Nocoj bodo v Trbovljah igrali beatli. No, ne tisti ta pravi ampak takšni, ki so jim precej podobni. Vsekakor se splača preveriti, kako dobro še zveni glasba legendarnih Beatlov. Četrtek prinaša trboveljskim otrokom trening socialnih veščin, odprte so različne razstave. No, pa kar nekaj izklopov elektrike bo po Zasavju. Lep dan vam privoščimo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 21. julija 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Proti večeru bo na severozahodu možna kakšna vročinska nevihta. Jutranje temperature bodo od 13 do 20, najvišje dnevne od 32 do 37 °C. Po nižinah v večjem delu Slovenije bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

V petek in soboto bo sončno in zelo vroče. V soboto bodo popoldne in zvečer predvsem na severu posamezne vročinske nevihte.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Litija-Ljubljana je promet do 22. avgusta pri Spodnjem Hotiču urejen izmenično enosmerno (pomična zapora) zaradi obnove vozišča.

Na cesti Litija-Ljubljana je v Litiji promet do 1. avgusta urejen izmenično enosmerno zaradi preplastitve vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno, od 8. do 10. ure iz TP Sedraž (nadzorništvo Hrastnik), od 10. do 11. ure iz TP Selo, nizkonapetostni vod Hrastel-Kmetič (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Gore, Pikelj, Skopno od 8. do 11. ure TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure TP Podroje, izvod Kot (nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DDT Poletni oder

HELP! A Beatles Tribute

Na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje bodo nocoj ob 20.30 uri nastopili člani skupine HELP! A Beatles Tribute.

HELP! A Beatles Tribute je glasbena skupina, ki jo odlikuje predvsem upoštevanje podrobnosti, zato v obiskovalcih zbudijo občutek, da so dejansko na koncertu liverpoolske četverice. Beatlom se približajo tudi vizualno, saj njihov nastop vsebuje izjemno kostumografijo. Več o skupini si lahko preberete tukaj.


DPM Trbovlje – počitnice

Počitnice z DPM Trbovlje

DPM Trbovlje danes za otroke, ki preživljajo počitnice v njihovi družbi, pripravljajo trening socialnih veščin. Pri pripravi današnjih aktivnosti DPM sodeluje z RUK. Jutri pa sledi sončkanje na mestni plaži.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.


DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na ALU v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Knjižnica Kisovec

Kozolci

Na stopnišču pred knjižnico v domu KS Kisovec je do konca avgusta na ogled razstava Kozolci Staneta Grandljiča. Grandljič je stanovalec bivalne enote za osebe z motnjami v duševnem razvoju Barka v Zbiljah pri Medvodah. Njegov najbolj zvesti spremljevalec je fotoaparat. Rad ima naravo in v njej išče navdih. Pripravil je že veliko tematskih fotografskih razstav, največkrat v knjižnici Medvode (Rože, Živalski svet, Stare hiše).


Kino DDT

Za vedno skupaj

ob 19. uri

Francoska komedija, izvirni naslov En même temps (2022), režija in scenarij: Benoît Delépine, Gustave Kervern, igrajo: Vincent Macaigne, Jonathan Cohen, India Hair, Jehnny Beth, Doully Millet, Yolande Moreau

Župana dveh majhnih francoskih mest na nasprotnih političnih straneh združi feministična aktivistka. Zaradi prisilne bližine se stališča obeh moških zbližajo glede gospodarskega razvoja in ekologije.


MC ZoS – Kino pod zvezdami

Vesolje med nami

ob 21. uri

Za super poletni dan super slovenski mladinski film! Na terasi MC ZoS bo na ogled slovenski film z leta 2021.

Režiserka Rahela Jagrič Pirc, scenarij Rahela Jagrič Pirc in Darja Medič, igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Cušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman

14-letni Kanadčan Tobi z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi in slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča s predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”. Tobiju odpre vrata pozabljenega observatorija, kjer se mu odpre svet astronomije. Observatorij postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih nobenih svetovnih dni.


Savus