sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 15. april

Vreme

Danes, v četrtek, 15. aprila, bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju dopoldne še precej jasno, nekaj več oblačnosti bo v zahodni Sloveniji. Sredi dneva in popoldne bo spremenljivo oblačno s kakšno kratkotrajno ploho. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C. Ponoči se bo postopno zjasnilo. Jutranje temperature bodo od -4 do 1 °C.

Danes in jutri je še nevarnost jutranje pozebe.

Obeti? Jutri bo pretežno jasno, popoldne v notranjosti Slovenije občasno zmerno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C. V soboto bo pretežno oblačno. Pihal bo vzhodni veter. V nedeljo bo večinoma oblačno, občasno bo rahlo deževalo.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes bodo v Hrastniku nadaljevali s čiščenjem okolja, v Zagorju pa je spet na sporedu liga Kahoot. Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku v aprilu poteka čistilna akcija Očistimo okolje. Zbirali bodo kosovne odpadke. Danes in jutri bodo zabojniki postavljeni na lokacijah Brdce (vas), Brdce (avtobusna postaja), Veličkova cesta, Kolonija (Ulica mladih borcev) in Kladje (Kavšek). Zabojniki bodo danes in jutri postavljeni še na lokacijah Boben (Ravnikarjev most), Boben (pri spomeniku), Pot na Kal (Senica) in Kal (Gorenčeva kapela).

MC ZOS Kahoot! Liga

Vsak lahko sodeluje v MC ZOS Kahoot! Ligi. Kvizi potekajo vsak četrtek od 10. do 22. ure. Več si lahko preberete na tej povezavi.

 

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na glavni cesti Trbovlje – Hrastnik so zaradi sanacije brežine pri mostu čez Savo pri Trbovljah do 15. aprila dnevno med 8. in 17. uro vzpostavljene polurne popolne zapore.

Zaradi vgradnje prometne opreme je do predvidoma 23. aprila na cesti Knezdol – Marija Reka pomična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana napoveduje, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Klek, izvod Dom T. Čeč.

Jutri bodo brez električne energije od 8. do 14. ure odjemalci iz TP Polšnik 2, izvod Hribar in Pasjek na področju nadzorništva Zagorje, od 8. do 10 ure pa odjemalci iz TP Gradec, izvod Topilniška na področju nadzorništva Litija.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na današnji dan sta v koledarju zabeležena svetovna dneva mladih prostovoljcev in Pompejeve bolezni.

Svetovni dan mladih prostovoljcev

Mednarodni dan mladih prostovoljcev je vsakoletna kampanja, ki postavi v ospredje milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Z njimi in zanje se že od leta 1988 zaznamuje današnji dn.

V Slovenski filantropiji spodbujajo prostovoljstvo med mladimi. Pozivajo šole, naj med vzgojne programe vpeljejo prostovoljstvo kot medvrstniško pomoč, delo s skupnostjo, delo s starejšimi, skrb za naravo. Pozivajo tudi starše, da naj mladostnike spodbujajo v prostovoljstvo, kar je gotovo najlažje z lastnim zgledom. In pozivajo mlade, naj se v prostovoljstvo vključijo.

Svetovni dan Pompejeve bolezni

Pompejeva bolezen je zelo redka, dedna bolezen, za katero je značilno čezmerno nalaganje glikogena pri ljudeh zaradi pomanjkanja lizosomnega encima a-1,4-glukozidaze, kar povzroča recesivni gen na 17. kromosomu. Torej gre za avtosomno recesivno motnjo metabolizma, ki prizadene različne organe od srca do jeter in dihalnega sistema ter mišice. Za Pompejevo bolezen zboli približno en človek na 100.000 ljudi. V Sloveniji jo imajo štirje bolniki, med njimi dva otroka.

Od leta 2006 je bolnikom s to boleznijo na voljo nadomestno encimsko zdravljenje. Tudi otroke in odrasle v Sloveniji zdravijo na tak način, zdravljenje poteka celostno. Za spodbuditev napredka pri zdravljenju je predvsem pomembna vloga organizacij, ki združujejo starše otrok z redkimi boleznimi.

Savus

Isti avtor