenti, za konec pa še ustvarjali s čopiči in tempera barvicami.


Galerija f 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Divjaki

ob 18. uri

Hrvaška akcijska komedija, izvirni naslov Divljaci (2022), režija: Dario Lonjak, scenarij Ivo Balenović, Velimir Grgić, Dario Lonjak, igrajo: Alen Liverić, Branko Janković, Borko Perić

Laguna Beach, prijetno obmorsko letovišče v okrožju Orange, je dom premožnih in razvajenih: mularije, ki ima preveč časa in denarja, ter odraslih, ki z lepotnimi operacijami ohranjajo mladosten videz. Zmerno podnebje skrbi, da kraj deluje ležerno in sproščeno. Domačinka O to dobro ve. O, s pravim imenom Ophelia, je svobodnega duha. Tako kot njena sostanovalca Ben in Chon. Skupaj tvorijo nenavadno trojico, ki jo povezujeta posel in nevsakdanja ljubezen.

Ben je miroljuben in radodaren botanik, ki bi rad rešil svet. Njegov najboljši prijatelj Chon, nekdanji tjulenj in plačanec, pa ni prepričan, da ga je vredno rešiti. Ben in Chon imata donosen posel, gojita namreč eno najboljših marihuan na trgu. Toda njuno trgovanje ne ostane dolgo skrito. Odličen izdelek in inovativen pristop vzbudita pozornost enega od mehiških kartelov, ki ga vodi neizprosna Elena “La Reina”. Pri tem ji pomagata okrutni Lado in brezvestni odvetnik Alex. Elena hoče stopiti v partnerstvo z Benom in Chonom. In La Reine nihče ne more zavrniti, ne da bi zato plačal. Toda kartel podcenjuje vez med tremi prijatelji. Začne se pretanjena, vendar surova bitka volje in značajev.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Vrnitev Primorske k matični domovini

Danes praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, ki je državni praznik, a ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo pariške mirovne pogodbe z Italijo leta 1947, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. Praznik so uvedli jeseni leta 2005. Vlada osrednjo državno proslavo pripravi vsakih pet let, sicer pa ga obeležujejo lokalne občine in kulturne organizacije.


Mednarodni dan demokracije

Z resolucijo 62/7 se je 8. novembra 2007 Generalna skupščina zavezala k spoštovanju 15. septembra kot mednarodnega dneva demokracije. Skupščina je spodbudila vlade, naj okrepijo nacionalne programe za promocijo in utrjevanje demokracije. Prav tako pa je spodbudila tudi regionalne in druge medvladne organizacije, da si med seboj ter s sistemom ZN izmenjajo izkušnje s področja promocije demokracije.


Svetovni dan ozaveščanja o limfomu

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o limfomu. Gre za rak limfatičnega sistema, najpogostejši znak pa so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah. Simptomi bolezni so lahko tudi zelo splošni, kot je na primer nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost.


Savus