sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se nadaljuje čistilna akcija v Hrastniku, v tamkajšnji knjižnici se obeta predstavitev Založbe Ocean. V zagorski knjižnici pa bodo predstavili knjigo Alija ŽerdinaLeto nevarne bližine.  Obeta se čudovit četrtek, tudi s kavo na terasah gostinskih lokalov v Zasavju. Pa čeprav v počastitev dneva zemlje. No, danes je tudi dan brez avtomobila. Hodite peš, vozite se s kolesom, pa čeprav s pomočjo elektrike.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 22. april 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Nastajale bodo krajevne plohe. Pihal bo jugozahodni veter, v Prekmurju in na Štajerskem pa bo proti večeru prehodno zapihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

V petek bo zjutraj marsikje v notranjosti nizka oblačnost, čez dan bo povečini sončno. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, v nedeljo popoldne se bo oblačnost povečala.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes bodo v Hrastniku nadaljevali s čiščenjem okolja.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku v aprilu poteka čistilna akcija Očistimo okolje. Zbirali bodo kosovne odpadke. Danes so zabojniki postavljeni na naslednjih lokacijah: Dol (pri blokih Trg borcev NOB), Dol (odcep Na Selah), Brnica (pri Pavliču), Črdenc (odcep Laz), Podkraj (Stuše v vasi). Danes bodo kosovne odpadke vozili še iz Ceste Hermana Debelaka, Grajske poti, Spodnjih in Zgornjih Krnic. Tam ne bodo postavljali zabojnikov.

Danes in jutri so zabojniki postavljeni na lokacijah: Krištandolska cesta, Partizanska cesta (odcep Blate), Krištandol in Slatno. Jutri bodo zabojnike postavili še na lokacijah: Prapretno (Zadružni dom), Prapretno (vas), Plesko (vas) in Studence (spomenik na Ani).

Ocean se predstavi

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik bo danes v okviru svetovnega dneva knjige pripravila predstavitev zasavske Založbe Ocean. Na predstavitvi na njihovem YouTube kanalu ob 18. uri bo o založbi nekaj več povedala šefica Založbe Ocean Nataša Detič. Seveda si lahko predstavitev ogledate tudi kasneje v tem ali naslednjih dneh.

Leto nevarne bližine

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje bo v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Zasavje (ZLU) ob 19. uri pripravila predstavitev knjige na daljavo urednika, novinarja in sociologa Alija Žerdina Leto nevarne bližine. Knjiga je rezultat raziskave, v kateri je strnil svoje ugotovitve o boju s koronavirusom v Sloveniji in poskušal podati kar se da celovit odgovor na vprašanje: »Zakaj se je drugi val epidemije v Sloveniji spremenil v uničujoč cunami? Kaj je šlo narobe?« V svojem delu je podrobno analiziral slovensko (politično) realnost od januarja 2020 naprej, ko je bilo že jasno, da bo novi virus prišel tudi k nam. Posvetil se je posledicam zamenjave oblasti, pogovarjal se je z mnogimi strokovnjaki, ki so epidemijo spremljali poklicno, in razmišljal, kaj vse so bili vzroki za ta žalostni rezultat, ki je Slovenijo uvrstil med države, ki jih je koronavirus najbolj prizadel.

MC ZOS Kahoot! Liga

Vsak lahko sodeluje v MC ZOS Kahoot! Ligi. Kvizi potekajo vsak četrtek od 10. do 22. ure. Več si lahko preberete na tej povezavi.

 

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Zaradi vgradnje prometne opreme je do predvidoma 23. aprila na cesti Knezdol – Marija Reka pomična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča odjemalce, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz naslednjih TP: od 8. do 11. ure iz TP Slatno – NNO Marno od do 11. do 13. ure pa iz TP Motel Marno (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri pa bodo brez elektrike odjemalci iz naslednjih TP: od 9. do 11. ure TP Delavski dom, izvod Njiva levi del, pivnica, od 11. do 13. ure TP Gimnazija, izvod Gimnazijska cesta – Grmadnik (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 12. ure TP Kresnice – Jevnica, izvod smer Kresnice (nadzorništvo Litija).

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1960 je v Ljubljani umrl Franc Snoj, viden politik Slovenske ljudske stranke, rojen leta 1902 v Zagorju. Udejstvoval se je v mladinskih organizacijah SLS in leta 1937 postal predsednik Zveze gasilcev Jugoslavije. Na volitvah leta 1938 je bil izvoljen v jugoslovansko narodno skupščino. Kot minister brez listnice je sodeloval v treh vladah: od decembra 1938 v drugi Stojadinovićevi vladi, od februarja 1939 v Cvetkovićevi vladi in od marca 1941 v Simovićevi vladi. Med vojno je emigriral, potem sodeloval v NOB, po vojni je bil obsojen na Nagodetovem procesu.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes zemljani praznujemo dan zemlje, danes pa je tudi svetovni dan brez avtomobila.

Svetovni dan zemlje

Na današnji dan, 22. april, se posvečamo našemu planetu. Od leta 1970 je 22. april svetovni dan zemlje. Letošnja tema dneva zemlje je Obnovimo našo Zemljo. Namenjena je naravnim procesom, nastajajočim zelenim tehnologijam in inovativnem razmišljanju, ki lahko obnovi ekosisteme sveta. Na ta način tema zavrača stališče, da sta ublažitev ali prilagoditev edini način za reševanje podnebnih sprememb.

Od vseh nas skupaj in vsakega posameznika je odvisna usoda Zemlje, našega planeta, na katerem živimo. Le zdrav planet bo omogočal ljudem delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo.

Svetovni dan brez avtomobila

Nekateri imajo dan brez avtomobila vsak dan. Ker ga nimajo. Načrtno ali pa, ker si ga enostavno ne morejo privoščiti. No, svetovni dan brez avtomobila pa je nastal zato, da opozorimo na okoljsko obremenitev, za katero skrbi avtomobilski promet. Pa tudi za zdravo življenje, ki bi se mu priklonili z več hoje, kolesarjenja, potovanja z drugimi, bolj čistimi prevoznimi sredstvi.

Sodoben način življenja ni naklonjen neuporabi avtomobila. Hitimo, nimamo časa, živimo nezdravo, tvegamo. Poskusimo vsaj ob svetovnem dnevu brez avtomobila, 22. aprilu, narediti nekaj dobrega za svoje zdravje. Avtomobil naj ta dan ostane doma. V šolo, službo, trgovino, po opravkih se odpravimo peš ali s kolesom. Skupaj z otroki pojdimo na igrišče, ali pa se s kolesi odpravimo k prijateljem, sorodnikom. Seveda vse v skladu s protikoronskimi ukrepi.

Savus

Isti avtor