Današnji petek je spet poln različnih prireditev. Zvečr se splača v Zagorje na koncert Nine Pušlar. V kinu je danes pester program. Razstave so odprte. Otroci bodo uživali v počitniških dejavnostih. Še kaj. Preberite spodaj. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 26. avgusta 2022

Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo posamezne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 24 do 30 °C.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Strušce.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od od 8. do 11. ure iz TP Pongrac, od 11. do 14. ure iz TP Pongrac 2, od 8. do 11. ure iz TP Gozdnik (nadzorništvo Hrastnik) in od 8. do 9. ure TP Razpotje, Razpotje 2, Briše, Ravne, Mlinše, Mlinše 2, Žvarulje, Spodnja Medija, Zgornja Medija, Kamnolom Lipovca, Suhi potok, Kolovrat, Kolovrat 2, Kolovrat vikendi in Strme njive (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Nina Pušlar

Nocoj bodo v Zagorju v okviru Petkovih poletnih večerov ob 20. uri na mestni ploščadi pripravili koncert Nine Pušlar s skupino v okviru Petkovih poletnih večerov.

Širši slovenski javnosti Je Nina Pušlar postala znana z zmago v drugi sezoni Bitke talentov leta 2005. Svoj prvi videospot za skladbo Ni ona je predstavila teden dni po zmagi, 18. decembra 2005 v oddaji Spet doma. Naslovna pesem plošče Slečeno srce je bila po podatkih Zavoda IPF najbolj predvajana slovenska skladba leta 2010. Uspeh je ponovila njena pesem To mi je všeč leta 2016.

Memorial Nejca Baša

Danes ob 17. uri se prične v Šentlambertu že 31. tradicionalni članski turnir v malem nogometu za memorial Nejca Baša, ki ga prireja Športno društvo Šentlambert. Turnir se bo igral še v soboto in nedeljo.

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes najbolj zaželjeno dejavnost: sončkanje na mestni plaži. Dodali pa bodo še pravljično urico.

Čez soboto in nedeljo ni organiziranih dejavnosti za otroke v okviru DPM. Na vrsti so starši, da pričarajo otrokom lepe počitniške dni.

Počitnice z ZLU in DPM Zagorje

Zasavska ljudska univerza in Društvo prijateljev mladine Zagorje med počitnicami vsak petek pripravljata od 10. do 12. ure v parku pred ZLU na Cankarjevem trgu športne in družabne igre.

Ob sobotah in nedeljah pa počitek. Starši, na vrsti ste vi.

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …

Mavrična druženja – MC ZOS

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja Mavrična druženja. Srečanje je namenjeno vsem mladim, ki se identificirajo kot LGBTQ+, ali ki svojo spolno usmerjenost še raziskujejo. Druženje je varen prostor, kjer je mogoče dobiti podporo, pogovor, informacije in izmenjati mnenja. Potekajo vsakih 14 dni med 18. in 19.30 uro. Vodi jih socialna pedagoginja in mladinska delavka Tanja Veber.

VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.

Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.

DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).

Sirota: prvi umor

ob 19.00 uri

Ameriška srhljivka, režija William Brent Bell, igrajo Julia Stiles, Isabelle Fuhrman, Rossif Sutherland, Hiro Kanagawa, Matthew Finlan, Stephanie Sy

Nenavadna ženska Leena Klammer pobegne iz estonske norišnice in odpotuje v ZDA, tako da ukrade identiteto pogrešane hčerke premožne družine. Vendar pa se Leenino novo življenje kot Esther pojavi z nepričakovano pomanjkljivostjo in se spopade z materjo, ki bo za vsako ceno storila vse, da zaščiti svojo družino.

Delavski dom Trbovlje – kino

Barabe

ob 10.00 uri

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov The Bad Guys (ZDA, 2022), režija Pierre Perifel, scenarij Aaron Blabey, Etan Cohen, Hilary Winston, igrajo Sam Rockwell, Awkwafina , Anthony Ramos …

Še nikoli ni bilo pet prijateljev tako razvpitih, kot so Barabe – drzni žepar g. Volk, vsega vajen vlomilec sefov g. Kača, mojster preobrazbe g. Morski pes, »mišičnjak« hitre jeze g. Piranja in heker z ostrim jezikom, gdč. Tarantela, imenovani Mreža. Ko pa tolpo po več letih neštetih ropov in dejstvu, da so najbolj iskani zlikovci na svetu, končno ujamejo, gospod Volk sklene dogovor (ki pa se ga ne namerava držati), da jih vse reši iz zapora, kar pomeni: Barabe bodo postale pridne.

Prvič resnično srečna

ob 18. uri

Ameriška romantična drama, izvirni naslov After Ever Happy (2022), režija Castille Landon, scenarij Sharon Soboil, Anna Todd, igrajo Hero Fiennes Tiffin, Josephine Langford, Louise Lombard

V zadnjem poglavju franšize Prvič se Tessa in Hardin znajdeta na razpotju. Bo Tessa še naprej poskušala rešiti tako Hardina kot njuno razmerje, ali pa je prišel čas, da reši sebe? Medtem, ko Hardin po mamini poroki ostane v Londonu in tone globlje in globlje v svojo lastno temačnost, se Tessa vrne v Seattle, kjer doživi tragedijo. Če bosta želela, da njuna ljubezen preživi, bosta oba morala prvo delati na sebi, vprašanje pa je, ali se bodo njune poti ponovno križale in ju vodile nazaj drug k drugemu?

Zver

ob 20. uri

Ameriška pustolovska, grozljiva drama, izvirni naslov Beast (2022), režija: Baltasar Kormákur, scenarij: Ryan Engle, Jaime Primak Sulliva, igrajo  Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley

Dr. Nate Daniels, ki je pred kratkim ovdovel, se vrne v Južno Afriko, kjer je prvič spoznal svojo ženo. Na skrbno načrtovanem potovanju s hčerkama, 18-letno Meredith in 13-letno Norah pripotuje do rezervata, ki ga upravlja star družinski prijatelj in biolog za divje živali Martin Battles. In kar se prične kot pot zdravljenja, se sprevrže v pretresljiv boj za preživetje, potem ko lev, ki je preživel poboj krvoločnih lovcev, v vseh ljudeh vidi sovražnike in jim prične slediti.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Jože Andrej Čibej

Na današnji dan se je leta 1953 v Ljubljani rodil strojni inženir in profesor Jože Andrej Čibej. Večino svojega življenja je preživel v Trbovljah, kamor se je preselil s starši. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, leta 1971 pa se je vpisal na FNT (Fakulteta za naravoslovje in tehnologijo) v Ljubljani, smer tehnična matematika. Leta 1975 se je zaposlil v Strojni tovarni Trbovlje kot sistemski inženir analitik, leta 1977 pa kot asistent za matematiko na ekonomski fakulteti v Ljubljani. V mlajših letih je bil tudi član ljubiteljskega gledališča v Trbovljah, igralec, režiser in pisec. Za to svoje delo je leta 1999 prejel priznanje Tončke Čeč. Bil je med ustanovnimi člani trboveljskega kluba Lions, ki še vedno deluje in pomaga slepim in slabovidnim, nekaj časa pa je bil tudi konzul zasavskega omizja Slow food. Umrl je 16. novembra leta 2011 v Trbovljah.

Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.

Savus