Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Torek, 13. april

Vreme

Danes, v torek, 13. aprila, bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nadmorske višine okoli 500 m, zjutraj ob močnejših padavinah lahko ponekod tudi niže. Zapihal bo severovzhodni veter. Padavine bodo popoldne oslabele. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5 °C.

Obeti? V sredo bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Dokaj hladno bo, na severovzhodu bo pihal severni veter. V četrtek bo spremenljivo oblačno s popoldanskimi posameznimi plohami.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Čistilna akcija Hrastnik

V Hrastniku v aprilu poteka čistilna akcija Očistimo okolje. Zbirali bodo kosovne odpadke. Danes bodo zabojniki postavljeni na lokacijah Novi dom (Pirc), Prapretno (Rotar), Frtica (pri Levcu), Taborniška pot (Taborniški dom) in Podkraj (Ribiški dom), Kovk (Dom KS in odcep Mačkovec), Kupška vas in Turje (odcep Kovk).

Jutri bodo zabojnike postavili še na lokacijah Brdce (vas), Brdce (avtobusna postaja), Veličkova cesta, Kolonija (Ulica mladih borcev) in Kladje (Kavšek).

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na glavni cesti Trbovlje – Hrastnik so zaradi sanacije brežine pri mostu čez Savo pri Trbovljah do 15. aprila dnevno med 8. in 17. uro vzpostavljene polurne popolne zapore.

Zaradi vgradnje prometne opreme je do predvidoma 23. aprila na cesti Knezdol – Marija Reka pomična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi izvedbe geoloških raziskav bodo od ponedeljka, 29. marca do petka, 9. aprila, popolnoma zaprli glavno cesto Hrastnik – Zidani Most. Zapora bo popolna ves čas, prevoz čez zaporo ne bo mogoč niti za intervencijska vozila. Obvoz v času popolne zapore bo potekal na relaciji Hrastnik – Marno – Rimske Toplice – Zidani Most ter obratno in bo označen z ustrezno cestno prometno signalizacijo.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 8. do 13. ure motena oskrba s pitno vodo na naslednjih območjih: Vreskovo, Neža, Hohkrautova kolonija in Kolonija 1. maja 32. Priporočajo vam, da vodo po končanih delih pustite nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabite.

Električna energija

Danes v Zasavju ni predvidenih izklopov električne energije. Za jutri, v sredo, pa jih Elektro Ljubljana napoveduje v Zagorju in Litiji. Zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah bo prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP MHE Medija od 7.30 – 10. ure (občina Zagorje), TP Šemnik, Spodnje Tepe, Tepe, Pasjek, Polšnik, Trinkavs (nadzorništvo Zagorje) od 8. do 14. ure. V Litiji bodo v sredo izklopili elektriko od 8. do 13.30 ure za odjemalce iz TP Graška cesta.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1971 je v Ljubljani umrl Anton Bantan, kmetijski strokovnjak in človek z veliko začetnico. Napisal je epohalno delo Kmetijski stroji in orodja, ki je bila prva strokovna knjiga v slovenščini, ki je podrobno obravnavala kmetijske stroje. Njegov prispevek k terminologiji, slovenskemu jeziku in kulturi je za Slovence izjemnega pomena. Njegovo delo v Zasavju, kjer je kot kmetijski strokovnjak skrbel za razvoj kmetijstva na različnih področjih, pa je bilo vredno velikega spoštovanja. Bantan je bil tudi ploden pisec, tako strokovnih kot poljudnih člankov v različnih revijah, knjižicah in časopisih. Napisal je več iger za prosvetno društvo Dol, žal pa ga javnost ne pozna kot pesnika, saj njegove pesmi nikoli niso izšle v knjižni obliki. Bantan se je rodil 17. januarja 1909 na Marnem v sedanji občini Hrastnik.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zabeleženih svetovnih dni.

Savus

Prejšnji članekSproščena država
Naslednji članekNašli 3.000 tablet