sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes se v Hrastniku pričenja Poletni festival hrastniške knjižnice. Med drugim pogovor z Vladom Poredošem, Jožetom Ovnikom in Vladom Garantinijem. Danes s svetovnim dnevom opozarjamo na nasilje nad starejšimi. Na današnji dan se je rodila pesnica Vida Taufer. Še vedno si v Zasavju lahko ogledate različne razstave. Užijte dan. Lep bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 15. junij 2022


Vreme

Danes bo sončno. V goratem svetu popoldne ni povsem izključena kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 °C.

V četrtek bo povečini sončno in vroče, popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne nevihte. V petek bo deloma jasno s kakšno krajevno ploho. Vročina bo prehodno popustila, na Primorskem bo pihala šibka burja. V soboto bo pretežno jasno.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.

Na cesti Drtija – Izlake, pri Razpotju, je promet do 18. junija urejen izmenično enosmerno zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih odklopov.

Jutri od 8. do 14. ure bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Boben, izvod 1.Čeče (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Poletni festival hrastniške knjižnice

Danes se bo Poletni festival hrastniške knjižnice pričel s F.U.L. K.U.L. knjižnico v parku za Logom 7. Kaj se bo dogajalo? Obujanje starih iger, branje pravljic, reševanje ugank, iskanje skritega zaklada, …

Zvečer ob 18. uri bo pogovorni in zabavni večer v knjižnici z nagovorom župana Občine Hrastnik Marka Funkla. Pogovor z gosti (Vlado Poredoš, Jože Ovnik, Vlado Garantini) bo vodila moderatorka Irena Senčar. Po pogovoru bodo večer polepšali še Tanja Kontrec in vrtečani (Od koulm kište do olimpijske medalje), članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik in skupina Orlek.


Knjižnica Trbovlje

V zakulisju

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah bodo nocoj ob 19. uri pripravili zvečer literarni večer. Z gostom, pisateljem, publicistom in dolgoletnim televizijskim urednikom Igorjem Goštetom se bo pogovarjal Vid Šteh. “V zakulisju je prej literarno ogledalo naše realnosti kot pa klasična avtobiografija, povrhu tega pa prikaže, kako nehvaležen, zahteven in  ubijajoč je lahko poklic novinarja, še posebej, če se ne pustiš voditi,” pravi Gošte.


Sanjski poklic

Danes ob 15. uri pripravlja ZLU Zasavje svetovalno urico za odrasle z naslovom Kateri je moj sanjski poklic? Na sedežu ZLU v Trbovljah v Delavskem domu Trbovlje. Prireditev je uvrščena v koledar prireditev ob trboveljskem občinskem prazniku.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa.


Delavski dom Zagorje – avla

Plakat miru

V avli Delavskega doma je do 19. junija na ogled razstava učencev OŠ Ivana Kavčiča Izlake Plakat miru 2021/2022.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Rojena Vida Taufer

Na današnji dan se je leta 1903 v Zagorju ob Savi rodila Vida Taufer, ki se jo Slovenci spominjamo predvsem po njenih izrazito intimnih pesmih in metaforami hrepenenja. Spada med najpomembnejše predstavnice slovenske lirike. Je precej spregledana pesnica iz Zasavja. Posebej sodobni literarni kritiki in zgodovinarji nanjo in njeno liriko znajo enostavno pozabiti. Kot pesnico Tauferjevo odlikuje iskrena, pristno občutena in uglašena lirika, iz katere je čutiti usodo in miselnost prenekatere slovenske ženske, rojene v prvi polovici dvajsetega stoletja.


Svetovni dnevi

Svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan osveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga je sprejela Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi. Delež starejših ljudi v družbeni strukturi se povečuje, zato se posledično tudi vedno pogosteje srečujemo z različnimi oblikami nasilja nad starejšimi. Na današnji dan skupnosti in nevladne organizacije po vsem svetu z raznimi dogodki in aktivnostmi opozarjajo na problematiko nasilja nad starejšimi, ki je pogosto neodkrito in zamolčano. Vsi skupaj kot družba, si moramo prizadevati graditi pozitivno podobo starejših v družbi in presegati stereotipe.


Savus

Isti avtor