Danes bo Zasavje nogometno obarvano. V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo odprli razstavo ob stoletnici nogometa v tem najbolj nogometnem mestu v Zasavju. Na ogled je še nekaj razstav, v Zagorju pa si zvečer lahko ogledate zanimiv dokumentarec po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 7. junij 2022


Vreme

Danes bo sprva sončno, popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale v noč na sredo. Vmes bodo tudi nalivi. Prehodno bo zapihal okrepljen veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 28 °C.

V sredo dopoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo delno zjasnilo. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami. Hladneje bo. V petek zjutraj bodo padavine ponehale, popoldne se bo od zahoda jasnilo.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del na novem krožišču urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Zagorje-Podkum je pri Šklendrovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično tudi pod Marnim, kjer na glavni cesti urejujejo pločnik.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Elektro Ljubljana, Distribucijska enota Trbovlje, obvešča odjemalce, da bodo danes brez elektrike od 8. do 12. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Petelink, od 9. do 12. ure iz TP Stranski vrh, izvod Cimerman (oba nadzorništvo Zagorje), od 12. do 14. ure pa iz TP Kresniški vrh Brne, izvod Bržon (nadzorništvo Litija).

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 10. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Razlake, od 8.30 do 12. ure odjemalci iz TP Zaplanina, izvod Mlakar, od 11. do 13. ure iz TP Ržiše in od 12. do 14. ure iz TP Jelenk (vse nadzorništvo Zagorje).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občinski praznik Trbovlje

Danes ob 18. uri Zavod za mladino in šport pripravlja Reciklažnico: trajnostno menjavo oblačil v prostorih Zavoda.

Ob 10. uri bo srečanje medgeneracijske skupine Siničke v Rudarskem domu v Trbovljah.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijsta razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Razstava likovnih del učencev OŠ Tončke Čeč

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 12. junija na ogled razstava likovnih del učencev Osnovne šole Tončke Čeč. Postavili so jo ob praznovanju občinskega praznovanja v okviru prireditve Pozdrav našemu mestu.


Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa.


Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Igra postaja zelo napeta in živahna

V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo danes ob 18. uri odprli razstavo ob stoletniki (organiziranega) nogometa v Trbovljah z naslovom Igra postaja zelo napeta in živahna.

Občasna razstava skozi dekade predstavlja dolgo in bogato zgodovino trboveljskega nogometa. Od požrtvovalne igre prvih klubov prek največjih uspehov Rudarja do današnjih dni, ko je nogomet še vedno močno prisoten v vsakdanjem življenju Trboveljčanov. Razstavo je pripravili kustos v ZMT Žiga Blaj.


Stalne razstave

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Kino Delavski dom Zagorje

Antigona – kako si upamo!

V Filmskem teatru v Delavskem domu Zagorje se danes ob 19. uri obeta zanimiva projekcija filma Antigona – kako si upamo!

Dokumentarec je režiral Jani Sever. Posnet je po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka. Slavljena kot junakinja odpora proti državni oblasti se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo? Ali pa je tudi ona del problema? Čas je, da odkrijemo “odvratno mrmranje življenja” v svetu desnega fundamentalizma, klimatskih sprememb in neizmerne neenakosti. Antigona – kako si upamo! predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa.


Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes je v koledarju nevsakdanji svetovnih dni zapisan dan videorekorderja.

Dan videorekorderja

Prepričani smo, da večina mladenk in mladeničev niti ne ve, kaj je videorekorder. Torej je današnji dan nostalgičen praznik, posvečen stari tehnologiji. Če še premorete videorekorder, obrišite prah z njega in si na njem oglejte kakšen star film. Močno dvomimo, da bi v Zasavju to uspelo desetim bralcem.


Savus