Danes dogaja

Danes bo v Zasavju živo ves dan. Dopoldan bom pričakali kolesarje na dirki po Sloveniji, ki se bodo peljali po vseh treh zasavskih občinah. V približno istem času bodo na Kumu pripravili zasavsko slovesnost ob dnevu državnosti. V Zagorju bodo potem kuhali ob žlici, zvečer pa bo v Trbovljah modna revija pred Delavskim domom, v Hrastniku pa koncert Rudarske godbe v športni dvorani. Na Mlinšah bo cel dan potekal velik malonogometni turnir.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 18. junij 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 29°C.

Jutri bo jasno, čez dan bo ponekod pihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 28 do 32 °C.

V ponedeljek in torek bo sončno in vroče. Pozno popoldne in zvečer bo zlasti na severu možna kakšna vročinska nevihta.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim.

Na cesti Drtija – Izlake, pri Razpotju, je promet do 18. junija urejen izmenično enosmerno zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Slovesnost na Kumu

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje vabijo vse domoljube, veteranke in veterane, Zasavčanke in Zasavčane na krajšo osrednjo zasavsko slovesnost v počastitev dneva državnosti in 31. obletnice dveh letalskih napadov na Kum. Slovesnost bo danes ob 11. uri pred spominskim obeležjem OZVVS Zasavje na Kumu. Slavnostni govornik  bo predsednik ZVVS Ladislav Lipič. Po slovesnosti sledi družabno srečanje.


Modna revija: Utrip našega mesta

»Ob 70-letnici mesta Trbovlje se bomo z modno revijo spomnili, kako smo se oblačili, delali, se zabavali, kaj smo poslušali in s čim smo se vozili. Vabljeni, da se nam na Poletno muzejsko noč v soboto, 18. junija, ob 20. uri pridružite na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje,« so zapisali organizatorji današnjega zanimivega dogodka v Trbovljah.


Koncert Rudarske godbe Hrastnik

Godbenice in godbeniki Rudarske godbe Hrastnik pod vodstvom dirigenta Uroša Razpotnika vabijo na koncertni večer z imenom Večer filmske glasbe danes v Športni dvorani Hrastnik ob 19. uri.


Zagorje ob žlici

Danes Občina Zagorje in Gastrofuzija pripravljata v Zagorju prireditev Zagorje ob žlici. Ob 12. uri bodo prireditev pričeli s tradicionalnim promenadnim koncertom Pihalnega orkestra Svea Zagorje, nato pa se bodo predstavile še plesalke Kulturnega društva Ples za stres – anti stres in Kiara Marn, hip hop plesalka. Na stojnicah boste lahko pokušali odlične jedi iz slovenske in svetovnih kuhinj. Zmagovalce letošnjega kulinaričnega festivala bomo razglasili ob 20. uri, po tem bo sledil koncert skupine Via Entropia.

Pred prireditvijo, ob 11.40, bodo ob glavni cesti pri mestnem krožišču s Pihalnim orkestrom Svea Zagorje pozdravili kolesarje, ki se bodo skozi občino peljali v sklopu 4. etape Dirke po Sloveniji.


Dirka po Sloveniji v Zasavju

Foto: Branko Klančar

Danes bo skozi Zasavje potekala Dirka po Sloveniji, na sporedu je kraljevska etapa. Start je v Laškem. Iz Laškega bodo kolesarji drveli skozi Dol pri Hrastniku (ob približno 11.20 uri), čez Hrastnik (ob 11.24 uri), Trbovlje (ob 11.33 uri), Zagorje (11.42 uri), Kotredež (11.45 uri), Jesenovo (ob 11.50 uri), Izlake (ob 11.59 uri) in Trojane (ob 12.08 uri). Cilj bo na Veliki planini.


Memorial Dejana Grdena

qDanes se na Mlinšah igra eden največjih malonogometnih turnirjev v Sloveniji, 29. memorial Dejana Grdena. Na račun bodo prišli tako nastopajoči, ki se bodo borili za bogate nagrade, kot tudi obiskovalci, za katere organizatorji (ŠD Mlinše) pripravljajo bogat spremljevalni program.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17.00 in 18.00 ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17.00 in 20.00. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

Še danes je v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


DDT – kino

Kozmoblisk

ob 18.00

Ameriški animirani film Kozmoblisk je nova zgodba studiev Disney in Pixar o nastanku kena Kozmobliska, mladega testnega vesoljskega robota iz popularne franšize Svet igrač. V samostojnem filmu spremljamo priljubljenega astronavta Kozmobliska in njegovo pot k uresničitvi največje želje – postati kapitan Enote za zaščito vesolja, ki je osredotočena na boj proti zlobnemu carju Zurgu.

Film je sinhroniziran v slovenščino. Režija Angus MacLane.


2017

ob 20.00 uri

Slovenski dokumentarni film je režiral Goran Vojnovič. Igrajo kapetan Goran Dragič, njegova ekipa Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončič, Edo Murič, Aleksej Nikolič, Klemen Prepelič, Anthony Randolph JR, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, selektor Igor Kokoškov.

Dokumentarni film »2017« obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva v košarki v Carigradu z besedami vseh dvanajstih igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznamo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih.

Naslov evropskih prvakov v košarki iz leta 2017 je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega osemnajstletnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres do novega selektorja.

Ta fantastičen uspeh si vsekakor zasluži tudi »dokument« v obliki filma, ki pa ni le povzetek in razkrije mnogo več kot le športno zgodbo. 2017 je tudi zgodba o ekipi, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma, tako v športu kot v širši družbi, še kako pomembna in aktualna.


Delavski dom Zagorje – kino

Top Gun Maverick

ob 19.00 uri

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell tam, kjer je njegovo mesto. Kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa, po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Žanr: akcijska drama (ZDA), režija: Joseph Kosinski, scenarij: Jim Cash, Peter Craig, Jack Epps Jr., Justin Marks, Christopher McQuarrie, Eric Warren Singer, igrajo: Jennifer Connelly, Tom Cruise, Jon Hamm, Val Kilmer …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan je v koledarju zapisan svetovni dan očetov, v koledarji nevsakdanjih dni pa mednarodni dan piknikov.

Svetovni dan očetov

Tretjo nedeljo v juniju praznujejo v številnih državah sveta mednarodni dan očetov (neformalni praznik), ki ga ponekod obeležujejo tudi druge dni v letu. Sicer pa enako kot materinski dan tudi ta dan izvira iz ZDA. Leta 1972 je ameriški predsednik uzakonil dan kot nacionalni praznik. Na ta dan poleg Američanov praznujejo tudi v Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter še v nekaterih drugih državah.

Praznik očetov počasi prodira tudi v Slovenijo. Vloga očetov v družini se je sicer s časom precej spremenila. Moški v zadnjih letih prevzemajo vedno večjo vlogo pri vzgoji in negi otrok v najzgodnejšem obdobju, hkrati pa aktivneje sodelujejo tudi v gospodinjstvu, kot je to veljalo za njihove očete.


Mednarodni dan piknikov

Privoščite si piknik. Prostor se najde, družba tudi, skromna hrana je lahko vedno na voljo. Saj ni treba, da je žar. Lahko je sendvič in kakšna steklenica vode. Bolj važna je družba. V dvoje je včasih piknik lahko še boljši kot v množici. No, lahko si privoščite piknik tudi med odmorom za malico v službi. Na dvorišču vaše firme, npr.


Savus