Danes bodo v Zagorju odprli prizidek k VDC Zasavje, v Hrastniku se nadaljuje Poletni festival hrastniške knjižnice, danes pripravljajo tudi predstavitev projekta Sončna šola. V Zagorju se bodo sestali občinski svetniki, v Ljubljani bodo podelili priznanja Inženirska iskra. Poleg tega še Žogarija, balinarski turnir in VegeKuhna. Ni da ni.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 16. junij 2022


Vreme

Danes bo večinoma sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 °C.

Jutri bo deloma jasno, predvsem na vzhodu bo še kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 24 do 28°C.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in vroče.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim.

Na cesti Drtija – Izlake, pri Razpotju, je promet do 18. junija urejen izmenično enosmerno zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes od 8. do 14. ure bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Boben, izvod 1.Čeče (nadzorništvo Hrastnik).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri od 8. do 14. ure bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP TP Spodnji Log, izvod Studenci (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Gasilska cesta, nizkonapetostni vod Cankarjev trg (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 12. ure iz TP Gradec, izvod Bevkova, Grumova in od 10. do 12. ure iz TP Litija šola na naslovu Cesta Komandanta Staneta 5 (obe TP nadzorništvo Litija).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Otvoritev prizidka VDC Zasavje

Danes bodo v Zagorju odprli prizidek VDC Zasavje. Ob 10.30 bodo pripravili  otvoritev s kulturnim programom in ogled prizidka. Trak bodo skupaj prerezali prerezali uporabnik VDC Jožek Vukovič, direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun, župan Zagorja Matjaž Švagan, državni sekretar na MDDSZ Simon Maljevac in poslanec Janez Cigler Kralj. Od 11.15 do 12. ure bomo skupaj s predsednico Skupnosti VDC SLO in direktorji VDC pristojnim predstavili aktualno problematiko na področju delovanja slovenskih VDC-jev in rešitve.


Poletni festival hrastniške knjižnice

Danes bodo pripravili ustvarjalno delavnico za šolarje, dopoldansko F.U.L. K.U.L. knjižnica v parku za Log 7, ustvarjalno popoldne za otroke in odrasle z Jasno Dvornik in Simono Opresnik, 7 zasavskih pravljičnih, lov za zakladom in peka funšterca z Matejo Virant Košak in zvečer ob 18. uri pogovorni in zabavni večer v knjižnici (gostje: Maruša Stoklasa Drečnik, Tadej Kralj in Aleksander Medveš) z moderatorke Ireno Senčar. Večer bodo popestrili še Damir Beganović in vrtečani s Hrastnško himno, plesni nastop Veveričkov in Ježkov ter Funšterc team Boben – Čeče.


Seja OS Zagorje

Danes se bodo na 23. redni seji Občinskega sveta Zagorje ob 18. uri v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje sestali zagorski občinski svetniki. Osrednja tema seje bodo predlogi najvišjih odlikovanj Občine Zagorje ob Savi, ki bodo nagrajencem podeljeni na slavnostni seji ob prazniku občine Zagorje 4. avgusta.


Sončna šola Hrastnik

Danes bodo v Delavskem domu Hrastnik ob 17. uri predstavili projekt skupnostne sončne elektrarne Sončna šola Hrastnik. Predstavitev pripravlja Občina Hrastnik in Društvo Focus, udeleženci pa bodo lahko spoznali, kako se lahko vključijo v projekt.


Inženirska iskra 2022

Danes ob 12. uri bo iniciativa Inženirke in inženirji bomo! v prostorih podjetja Danfoss Trata v Ljubljani pripravila podelitev priznanj Inženirska iskra prebojnim, izvirnim praksam, projektom, dogodkom ali osebam, ki so v šolskem letu 2021/2022 pomembno prispevale k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Med njimi bodo tudi zasavski nagrajenci.


Žogarija

Danes bodo pripravili ob 9. uri v športnem parku Rudar prireditev Žogarija. Prireditve se bodo udeležili otroci vrtcev Trbovelj, učenci OŠ, NK in še nekateri drugi sodelujoči. Prireditev bo trajala predvidoma do 11.30 ure.


Balinarski turnir

Danes od 8. do 15. ure bo potekal na balinišču na Dolu pri Hrastniku tradicionalni balinarski turnir, ki ga pripravlja Strelska družina Ernest Draksler  (sekcija balinarjev).


VegeKuhna

Danes ob 17. uri bodo ponovno kuhali v VegeKuhni. Tokrat zelenjavno ajurvedsko rižoto ter ajurvedski čaj. Čez proces bo udeležence vodila Valentina iz Ukrajine. Udeležba na VegeKuhni je brezplačna, so pa obvezne prijave na info@mczos.si, da tudi za vse udeležence zagotovijo dovolj hrane.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa. Galerija je danes odprta od 9. do 15. in 16. do 19. ure.


Delavski dom Zagorje – avla

Plakat miru

V avli Delavskega doma je do 19. junija na ogled razstava učencev OŠ Ivana Kavčiča Izlake Plakat miru 2021/2022.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Galerija f 2,8 Zagorje

V galeriji F 2,8 v Zagorju je na ogled prva samostojna fotografska razstava mlade umetnice Lize Šobot. Cikel razstavljenih fotografij Pogled vase (in tudi vate) so del njenega študentskega vsakdana, ki pa na svojstven način predstavljajo simbiozo mikro elementov, posnetih skozi okular mikroskopa, pa vse do opažanj na fakulteti in v mestu, s katerimi zaokrožuje osebno zgodbo. Razstava je danes na ogled od 9. do 12. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


DDT – kino

Pariz, 13. okrožje

ob 18. uri

Pariz, okrožje Les Olympiades. Émilie se zaplete s Camillom, ki ga privlači Nora, ta pa se spoprijatelji z Amber. Tri ženske in en moški. Prijatelji, včasih ljubimci, pogosto oboje …

Francoska komična, romantična drama, izvirni naslov Les Olympiades, Paris 13e (2021), režija Jacques Audiard, scenarij Céline Sciamma, Léa Mysius in Jacques Audiard po grafičnih romanih Adriana Tomina, igrajo: Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant, Jehnny Beth


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus