Danes lahko odidete s knjigo na kavo v DDT in se poglobite z Demšarjem in Solino v kriminalistične vode. V Zasavju poteka specialna olimpiada, v Trbovljah pri OŠ Tončke Čeč ne zamudite Glasbenega popoldneva. Danes je svetovni dan gasilcev in dan Primoža Trubarja. Na današnji dan se je rodil narodni heroj Lojze Hohkraut.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 8. junij 2022


Vreme

Danes se bo od zahoda delno razjasnilo, dopoldne bodo padavine tudi na vzhodu ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25°C.

Do četrtka zjutraj bodo plohe in posamezne nevihte od zahoda znova zajele večji del Slovenije. Padavine bodo čez dan od zahoda počasi slabele. Zapihal bo severni veter. Hladneje bo.

V petek bo sprva oblačno, dež bo povsod ponehal, popoldne se bo od zahoda jasnilo. Pihal bo okrepljen severni veter. V soboto bo sončno, veter bo oslabel.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Zagorje-Podkum je pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično tudi pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Elektro Ljubljana, Distribucijska enota Trbovlje, obvešča odjemalce, da bodo danes brez elektrike od 8. do 10. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Razlake, od 8.30 do 12. ure odjemalci iz TP Zaplanina, izvod Mlakar, od 11. do 13. ure iz TP Ržiše in od 12. do 14. ure iz TP Jelenk (vse nadzorništvo Zagorje).

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 14. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Kolk 2, Mošenik in Mošenik 2 (nadzorništvo Zagorje)

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Specialna olimpiada Slovenije

Danes ob 9. uri bo v Športni dvorani Zagorje otvoritev Specialne olimpiade Slovenije, ki se bo zaključila jutri po 12. uri. Tekmovanja se obdo odvijala v Zasavju in Celju. Olimpiado pripravljajo vsake štiri leta in so za športnike, ki se jo udeležujejo, izjemnega pomena.


Glasbeno popoldne

Glasbena šola Trbovlje skupaj s sosednjo Osnovno šolo Tončke Čeč pripravlja danes popoldan od 16. ure dalje glasbeno druženje na prostem za OŠ Tončke Čeč. V učilnici na prostem in na igrišču se bo pelo, igralo in plesalo. Za vse generacije in vse ljudi, ki bi radi doživeli sproščeno veselje naših mladih glasbenikov, pevcev in plesalcev. Prireditev je posvečena 70 letnici mesta Trbovlje.


Delavski dom Trbovlje

S knjigo na kavo: Avgust Demšar

DDT danes ob 19. uri pripravlja pogovor z Avgustom Demšarjem v Novi galeriji Delavskega doma Trbovlje, ki ga bo vodila Simona Solina.

Kdo je ustvaril inšpektorja Vrenka, ki ga lahko od leta 2007 spremljamo v enajstih detektivskih romanih in v televizijski seriji? Kako nastanejo primeri, ki jih je treba rešiti, kako se oblikujejo liki, ki nastopajo v Vrenkovi ekipi? V kakšnem Mariboru in Sloveniji živijo prebivalci iz dvanajstih delov serije? Domača dežela nam je seveda poznana, vsa politična in družbena napetost našega časa tudi. Precej blizu smo si verjetno tudi z glavnimi liki serije. Pa vendar – zakaj se nekdo odloči posvetiti svoj čas pisanju kriminalk? O vsem tem in seveda o žanru kriminalke nasploh v pogovoru z Avgustom Demšarjem, avtorjem serije o primerih, ki jih v Mariboru in okolici rešuje višji kriminalistični inšpektor Vrenko s svojo ekipo. Avtor je bil za več knjig iz serije nominiran za nagrado kresnik.


Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijsta razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Razstava likovnih del učencev OŠ Tončke Čeč

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 12. junija na ogled razstava likovnih del učencev Osnovne šole Tončke Čeč. Postavili so jo ob praznovanju občinskega praznovanja v okviru prireditve Pozdrav našemu mestu.


Delavski dom Zagorje – Galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Igra postaja zelo napeta in živahna

V Zasavskem muzeju Trbovlje je odprta začasna razstava ob stoletniki (organiziranega) nogometa v Trbovljah z naslovom Igra postaja zelo napeta in živahna.

Občasna razstava skozi dekade predstavlja dolgo in bogato zgodovino trboveljskega nogometa. Od požrtvovalne igre prvih klubov prek največjih uspehov Rudarja do današnjih dni, ko je nogomet še vedno močno prisoten v vsakdanjem življenju Trboveljčanov. Razstavo je pripravili kustos v ZMT Žiga Blaj.


Stalne razstave

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje. Kino Delavski dom Zagorje

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Lojze Hohkraut

Na današnji dan leta 1901 se je v vasi Bukovca pri Sv. Jedertu (Sedraž – sedanja občina Laško) v rudarski družini rodil narodni heroj Lojze Hohkraut. Bil je med vodilnimi slovenskimi komunisti in organizatorji delavskega gibanja med obema svetovnima vojnama. Deloval je v Revirjih, v Belgiji, Franciji in na Nizozemskem, se šolal v Sovjetski zvezi. Bil je med udeleženci ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Po okupaciji leta 1941 je bil med organizatorju NOB v Zasavju, komandir Trboveljske čete in politični komisar Revirske čete. Med pripravami na prehod II. grupe odredov čez Savo na Štajersko je pri zaselku Cvetež pri Vačah 31. maja 1942 padel v nemško zasedo, bil je ranjen v koleno. Ker bi ga Nemci zajeli, je zakopal dokumente in se sam ustrelil.


Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisan svetovni dan gasilstva, dan Primoža Trubarja, v koledarju nevsakdanji svetovnih dni pa dan najboljšega prijatelja.


Mednarodni dan gasilcev

Na današnji dan, 8. junija, praznujemo mednarodni dan gasilcev. Na ta dan je bilo v Nemčiji ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo, kar označuje začetek prostovoljnega gasilstva. V Zasavju so gasilci nepogrešljiv del naše družbe. Nekaj manj kot 3000 gasilcev je vsak dan pripravljenih, da nesebično priskočijo na pomoč in s tem tvegajo tudi svoje življenje. Tu danes delujejo tri gasilske zveze: GZ Hrastnik, GZ Trbovlje in GZ Zagorje. Skupno deluje 29 gasilskih društev. Medtem ko imajo v Hrastniku in Zagorju zgolj prostovoljne gasilce pa v Trbovljah že več kot 40 let delujejo tudi poklicni gasilci.


Dan Primoža Trubarja

Ker državni praznik Primoža Trubarja ni dela prost dan, marsikdo sploh ne ve, da danes praznujemo spomin na avtorja prve knjige v slovenskem jeziku, protestantskega duhovnika in prevajalca ter pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora. Praznik sovpada z domnevnim datumom Trubarjevega rojstva leta 1508. Sprejet je bil leta 2010 na posredno pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.


Dan najboljšega prijatelja

Preživite dan z najboljšim prijateljem/prijateljico, razveselite ga z darilcem. Če ne živita v istem mestu, ga pokličite ali mu pošljite prijazno sporočilce.


Savus