Na današnji dan se bodo v Zagorju pripravljali na Šolo za župane, v Zasavju pa se obeta še nekaj zanimivih dogodkov, ki jih ne gre zamuditi. Poglejte si današnjo ponudbo in, naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Ponedeljek, 12. septembra 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno, jutro bo ponekod po nižinah megleno. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C.

Jutri bo precej jasno, v zahodnih krajih občasno zmerno oblačno. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 13, najvišje dnevne od 23 do 28 °C. V sredo bo povečini sončno, več oblačnosti bo v hribovitih zahodnih krajih, tam bo rahlo dežavalo. Postopno se bo krepil jugozahodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo, možne bodo tudi nevihte.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 11. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič, izvod proti cesti. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Šola za župane

Danes ob 17. uri bodo pripravili v prostorih Kinološkega društva Zagorje srečanje predstavnikov društev, zavodov in ustanov, na katerem bodo skupaj pripravili predloge in pobude za županske kandidate. Zapisano bodo posredovali vsem županskim kandidatom v vseh štirih občinah regije (Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija). Da ne bo ostalo le pri zapisanem, bodo v oktobru organizirali Šolo za župane, kjer bodo predloge in pobude predstavili kandidatom in dobili njihova videnje in razmišljanja o posamezni pobudi oz. predlogu.


ZLU

Nemščina za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri pripravlja v Rudarskem domu Trbovlje tečaj nemščine za začetnike. Lahko se pridružite katerikoli ponedeljek, se učite na novo ali pa obnavljate jezik. Obvezne so prijave na ZLU.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Mavrična druženja – MC ZOS

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+, ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje je varen prostor, kjer je mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekajo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodi jih socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.


F 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je danes od 17. do 19. ure odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Delavski dom Zagorje – kino

Nak

ob 19. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Nope (2022), režija in scenarij Jordan Peele, igrajo: Barbie Ferreira, Keke Palmer, Daniel Kaluuya

Prebivalci izoliranega mesta v Kaliforniji – med njimi lastnika ranča, brat James in sestra Jill Haywood – so priča nenavadnemu in grozljivemu odkritju. Preseneti jih prisotnost neznanega letečega predmeta …


Na današnji dan

Nikolaj Beer

Na današnji dan se je leta 1945 v Križevcih v Prekmurju rodil slikar Nikolaj Beer. Nikolaj Beer je sodelavec in mentor številnih likovnih kolonij v Sloveniji (še posebej ene najbolj znanih Zagorje-Izlake) in sosednjih državah. Je tudi redni sodelavec evangeličanskega verskega tiska. Grafično oblikuje naslovnice ter s svojimi upodobitvami dopolnjuje njegovo vsebino. Živi in ustvarja na Izlakah. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi veliko premijo v Szombathelyju leta 1989 in v Kranju leta 2004. Prejel je tudi dve nagradi za življenjsko delo (Zagorje ob Savi 1990 in Murska Sobota 1993). Leta 2015 je prejel nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Beer je eden najbolj prepoznavnih in cenjenih sodobnih likovnih umetnikov v Sloveniji.


Svetovni dnevi

Evropski dan ustnega zdravja

Vsako leto 12. septembra obeležujemo evropski dan ustnega zdravja. Prav je, da se ob takšnih trenutkih zamislimo nad stanjem v naših ustih. Navsezadnje so zobje tudi okras našega obraza! Zdrav nasmeh je velika prednost in uspeh, zato se zanj potrudimo. Evropski dan ustnega zdravja nosi pomembno sporočilo: Breme ustnih bolezni je veliko, zato je potreben bistveno večji poudarek nameniti preventivi in zdravju ustne votline ter boljšemu razumevanju, zakaj in koliko je za kakovost življenja pomemben odnos do lastnega zdravja.


Svetovni dnevi

Savus