Kaj prinaša današnji četrtek v Zasavju? Zvečer koncert Kiki na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje. Pa kino v DDT z odličnim filmom Zgodba moje žene. Pa kopico počitniških dejavnosti za otroke. Pa kopico razstav. Pa … No, preberite. Naredite si lep četrtek.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 18. avgusta 2022

Vreme

Danes dopoldne bo pretežno jasno, popoldne bo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti in proti večeru bodo na zahodu začele nastajati prve nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 35 °C. V državi je velika požarna ogroženost v naravi.

V noči na petek in v petek dopoldne se bodo plohe in nevihte pojavljale v večjem delu države. Popoldne se bo od zahoda delno zjasnilo, na vzhodu pa se bodo še pojavljale plohe in nevihte. Vročina bo popustila. V soboto in nedeljo bo večinoma sončno, popoldne lahko v hribih še nastane kakšna ploha ali nevihta.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Kisovcu do 26. avgusta oviran promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Na lokalni cesti Urankar – Medvednica velja do 31. avgusta delna oziroma občasna popolna zapora cestnega odseka. Obvoz je možen po lokalni cesti Trbovlje – Klek – Sveta Planina – Vrhe.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Turje, Turje 2, Skopno, Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Pikelj in Gore (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo do 11. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kostrevnica (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Koncert Kiki

Nocoj bodo pripravili kavarniški večer s Kiki ob 20. uri na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje. Kiki je 21-letna glasbena ustvarjalka iz Ljubljane. Svojo avtorsko glasbo je prvič s svetom delila lani na festivalu Slovenska nota 2021, kjer se je predstavila s svojo pesmijo Punčka iz papirja. Letos je ena izmed maratonk Klubskega maratona 2022 Radia Študent. V studiu Basement pri Mladih zmajih Črnuče trenutno snema svoj prvi album avtorskih slovenskih pesmi. Žanrsko svoje pesmi označi kot pop z elementi folka in elektronske glasbe. V živo nastopa v kitarski izvedbi s kitaristom Jako Florjančičem in backvokalistkami Niko Trdin, Evo Ano Zudič in Galo Pregel.


Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes v okviru Poletnega sončkanja za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo danes konjeniške dirke in obisk kina. Predstava? Dogodivščine družine Bigfoot.

Kaj pa jutri? Jutri bodo na vrsti najbolj zaželjena dejavnost: sončkanje na mestni plaži. Dodali pa bodo še pravljično urico.


Počitnice z ZLU in DPM Zagorje

Zasavska ljudska univerza in Društvo prijateljev mladine Zagorje med počitnicami vsak četrtek pripravlja vrvež v parku. Od 9.30 do 11.30 ure bodo otroci ustvarjali skupaj z ZLU in DPM v Parku dr. Janeza Drnovška v središču mesta pri poldnevniku.

Kaj pa jutri? Ob petkih od 10. do 12. ure so v parku pred ZLU na Cankarjevem trgu na vrsti športne in družabne igre.


DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.


MC ZoS – Aromaterapija

V Mladinskem centru Zagorje ob Savu bodo danes ob 18. uri pripravili predavanjev o aromaterapiji z naslovom Dišave narave. Obvezne prijave.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Packe – razstava

V avli Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstave likovnih del sekcije Packe najmlajših članov Relika. Avtorji razstavljenih del so Neža Zupanc, Pika Jazbec, Yaroslav Korniichuk in Karina Temčenko. Ustvarjali so pod mentorstvom Pike Gačnik. Razstava je na ogled do 4. septembra ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


DDT kino

Pustolovščine družine Bigfoot

ob 10. uri

Družinska pustolovščina, izvirni naslov Bigfoot Family (Belgija, Francija, 2020), režija Jeremy Degruson, Ben Stassen, scenarij Bob Barlen, Cal Brunker, igrajo Jules Madcraft, Kylian Trouillard, Alexis Victor …

Dva meseca potem, ko je svojega očeta Bigfoota prepričal, da se vrne domov, Adam postane preobremenjen s pozornostjo, ki jo je družini prinesla očetova na novo pridobljena slava. Prav tako se trudi s priznanjem svojih občutkov svoji veliki simpatiji Emi.

Bigfoot pa si želi svojo slavo izkoristiti za dober namen. Tako se odloči, da je zaščita velikega rezervata divjih živali pred zlobnim naftnim podjetjem na Aljaski odlična priložnost za novi podvig. Adam želi očetu pomagati tako, da na družabna omrežja naloži promocijski video za ta namen. Vendar pa se vse zaplete, ko Bigfoot neke noči skrivnostno izgine. Tako se morata Adam in njegova mati Shelly odpraviti na Aljasko, da bi skupaj s svojimi živalskimi prijatelji poiskala in rešila Bigfoota.


 

Zgodba moje žene

ob 18. uri

Romantična drama, izvirni naslov A feleségem története (The Story Of My Wife) (Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, 2021). Režija Ildikó Enyedi, scenarij Ildikó Enyedi, Milán Füst, igrajo Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel …

Dvajseta leta prejšnjega stoletja. Jakob Störr, kapitan tovorne ladje, prijatelju oznani, da se bo poročil s prvo žensko, ki bo vstopila v kavarno. Prikaže se Lizzy …

Režiserka Ildikó Enyedi (Moje 20. stoletje, O telesu in duši) pripoveduje ljubezensko zgodbo skozi oči moža, ki se obupano trudi razumeti svojo ženo, skrivnostno Francozinjo v podobi Lée Seydoux. Sodobna različica legende o letečem Holandcu, fantomski ladji, obsojeni na večno tavanje po sedmih morjih.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus