Danes bodo v Hrastniku podeliti priznanja inovatorjem, prireditev pripravlja GZS. V Hrastniku se bodo popoldan spet v živo zbrale rudarske princese. Prireditev pripravlja portal Zon. V Zagorju pa si lahko nocoj ogledate v okviru Film teatra zanimiv film DEJ NO. Še vedno si v Zasavju lahko ogledate različne razstave. Užijte dan. Lep bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 14. junij 2022


Vreme

Danes se bo čez dan postopno povsod zjasnilo. Ponekod bo pihal vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 26°C.

Jutri bo sončno. V goratem svetu popoldne ni povsem izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dnevne od 26 do 31 °C. V četrtek bo povečini sončno in vroče, popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne nevihte. V petek bo deloma jasno s kakšno krajevno ploho. Vročina bo popustila.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.

Na cesti Drtija – Izlake, pri Razpotju, je promet do 18. junija urejen izmenično enosmerno zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes in jutri (zaenkrat) ni predvidenih odklopov.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Svečana podelitev priznanj inovatorjem Zasavja

V hrastniškem Delavskem domu bodo danes pripravili svečano podelitev priznanj 23 inovatorjem Zasavja. Ob 11. uri se bo program prile z okroglo mizo Vpliv spremenjenega poslovnega okolja na inoviranje. Sodelovali bodo: direktor Eti Elektroelement in predsednik ZGZ Tomaž Berginc, direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas, direktor Chipolo Primož Zelenšek, direktor Modularis Teh Rafko Voje, glavni ekonomist pri Analitiki GZS Bojan Ivanc, okroglo mizo bo moderiral direktor podjetja Radeče papir nova in Muflon ter predsednik Komisije za inovacije pri ZGZ Leopold Povše,

Ob 13. uri bo svečana podelitev priznanj inovatorjem Zasavja za leto 2022 z uvodnimi nagovori Tomaža Berginca, župana Hrastnika Marka Funkla, generalnega direktorja GZS Aleša Cantaruttija ter kratko predstavitvijo inovacij dijakov STPŠ Trbovlje.


Rudarske princese

Danes ob 18. uri se bodo v Hrastniku v rudniški strojnici spet v živo zbrale Rudarske princese. Gre za prireditev, ki povezuje zasavske uspešne ženske, ki tako ali drugače oblikujejo Zasavje in orjejo ledino novim projektom. Predstavile se bodo zanimive gostje. Dr. Maša Jazbec se s pomočjo svojih prav posebnih pomočnic Eve in Lili ukvarja s humanizacijo robotov, oblikovalka Marjeta Hribar bo govorila o novi vlogi zasavskega premoga v obliki nakita Kuolmi, podjetnica Vanja Rainer pa bo kot mama štirih otrok razkrila kakšno skrivnost, kako lahko kljub tako pomembni vlogi uspeti tudi v podjetništvu. Rainerjeva uspešno vodi družinsko podjetje 4kidsandus.


Open club ZMŠT na strehi

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure.

»… mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju” zapiše dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. Opren klub ponujanaslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


ZLU – računalniška delavnica

ZLU danes ob 10. uri na svojem sedežu na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravlja računalniško delavnico Kako se ubraniti lažnim novicam in dezinformacijam.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.

 


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa.


Delavski dom Zagorje – avla

Plakat miru

V avli Delavskega doma je do 19. junija na ogled razstava učencev OŠ Ivana Kavčiča Izlake Plakat miru 2021/2022.

 


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.

 


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

DEJ NO

ob 19.00 uri

V okviru Film teatra bodo nocoj ob 19. uri v Kinu v Delavskem domu Zagorje zavrteli ameriško dramo DEJ NO.

Johnny je radijski novinar, ki potuje od mesta do mesta in najstnike sprašuje o njihovih pogledih na prihodnost. Njegovo samotno rutino pa prekine sestrina prošnja, da za nekaj dni popazi na njenega devetletnega sina. Johnny, ki še nikoli v življenju ni skrbel za otroka, vzame živahnega, pronicljivega Jesseja s seboj na pot …

Režija Mike Mills. Igrajo Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Woody Norman, Scoot McNairy, Molly Webster.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Rojen Vili Fajdiga

Na današnji dan leta 1918 se je v Trbovljah rodil Vili Fajdiga, eden izmed trboveljskih originalov in kitarist, ki je znal s svojim igranjem kitare (»slide« tehnika) navdušiti poslušalce in tudi zahtevne glasbene sladokusce. Ni pa igral le kitare, zraven je tudi prepeval. Bil je eden izmed redkih oseb, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti.


Svetovni dnevi

Svetovni dan krvodajalstva

Maja 2005 so na 58. zasedanju Generalne skupščine Svetovne zdravstvene organizacije ministri za zdravje z vsega sveta soglasno izrazili zavezanost in podporo prostovoljnemu darovanju krvi ter 14. junij določili za Svetovni dan krvodajalcev. Namenjen je ozaveščanju o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih ter zahvali krvodajalcem za njihov dar, ki rešuje številna življenja. Storitev preskrbe s krvjo, ki bolnikom omogoča dostop do varne krvi in krvnih pripravkov v zadostni količini, je ključni element učinkovitega zdravstvenega sistema.


Savus