Danes se bo v Zasavju dogajalo ves dan. Že dopoldan v Kopalnici, potem pa še marsikje drugje. Slikarji v Zagorju, spletna kavarna, dnevni center, muzeji in razstave, kino, zvečer pa kulinarika na gradu Bogenšperk. Naredite si lep petek.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 15. julija 2022


Vreme

Danes bo sončno, popoldne in zvečer bodo predvsem v severni, osrednji in vzhodni Sloveniji krajevne nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Pihal bo vzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, najvišje dnevne od 26 do 31 °C.

V soboto bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne bodo še krajevne plohe ali nevihte. V nedeljo bo pretežno jasno.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.ž


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 9. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Petrol Izlake, nizkonapetostni vod Izlake Samooskrba. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri v Zasavju ni načrtovanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Slikarska kolonija Izlake-Zagorje

Nadaljuje se druženje slikarjev v slikarski koloniji Zagorje-Izlake. Slikarji bodo  današnji dan izkoristili predvsem za slikanje in pogovore.


Sončkanje in pravljica

DPM Trbovlje bo danes za otroke organizirala sončkanje na mestni plaži. Poleg tega pa bodo na mestnem bazenu (Kopalnica) danes za otroke na voljo tudi pravljična urica (ob 10. uri), ki jo pripravljajo knjižničarke Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje. Naj opozorimo še na to, da v knjižnici do 19. avgusta poteka zbiralna akcija šolskih potrebščin za trboveljske otroke. Veseli bodo rabljenih in novih pisal, zvezkov, radirk, šilčkov, ravnil, škarij, šestil, vodenih barvic, flomastrov, šolskih torb in nahrbtnikov.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGFC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Okusi z gradu

Na gradu Bogenšperk bodo nocoj pripravili zanimiv kulinarični dogodek z naslovom Okusi z gradu. Lokalni ponudniki bodo pripravili raznolike krožnike in jih ponudili obiskovalcem. Ponudbi bodo dodali tudi butično pivo, odlično vino in še kaj.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču ter leta 2002 tam končala magistrski študij. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Njena dela, za katera je bila večkrat nagrajena, se nahajajo v več slovenskih javnih in zasebnih likovnih zbirkah. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala nekaterih likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


DDT – kino

Bilo je nekoč v Srbiji

ob 18. uri

Komična srbska drama iz leta 2022. Izvirni naslov: Bilo jednom u Srbiji. Režija Petar Ristovski, igrajo: Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Zoran Cvijanović, Predrag Miki Manojlović, Ivan Bekjarev

Kako je malomeščanska “kasaba” postala “mali Manchester” in je orientalsko nošo zamenjala dunajska in pariška moda, je mogoče videti v filmu Bilo je nekoč v Srbiji.

Večina dobrih filmov se ponaša z lepo ljubezensko zgodbo, v tem sta celo dve. Med prvo svetovno vojno in po njej so dva Leskovčana in dve Leskovčanki – Cona in Dine ter Zorka in Ružica – zaznamovale različne usode. Dina so zavezniki odpeljali v Pariz, v katerem je izkusil vse lepote življenja in luči velemesta. Zone je po poškodbah in amneziji pristal v Manchestru, takratni prestolnici industrijskega razvoja, in tam spoznal, da je mogoče uspeti le s težaškim delom v tovarni, polni črnega dima. Omamljena od zmage v vojni in nepovratno okužena z »duhom svobode in napredka«, ki sta ga čutila v »širnem svetu«, sta se mladeniča vrnila, da bi razsvetlila prihodnost svojega propadajočega okolja.

Dine v svoj mali, zdaj neobstoječi kino, Cone pa k svoji zaročenki Zorki, ki je po petih letih čakanja nejevoljno privolila, da jo oče poroči z vojnim liferantom Acimom Prokićem. Cone bo poskušal obuditi svojo staro ljubezen, Dine pa bo našel novo. In tako se v vseh pogledih začne boj med “starim” in “novim”. Velika dejanja zahtevajo le malo prave ljubezni, pa tudi malo pomoči in modrosti šefa Mite.

Film je bil posnet na pristnih lokacijah (direktor fotografije Dalibor Tonković, izvršni producent Miroslav Mogorović) in v melodičnem leskovškem narečju. To ni le film o mestu, ki je znan po žaru, posebnem narečju, melodičnem govoru, ki je pravi zaklad, “paprikarenju”, pa po tkaninah, milu, zdravilih, kozmetiki tistega časa in končno po posebnem duhu, ki je še vedno gorivo za brezčasno tovarno smeha. To je spomin na slavne družine, katerih podjetnost je bila navdih za film že pred stoletjem.


Thor: Ljubezen in grom

ob 20.30 uri

Ameriška akcijska pustolovščina bo na sporedu ob 20.30 uri. Izvrni naslov Thor: Love and Thunder (2022). Režija Taika Waititi, scenarij Stan Lee, Jennifer Kaytin Robinson, Taika Waititi, igrajo: Chris Hemsworth, Karen Gillan, Natalie Portman, Taika Waititi, Christian Bale

Thor se tokrat v novem, težko pričakovanem nadaljevanju zgodbe, odpravlja na potovanje iskanja notranjega miru. Njegovo predčasno upokojitev prekine galaktični morilec, Gorr, ki si želi izumrtje bogov. Ko se odpravi na boj proti novi grožnji, na pomoč povabi Valkyrie, Korga in nekdanje dekle Jane Foster, ki – na Thorovo presenečenje – nerazložljivo uporablja Thorovo mogočno čarobno kladivo Mjolnir. Skupaj se podata na grozljivo kozmično pustolovščino, da odkrijeta skrivnost maščevanja Gorra in ga ustavita, preden bo prepozno.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Fric Keršič

Fric Keršič se je rodil na današnji dan leta 1908 na Ojstrem v Trbovljah. Po drugi svetovni vojni so Keršiča, ki je nosil partizansko ime Gal, proglasili za narodnega heroja. Organiziral je partizansko gibanje v Zasavju v začetku okupacije Slovenije leta 1941. Trboveljčan je bil med obema vojnama eden najbolj pomembnih sindikalnih delavcev. Delal je v rudniku, že kmalu se je pridružil komunistom. V vojni je organiziral odpor v Revirjih in bil eden glavnih partizanskih vodij. Leta 1942 so ga izdali, gestapovci so ga obkolili v kamnolomu nad zagorsko železniško postajo. Ni se predal brez boja, a Nemci so ga na koncu uspeli ujeti. Hudo ranjen in mučen je v zaporu 21. novembra 1942 umrl. Star je bil 34 let. Po Fricu Keršiču je v Trbovljah poimenovana krajevna skupnost.


dr. Jure Knez

Na današnji dan leta 1974 se je v Trbovljah rodil soustanovitelj in večinski lastnik trboveljskega podjetja Dewesoft in lastnik podjetja Katapult dr. Jure Knez. Knez je študiral strojništvo in v študijskih letih dobil zamisel o preprosti programski opremi za meritve. Je tudi programer, ki ustvarja lastno programsko opremo za reševanje inženirskih problemov. Svojih osebnih uspehov nikdar ne izpostavljala, ima pa jih kar precej. Leta 2008 je bil podjetnik leta, leta 2012 je prejel nagrado zlata gazela, leta 2020 je postal izvoznik leta in več. V Trbovljah so ga razglasili tudi za častnega občana, v Zasavju pa za Zasavca leta 2013. 


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih nobenih svetovnih dni.


Savus