Današnja sreda je kar radodarna z različnimi prireditvami. V Trbovljah se obeta zanimiv literarni večer, saj prihaja v goste v knjižnico Goran Vojnović. Z okroglo mizo o mladih in športu se pričenja v Trbovljah danes tudi Mlada olimpijada. V Hrastniku bodo zvečer zavrteli odličen slovenski film Inventura. Zvečer pa si lahko ogledate tudi rokometno tekmo na Dolu. Sicer pa običajne sredine prireditve. Poglejte si današnjo ponudbo in, naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 14. septembra 2022


Vreme

Danes bo deloma jasno, več oblačnosti bo v hribovitih zahodnih krajih. Tam bo občasno že rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27 °C.

Jutri bo pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, pojavljale se bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, najvišje dnevne od 21 do 26 °C.

V petek bo oblačno. Dež bo od severa postopno zajel vso Slovenijo, sprva bodo vmes tudi nevihte. V soboto bo oblačno, deževno in hladno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do hiše Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake center (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure pa odjemalcem iz  TP Gradišče, Zelenec, Podmilj (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Knjižnica Toneta Seliškarja

Goran Vojnović v Trbovljah

Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje pripravlja literarni večer v okviru Beletrininih trubadurjev, na katerem se bo Vid Šteh pogovarjal s pisateljem, scenaristom, režiserjem, kolumnistom in enem najbolj prepoznavnih slovenskih sodobnih piscev Goranom Vojnovićem. Pogovor v knjižnici se bo pričel ob 19. uri. Beseda bo tekla predvsem o Vojnovićevem zadnjem romanu Đorđić se vrača. O romanu: »Kako je biti tujec? Kakšen je občutek, ko nikjer nisi zares »ti«? O iskanju samega sebe, krhkosti in hkrati surovosti. S protagonistom s v romanu Đorđić se vrača vrnemo v ljubljanske Fužine, celotna fabula pa je spretno začinjena s sočnim, slogovno pisanim jezikom.


Mlada olimpijada v Trbovljah

Projekt Mlada olimpijada je namenjen mladim in celotnemu lokalnemu prebivalstvu z namenom povezovanja, druženja in ohranjanja zdravega duha v zdravem telesu.

Danes se pričenja ob 18. uri v klubu ZMŠT z okroglo mizo Športne zveze Trbovlje s trboveljskimi osnovnimi šolami z naslovom Kako mlade vključiti v športne aktivnosti? Sodelovali bodo predstavniki klubov in osnovnih šol. »Na okrogli mizi bodo prisotni bodo dobili vpogled v stališča in mišljenje trenerjev oz. predstavnikov klubov, ki bi lahko Trbovlje v naslednjih letih zopet umestili na športni zemljevid. Vse bolj namreč opažamo tudi v našem okolju, da se postkovidno obdobje zrcali v splošno slabem stanju v športu in se v mnogih športnih panogah izrazito zmanjšuje interes otrok in mladine za ukvarjanje s športom. Trenerji in športni delavci z zavzetostjo poskušajo obrniti trend športnih uspehov na bolje,« so zapisali organizatorji.


Dvorana Dolanka

Rokomet Dol : Velika Nedelja

Na Dolu pri Hrastniku bo v dvorani Dolanka zvečer ob 19.30 uri rokometna tekma Prve B MRL med domačim RK Dol TKI Hrastnik in RK Velika Nedelja.   Po prvih osvojenih točkah v soboto bo to že druga tekma na domačem igrišču. Tokrat se bodo okrepljeni Dolani pomerili proti novincu v ligi, rokometašem Velike Nedelje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Hrastnik – kino

Inventura

ob 19.00

Slovenska tragikomedija. Režija in scenarij Darko Sinko, igrajo Radoš Bolčina, Mirel Knez, Dejan Spasić, Renato Jenček, Mojca Partljič, Saša Tabaković, Janez Škof, Davor Janjić, Barbara Vidovič, Nebojša Pop Tasić, Veronika Drolc, Tina Potočnik Vrhovnik, Luka Martin Škof, Kristijan Guček.

Boris Robič je povsem običajen človek, preveč običajen, da bi bil komu v napoto. A nekega dne po večerji nekdo strelja nanj skozi okno. Ker policija ne najde osumljencev, primer kmalu zaključi. Boris pa se s tem ne more sprijazniti in sklene, da bo zadevo raziskal sam.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Slovenski dan inkontinence

Danes, 14. septembra, je slovenski dan inkontinence oziroma nenadzorovanega uhajanja urina, ki je skupek zdravstvenih, higienskih in posledično socialnih težav. Pesti velik odstotek populacije. V tem času številna društva opozorijo na težave nenadzorovanega uhajanja vode, ki pesti tako moške kot ženske v vseh starostnih obdobjih.


Savus