ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Še največ rednega dogajanja v Zasavje te dni prinašajo slikarji, ki sodelujejo na Slikarski koloniji Zagorje-Izlake. Danes si lahko v trboveljskem delavskem domu ogledate še dva filma in razstavo fotografij Staneta Weissa. Še to. Na današnji dan leta 1859 se je rodil dvakratni trboveljski župan Gustav Vodušek. Naredite si lepo nedeljo. Splača se.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 17. julija 2022


Vreme

Danes dopoldne se bo povsod razjasnilo, čez dan bo pretežno jasno. Pihal bo vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29 °C.

V ponedeljek in torek bo sončno. Tudi v sredo se bo nadaljevalo precej jasno vreme, vročina se bo stopnjevala.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri v Zasavju ni načrtovanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Slikarska kolonija Izlake-Zagorje

Nadaljuje se druženje slikarjev v slikarski koloniji Zagorje-Izlake. Slikarji bodo  današnji dopoldan izkoristili predvsem za slikanje in pogovore. Popoldan pa so jim organizatorji (seveda le tistim, ki bodo to želeli) pripravili treking po okolici Zagorja pod vodstvom člana sveta kolonije Milana Bedrača.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


DDT – kino

Barabe

ob 18.00 uri

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov The Bad Guys (ZDA, 2022), režija Pierre Perifel, scenarij Aaron Blabey, Etan Cohen, Hilary Winston, igrajo Sam Rockwell, Awkwafina , Anthony Ramos …

Še nikoli ni bilo pet prijateljev tako razvpitih, kot so Barabe – drzni žepar g. Volk, vsega vajen vlomilec sefov g. Kača, mojster preobrazbe g. Morski pes, »mišičnjak« hitre jeze g. Piranja in heker z ostrim jezikom, gdč. Tarantela, imenovani Mreža. Ko pa tolpo po več letih neštetih ropov in dejstvu, da so najbolj iskani zlikovci na svetu, končno ujamejo, gospod Volk sklene dogovor (ki pa se ga ne namerava držati), da jih vse reši iz zapora, kar pomeni: Barabe bodo postale pridne.


DDT kino

Bilo je nekoč v Srbiji

ob 20.00 uri

Komična srbska drama iz leta 2022. Izvirni naslov: Bilo jednom u Srbiji. Režija Petar Ristovski, igrajo: Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Zoran Cvijanović, Predrag Miki Manojlović, Ivan Bekjarev

Kako je malomeščanska “kasaba” postala “mali Manchester” in je orientalsko nošo zamenjala dunajska in pariška moda, je mogoče videti v filmu Bilo je nekoč v Srbiji.

Med prvo svetovno vojno in po njej so dva Leskovčana in dve Leskovčanki – Cona in Dine ter Zorka in Ružica – zaznamovale različne usode. Dina so zavezniki odpeljali v Pariz, v katerem je izkusil vse lepote življenja in luči velemesta. Zone je po poškodbah in amneziji pristal v Manchestru, takratni prestolnici industrijskega razvoja, in tam spoznal, da je mogoče uspeti le s težaškim delom v tovarni, polni črnega dima. Omamljena od zmage v vojni in nepovratno okužena z »duhom svobode in napredka«, ki sta ga čutila v »širnem svetu«, sta se mladeniča vrnila, da bi razsvetlila prihodnost svojega propadajočega okolja.

Dine v svoj mali, zdaj neobstoječi kino, Cone pa k svoji zaročenki Zorki, ki je po petih letih čakanja nejevoljno privolila, da jo oče poroči z vojnim liferantom Acimom Prokićem. Cone bo poskušal obuditi svojo staro ljubezen, Dine pa bo našel novo. In tako se v vseh pogledih začne boj med “starim” in “novim”. Velika dejanja zahtevajo le malo prave ljubezni, pa tudi malo pomoči in modrosti šefa Mite.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rojstvo Gustav Vodušek

Na današnji dan se je leta 1859 v Vitanju rodil dvakratni župan Trbovelj Gustav Vodušek. Leta 1891 je postal nadučitelj v Trbovljah na Vodah, potem pa je bil premeščen na današnjo OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, kjer je 32 let služboval kot ravnatelj. Umrl je 17. februarja 1937 v Trbovljah.

 


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih nobenih svetovnih dni.


Savus


 

Isti avtor