sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes kakšnih večjih prireditev v Zasavju ne bo. V Trbovljah se nadaljujejo prireditve ob občinskem prazniku, priporočamo vam ogled različnih razstav ob prazniku v Delavskem domu Trbovlje. V Zagorju je na ogled razstava slikarja Tadeja Žugmana, v Hrastniku pa razstava o Alojzu Hofbauerju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Ponedeljek, 6. junij 2022

Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bo predvsem v gorskem svetu možna kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28°C.

V torek bo sprva sončno, popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale v noč na sredo. V sredo zjutraj bodo padavine ponehale, dopoldne se bo od zahoda delno zjasnilo. Prehodno bo nekoliko hladneje. V četrtek bo spremenljivo s plohami in nevihtami.


Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Elektro Ljubljana, Distribucijska enota Trbovlje, nadzorništvo Litija, obvešča odjemalce, da bo danes od 8. do 16. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Renke, od 8. do 9.30 ure iz TP Graška cesta, izvod Bric Guček, od11. do 13. ure pa iz TP Širmanski hrib, izvod Koprivnikar (vsi nadzorništvo Litija).

Jutri bodo brez elektrike od 8. do 12. ure odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Petelink, od 9. do 12. ure iz TP Stranski vrh, izvod Cimerman oba nadzorništvo Zagorje), od12. do 14. ure pa iz TP Kresniški vrh Brne, izvod Bržon (nadzorništvo Litija).

V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občinski praznik Trbovlje

Danes ob 8. uri se prične nemščina za začetnike v Rudarski dom v Trbovljah v organizaciji Zasavske ljudske univerze.

Ob 11. uri pa se bodo v Rudarskem domu pričele slovenske urice za priseljence, prav tako v organizaciji Zasavske ljudske univerze.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijsta razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021), ki je izhajal iz družine z dolgo tradicijo fotografske obrti, saj sta bila fotografa že njegov ded in oče.

Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Razstava bo na ogled do 4. septembra. Danes dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Razstava likovnih del učencev OŠ Tončke Čeč

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 12. junija na ogled razstava likovnih del učencev Osnovne šole Tončke Čeč. Postavili so jo ob praznovanju občinskega praznovanja v okviru prireditve Pozdrav našemu mestu.


Razstava starih razglednic Trbovelj

V avli Delavskega doma Trbovlje je do 17. junija ob 70-letnici mesta postavljena razstava starih razglednic. Razstavo je pripravilo Filatelistično društvo Trbovlje.


Delavski dom Zagorje – galerija Medija

Razstava Tadeja Žugmana

V Galeriji Medija v Zagorju je do 20. junija na ogled slikarska razstava slikarja Tadeja Žugmana. Avtor, po svojem primarnem poklicu sicer arhitekt, se že od mladosti posveča tudi slikarstvu. Razstava je zanimiv prikaz njegovega ustvarjalnega opusa.


Knjižnica Antona Sovreta

Razstava Alojz Hofbauer

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku je od 12. maja do 18. junija na ogleda razstava ob 130. obletnici rojstva in 50. obletnici smrti Alojza Hofbauerja. Razstavo si lahko ogledate v času odprtja knjižnice.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Kino Delavski dom Zagorje

Vsepovsod naenkrat

Ameriška akcijska komedija bo na sporedu ob 19. uri.

Film Dana Kwana in Daniela Scheinerta je mešanica norega glasbenega video maratona, komedije, borilnih veščin in nadrealističnega znanstveno-fantastičnega okolja. A kljub vsemu gre za resno družinsko dramo z odlično igralsko zasedbo, izstopa zlasti osrednja zvezdnica Michelle Yeoh. V z/f filmu se dogaja marsikaj, a osnovno bistvo je preprosto. Evelyn Wang (Yeoh) je zaskrbljena lastnica propadajoče pralnice. Zdravje njenega očeta je v slabem stanju, mož Waymond ji vroči ločitvene dokumente, hčerka Joy je zelo razočarana z življenjem. Na koncu se pojavi še neusmiljena delavka davčne uprave Deirdre (Jamie Lee Curtis). Potem, ko Evelyn poskuša še zadnjič rešiti svoj posel, Waymondovo telo nenadoma obsede dvojnik iz ene od skoraj neskončnih alternativnih resničnosti. Pove ji, da je edina oseba, ki lahko reši multiverzum pred grožnjo, ki uničuje resničnost. Evelyn pa mora še vedno plačati davke …

Režija Dan Kwan, Daniel Scheinert, igrajo Jamie Lee Curtis, Jenny Slate, Michelle Yeoh.


Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes sta v koledarju zapisana dva mednarodna dneva: Mednarodni dan porodov doma in svetovni dan obveščanja o škodljivcih.


Savus

Isti avtor