Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Ponedeljek, 12. april

Vreme

Danes, v ponedeljek, 12. aprila, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno z občasnim dežjem, na vzhodu Slovenije bo dopoldne še deloma jasno. Popoldne se bodo padavine postopno širile proti vzhodu. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18, na severozahodu okoli 9 °C.

Obeti? V torek bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nadmorske višine okoli 500 m, zjutraj ob močnejših padavinah lahko ponekod tudi niže. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. V sredo in v četrtek bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo pihal severni veter.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Čistilna akcija Hrastnik

Danes se pričenja čistilna akcija Očistimo okolje v občini Hrastnik. Zbirali bodo kosovne odpadke. Danes bodo zabojniki postavljeni na lokacijah Novi dom (Pirc), Prapretno (Rotar), Frtica (pri Levcu), Taborniška pot (Taborniški dom) in Podkraj (Ribiški dom). Jutri bodo postavili zabojnike še na Kovku (Dom KS in odcep Mačkovec, v Kupški vasi in v Turju (odcep Kovk).

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na glavni cesti Trbovlje – Hrastnik so zaradi sanacije brežine pri mostu čez Savo pri Trbovljah do 15. aprila dnevno med 8. in 17. uro vzpostavljene polurne popolne zapore.

Zaradi vgradnje prometne opreme je do predvidoma 23. aprila na cesti Knezdol – Marija Reka pomična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi izvedbe geoloških raziskav bodo od ponedeljka, 29. marca do petka, 9. aprila, popolnoma zaprli glavno cesto Hrastnik – Zidani Most. Zapora bo popolna ves čas, prevoz čez zaporo ne bo mogoč niti za intervencijska vozila. Obvoz v času popolne zapore bo potekal na relaciji Hrastnik – Marno – Rimske Toplice – Zidani Most ter obratno in bo označen z ustrezno cestno prometno signalizacijo.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Na cesti Hrastnik – Rimske Toplice pri Belovem je urejen izmenično enosmerni promet zaradi krpanja cestišča. Pomična zapora cestišča do 15. ure.

Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma od 8. do 11. ure motena oskrba s pitno vodo na naslednjih območjih: Keršičev hrib, Gabrsko (od 1 do 3), Savinjska cesta (od 33 do 41) in zgornji Golovec. Priporočajo vam, da vodo po končanih delih pustite nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabite.

Jutri, v torek, predvidoma od 8. do 13. ure bo motena oskrba s pitno vodo na naslednjih območjih: Vreskovo, Neža, Hohkrautova kolonija in Kolonija 1. maja 32.

Električna energija

Danes bodo izklapljali elektriko na različnih koncih Zasavja, obvešča Elektro Ljubljana. Zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah bo prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Log (NNO Log 29 proti šoli) od 8. – 11. ure (občina Hrastnik), TP Rove, izvod Rove, od 8. do 12. in TP Razbor od 11. do 13. ure (občina Zagorje), TP Litija vodovod, izvod Gradec desno, od 8. do 9.30, TP Kostrevnica, izvod smer šole, od 10. do 11. 30 in TP Selšek, izvod Cerovica, od 12. do 14. ure (vse občina Litija).

Jutri v Zasavju ni predvidenih izklopov.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 2002 je umrl Karel Gorjup. Po poklicu je bil organizator dela, za Trbovlje pa je bil pomemben vsestranski kulturni delavec. Že v mladosti je pisal pesmi, potem tudi tekste za dramske uprizoritve in veseloigre. Dolga leta je delal v kulturnem društvu Svoboda Dobrna kot mentor, režiser, dirigent mladinskega pevskega zbora, igralec v igrah in kot dolgoletni predsednik društva.

Na današnji dan leta 2015 je umrl slikar Jože Ciuha. Jože Ciuha je bil izjemno samosvoj slovenski slikar, pisatelj, grafik in ilustrator, ki je živel med Parizom, otokom Šipanom in Ljubljano. Imel je več kot 800 samostojnih in skupnih razstav v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so tudi v zbirkah maroškega kralja in japonskega cesarja. Rodil se je 26. aprila 1924 v Trbovljah. Za svoje delo je prejel številna priznanja, srebrni red RS za zasluge, naziv francoskega viteza in ruskega akademika.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na današnji dan je v koledarju zabeležen svetovni dan lionizma in dan hrčkov. Na koledarju nevsakdanjih svetovnih dni pa najdemo dan pečenega sira.

Svetovni dan lionizma

Poslanstvo lionizma je ustvarjati in krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta za človekoljubne potrebe in prostovoljno pomagati v ožjih in širših skupnostih. Lions klubi so humanitarna organizacija, ki deluje z geslom: We serve (Pomagamo) in njihova glavna ideja je dobrodelnost. Organizacija ima danes več kot 1,35 milijona članov, ki so združeni v 46.000 klubih v 208 državah. Pobudnik in ustanovitelj je bil ameriški zavarovalničar Melvin Jones, ki je tedanje poslovneže iz Chicaga motiviral za delovanje v humanitarnih dejavnostih. V Sloveniji deluje 55 klubov z okoli 1500 članov. Prvi klub na področju Slovenije je bil ustanovljen leta 1990 – Lion klub Ljubljana. Dva lionss kluba delujeta tudi na področju Zasavja.

Svetovni dan hrčkov

Hrčki so poddružina glodavcev, v katero uvrščamo 18 vrst, razporejenih v šest ali sedem rodov. Večina jih ima razširljiva vrečkasta lica, ki segajo vse do ramen. Najbolj znana vrsta je sirski hrček, tudi »zlati hrček«, ki je pogosta domača žival. Hrčki so po naravi nočne živali in zato niso najbolj primerni za ljudi, ki ponoči spijo in so dejavni podnevi. Vendar jih imajo mnogi raje kot podgane. Hrčki se hitro naučijo par zvijač in jih je zanimivo gledati. So tudi precej manjši od morskih prašičkov, a hkrati prav tako dlakavi in privlačni, zato so še posebej primerni za domove z manj prostora.

Svetovni dan pečenega sira

Danes ves dan jeste pečen sir: Za zajtrk si ga lahko privoščite  popečenega v opekaču med dvema koščkoma opečenca, za kosilo ocvrtega, za večerjo potresite kocke popečenega sira na solato, vmes pa ne pozabite malicati pečenega sirčka s sadjem.

Savus

Prejšnji članekVirus posegel tudi med hrbteničarje
Naslednji članekPobirali bodo kosovne odpadke