sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes čistilna akcija v Hrastniku, odvoz nevarnih odpadkov v Zagorju, svetovni dan hemofilije. Na današnji dan sta se rodila Mihael Gunzek in Leopold Odlazek, umrl pa Tone Leskovšek.

Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sobota, 17. april

Vreme

Danes, v soboto, 17. aprila, bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno, čez dan bo zapihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13 °C.

Jutri bo oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Meja sneženja bo med 700 in 1000 m nadmorske višine. Ponekod bo pihal severni do vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne okoli 9 °C.

V ponedeljek bo oblačno, občasno bo še rahlo deževalo. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo krajevne plohe.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes bodo v Hrastniku nadaljevali s čiščenjem okolja. Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku v aprilu poteka čistilna akcija Očistimo okolje. Zbirali bodo kosovne odpadke. Od danes do ponedeljka bodo zabojniki postavljeni na naslednjih lokacijah: Turje (stara šola), Turje (Čreta), Turje (razcep Gore – Kopitnik) in Kopitnik (odcep Grahek).

Zbiranje nevarnih odpadkov v Zagorju

Komunala Zagorje je po zagorskih KS včeraj in danes pripravila zbiralno akcijo nevarnih odpadkov iz gospodinjstev s premično zbiralnico. Nevarni odpadki iz gospodinjstev so vse snovi, ki imajo vsaj eno od naštetih lastnosti: so strupeni, škodljivi zdravju, jedki, dražljivi, vnetljivi, oksidativni, eksplozivni ali nevarni za okolje. Mednje sodijo odpadna jedilna olja, motorna olja, barve, laki, hladilna tekočina, škropiva, topila, pesticidi, zdravila, kemikalije, lepila, kozmetični izdelki, fluorescentne žarnice, živosrebrni termometri, fotokemikalije, akumulatorji, baterije ipd.

Danes bodo premično zbiralnico postavili v Kotredežu pri gasilskem domu (8.00 – 9.00), v Zagorju na parkirišči pri novi VDC (9.15 – 10.15), na parkirišču LO (10.30 – 11.30), na AP Stari trg (11.30– 12.30), na parkirišču Komunale (12.45 – 13.45), na Podkumu (14.15 – 15.15), v Kisovcu na parkirišču KS (15.45 – 16.45), na Mlinšah na parkirišču KS (17.00 – 18.00) in na Izlakah pred gasilskim domom (18.15 – 19.15).

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Zaradi vgradnje prometne opreme je do predvidoma 23. aprila na cesti Knezdol – Marija Reka pomična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Danes Elektro Ljubljana ne napoveduje prekinitev dobave električne energije.

Na današnji dan

Na današnji dan sta se rodila profesor, klarinetist in dolgoletni dirigent Delavske godbe Trbovlje Mihael Gunzek (1919) in ljubiteljski etnolog, slikar, pisec zasavskega slovarja Leopold Odlazek (1940), umrl pa je učitelj, gledališki ustvarjalec in likovnik (eden pobudnikov Slikarske kolonije Zagorje Izlake) Tone Leskovšek (1979).

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na današnji dan je v koledarju zabeležen svetovni dan hemofilije. V koledarju nevsakdanjih dni je pa danes dan italijanskega okspresa.

Svetovni dan hemofilije

Danes obeležujemo svetovni dan hemofilije. Z neozdravljivo dedno boleznijo strjevanja krvi v Sloveniji živi 229 oseb, po svetu več kot milijon. Sodobno zdravljenje, ki temelji na preprečevanju krvavitev, danes osebam s hemofilijo omogoča aktivno življenje, skoraj brez omejitev.

V Sloveniji je po uradnih podatkih oseb s hemofilijo A 205, oseb s hemofilijo B pa 24. Je redka, dedna bolezen z motnjo strjevanja krvi, pri kateri osebe ne krvavijo močneje in hitreje, ampak dlje. Za osebe s hemofilijo so problematične notranje krvavitve v mišicah in sklepih, ki povzročajo okvaro sklepov, kronične bolečine in omejeno gibljivost.

Dan italijanskega ekspresa

Današnji dan sploh ni edino kavno slavje, 29. septembra obhajamo mednarodni dan kave. Zgodnejši aprilski kavni žur pa je namenjen specializiranim ljubiteljem, ki hočejo svoj najljubši strup visoko koncentriran in ga najbolje pripravijo Italijani kot svoj ekspreso. Tega ne poskušajte doma 😊

Savus

Isti avtor