Danes se dogaja marsikaj. V Hrastniku bodo potegnili zadnjo črto čez paleto dogodkov na Poletnem festivalu hrastniške knjižnice. V Trbovljah se ponuja premiera gledališke predstave za otroke Hop v pravljico. Potem pa še Dan policije v Zasavju, pa pohod po poteh kumskega brezokca, na Mlinšah se bo pričel velik malonogometni turnir. Pa še pogled čez planke. V Sedražu bodo otvorili rudarski muzej, na Bogenšperku pa pripravili koncert skupine Pavlov.  

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 17. junij 2022


Vreme

Danes bo delno jasno, predvsem v vzhodni polovici države bo še nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30°C.

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in vsak dan nekoliko bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim.

Na cesti Drtija – Izlake, pri Razpotju, je promet do 18. junija urejen izmenično enosmerno zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes od 8. do 14. ure bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP TP Spodnji Log, izvod Studenci (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Gasilska cesta, nizkonapetostni vod Cankarjev trg (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 12. ure iz TP Gradec, izvod Bevkova, Grumova in od 10. do 12. ure iz TP Litija šola na naslovu Cesta Komandanta Staneta 5 (obe TP nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Poletni festival hrastniške knjižnice

Danes se bo zaključil Poletni festival hrastniške knjižnice. Najprej bo zaključek projekta Hrastkova potujoča knjižnica 2021/2022, pravljična urica za dedke in babice z vnučki, tržnica hrastniških društev, organizacij, malih podjetij ter predstavitev policije, gasilcev in reševalcev na hrastniški tržnici. Spremljevalni program bo vodil Matej Kaiser, nastopili pa bodo učenci Glasbene šole Hrastnik, Kulturno društvo Ples za stres – anti stres, Rudarska godba Hrastnik, Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik in Steklarska godba z mažoretami.


Hop v pravljico

Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, Sekcija Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje pripravlja danes zanimivo premiero Hop v pravljico. Gre za režiserski in igralski debi nove gledališke skupine. Letos sta pričeli z delovanjem dve novi otroški gledališki skupini pod mentorstvom Ane Hribšek in Tjaše Šuligoj. Premierna predstava bo na sporedu v Domu Svobode ob 18. uri. Primerna je za vrtčevske otroke in prvi dve triadi osnovne šole.


Dan policije v Zasavju

Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje prireja ob 12.30 uri prireditev Dan policije v Zasavju pri spominskem obeležju na Dolu pri Hrastniku.


Po poti kumskega brezokca

Turistično društvo Trbovlje organizira ogled naravoslovne učne poti kumskega brezokca na Dobovcu. Udeleženci se zberejo ob 9. uri na parkirišču TDT in se z osebnimi avtomobili odpeljejo na Dobovec. Po naravoslovni učni poti bo vodila Vlasta Medvešek Crnković. Priporočajo primerno obutev, pohodniške palice.


Muzej Sedraž

Rudarsko društvo Sveta Barbara Sedraž pripravlja danes otvoritev in ogled rudarskega muzeja v Govcah nad Sedražem. Otvoritev bo ob 16. uri.


Pavlov in Predor

Festival Bogenšperk na gradu Bogenšperk gosti domačo glasbeno zasedbo Pavlov. Večer bo oblikovan večplastno, saj bo poleg glavnega dogajanja na terasi gradu dogodek tudi vizualno podprt z umetniškimi deli, katerih izdelavo je koordinirala članica Kluba Kliše ter dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Prvi del večera (19.00) bo v obliki pogovora z glasbeniki namenjen predstavitvi albuma in procesu njegove izdelave. V drugem delu večera (20.30) sledi koncert.


Memorial Dejana Grdena

Danes se na Mlinšah pričenja eden največjih malonogometnih turnirjev v Sloveniji, 29. memorial Dejana Grdena. Na račun bodo prišli tako nastopajoči, ki se bodo borili za bogate nagrade, kot tudi obiskovalci, za katere organizatorji (ŠD Mlinše) pripravljajo bogat spremljevalni program.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17.00 in 18.00 ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17.00 in 20.00. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa. Galerija je danes odprta od 9. do 15. in 16. do 19. ure.


Delavski dom Zagorje – avla

Plakat miru

V avli Delavskega doma je do 19. junija na ogled razstava učencev OŠ Ivana Kavčiča Izlake Plakat miru 2021/2022.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11.uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


DDT – kino

Jurski svet: Prevlada

ob 17.30

Ameriški akcijski film, znanstveno fantastična pustolovščina, je na sporedu kina DDT ob 17.30 uri.

Izvirni naslov: Jurassic World: Dominion (2022, ZDA). Režija Colin Trevorrow, scenarij Colin Trevorrow, Emily Carmichael, Derek Connolly, igrajo: Chris Pratt, Laura Dern, Jeff Goldblum, Bryce Dallas Howard, Sam Neil

Dogajanje se odvija štiri leta po tem, ko je bil otok Isla Nublar uničen. Dinozavri sedaj živijo – in lovijo – skupaj z ljudmi po vsem svetu. A to krhko ravnovesje bo spremenilo prihodnost in enkrat za vselej določilo, ali bodo človeška bitja ostala vrhunski plenilci na planetu, ki si ga sedaj delijo z najbolj strašljivimi bitji v vsej zgodovini.


Top Gun Maverick

ob 20. uri

Po več kot tridesetih letih službovanja kot eden najboljših letalcev mornarice je Pete “Maverick” Mitchell tam, kjer je njegovo mesto. Kot pogumni testni pilot preizkuša meje in se spretno izmika napredovanju v činu, ki bi ga prizemljil. Med usposabljanjem diplomantov Top Guna za specializirano misijo, kakršne ni videl še noben pilot, Maverick naleti na poročnika Bradleyja Bradshawa po imenu Rooster, sina Maverickovega pokojnega prijatelja in poročnika Nicka Bradshawa, po imenu Goose. Soočen z negotovo prihodnostjo in z duhovi iz preteklosti se mora Maverick soočiti s svojimi najglobljimi strahovi, kar doseže vrhunec v misiji, ki od izbranih oseb zahteva največje žrtvovanje.

Žanr: akcijska drama (ZDA), režija: Joseph Kosinski, scenarij: Jim Cash, Peter Craig, Jack Epps Jr., Justin Marks, Christopher McQuarrie, Eric Warren Singer, igrajo: Jennifer Connelly, Tom Cruise, Jon Hamm, Val Kilmer …


Delavski dom Zagorje – kino

Kozmoblisk

ob 17.00 uri

Ameriški animirani film Kozmoblisk je nova zgodba studiev Disney in Pixar o nastanku kena Kozmobliska, mladega testnega vesoljskega robota iz popularne franšize Svet igrač. V samostojnem filmu spremljamo priljubljenega astronavta Kozmobliska in njegovo pot k uresničitvi največje želje – postati kapitan Enote za zaščito vesolja, ki je osredotočena na boj proti zlobnemu carju Zurgu.

Film je sinhroniziran v slovenščino. Režija Angus MacLane.


2017

ob 19.30 uri

Slovenski dokumentarni film je režiral Goran Vojnovič. Igrajo kapetan Goran Dragič, njegova ekipa Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončič, Edo Murič, Aleksej Nikolič, Klemen Prepelič, Anthony Randolph JR, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, selektor Igor Kokoškov.

Dokumentarni film »2017« obnavlja zgodbo z Evropskega prvenstva v košarki v Carigradu z besedami vseh dvanajstih igralcev, selektorja in njegovega trenerskega štaba ter vodstva reprezentance. Povzemajo jo tako, kot so jo doživljali sami, zato je precej drugačna od tiste, ki jo poznamo navijači, velikokrat pa bolj kot besede govorijo čustva, ki so se prebudila v pripovedovalcih.

Naslov evropskih prvakov v košarki iz leta 2017 je nedvomno največji uspeh v zgodovini slovenskega ekipnega športa, ki je za mnoge prišel nenadejano. Doseglo ga je namreč moštvo s številnimi neznankami. Od mladega osemnajstletnega upa, ki je prvič oblekel reprezentančni dres do novega selektorja.

Ta fantastičen uspeh si vsekakor zasluži tudi »dokument« v obliki filma, ki pa ni le povzetek in razkrije mnogo več kot le športno zgodbo. 2017 je tudi zgodba o ekipi, kolektivnem duhu in moči skupnosti, ki je v času vedno večjega individualizma, tako v športu kot v širši družbi, še kako pomembna in aktualna.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti suši in širjenju puščav

Svetovni dan boja proti suši je leta 1995 določila Generalna skupščina. Na ta dan so leto prej sprejeli Konvencijo OZN o boju proti dezertifikaciji. Skupščina je pozvala države naj se na ta dan trudijo povečevati zavedanje o potrebi po mednarodnem sodelovanju v borbi proti širjenju puščav in obveščajo o samih posledicah suše.


Savus