Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Nedelja, 11. april

Vreme

Danes, v nedeljo, 11. aprila, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju povečini oblačno, le v severovzhodni Sloveniji deloma jasno. V zahodni ter delu osrednje in južne Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 °C.

Jutri bo pretežno oblačno z občasnim dežjem, le na vzhodu bo dopoldne še deloma jasno. Popoldne se bodo padavine postopno širile proti vzhodu. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 12 do 19, na severozahodu okoli 9 °C.

Obeti?

V torek bo oblačno s padavinami. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nadmorske višine okoli 500 m. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. V sredo se bo v zahodnih krajih razjasnilo, drugod bo še zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo pihal severni veter.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na glavni cesti Trbovlje – Hrastnik so zaradi sanacije brežine pri mostu čez Savo pri Trbovljah do 15. aprila dnevno med 8. in 17. uro vzpostavljene polurne popolne zapore.

Zaradi vgradnje prometne opreme je do predvidoma 23. aprila na cesti Knezdol – Marija Reka pomična zapora. Promet poteka izmenično enosmerno.

Zaradi izvedbe geoloških raziskav bodo od ponedeljka, 29. marca do petka, 9. aprila, popolnoma zaprli glavno cesto Hrastnik – Zidani Most. Zapora bo popolna ves čas, prevoz čez zaporo ne bo mogoč niti za intervencijska vozila. Obvoz v času popolne zapore bo potekal na relaciji Hrastnik – Marno – Rimske Toplice – Zidani Most ter obratno in bo označen z ustrezno cestno prometno signalizacijo.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih motenj oskrbe z vodo.

Električna energija

Danes Elektro Ljubljana ne načrtuje nobenih del na svojem obrežju v Zasavju. Jutri pa se obeta kar nekaj izklopov. V ponedeljek bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Log (NNO Log 29 proti šoli) od 8 – 11 ure (občina Hrastnik, TP Rove izvod Rove od 8. 12. in TP Razbor od 11. do 13. ure (občina Zagorje), TP Litija vodovod, izvod Gradec desno od 8  do 9.30, TP Kostrevnica, izvod smeš šole od 10. do 11. 3o in TP Selšek, izvod Cerovica od 12. do 14. ure (vse občina Litija).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na današnji dan sta v koledarju zabeležena dva mednarodna dneva: svetovni dan Parkinsonove bolezni in svetovni dan hišnih ljubljenčkov.

Svetovni dan Parkinsonove bolezni

Parkinsonova bolezen je (za Alzheimerjevo boleznijo) druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen. Gre za kronično in napredujočo bolezen, ki se po navadi pojavi okoli 60. leta starosti in nekoliko pogosteje prizadene moške kot ženske. V Sloveniji jo ima 7000 ljudi.

Bolezen nastane kot posledica okvare možganov, ki je odgovorna za proizvajanje pomembnega živčnega prenašalca dopamina. Zaradi pomanjkanja dopamina motorične živčne celice ne dobijo ustreznih signalov, kar se posledično kaže kot tresavica (tremor), togost, upad števila spontanih gibov (bradikinezija) in motnje ravnotežja.

Kljub temu, da je Parkinsonova bolezen primarno vezana na motnje gibanja, se pri bolnikih pogosto pojavijo številne težave psihološke narave, med katere sodijo zlasti depresivnost, anksioznost, motnje spanja in pozabljivost. V kasnejših fazah bolezni pa bolnike pogosto prizadenejo tudi težave z delovanjem avtonomnih funkcij (npr. z odvajanjem vode) in kronična bolečina.

Dan hišnih ljubljenčkov

Danes je svetovni dan hišnih živali (World Pet Day, pavijo v tujini). Slovenija po številu psov sodi v evropski vrh, psa ima vsako tretje gospodinjstvo. Niti približnih ocen ni, koliko je v Sloveniji mačk, a zelo verjetno imamo Slovenci več hišnih ljubljencev kot otrok.

Vsako leto je pri nas zavrženih okrog 8.000 hišnih živali. Društva za dobrobit živali in zavetišča se trudijo kolikor mogoče poskrbeti zanje.

Slovenci večinoma lepo skrbijo za svoje hišne ljubljence. Danes, na njihov praznik, jim lahko privoščite kakšen priboljšek, lahko jim namenite posebno pozornost. Kdor razmišlja o posvojitvi živali, lahko obišče zavetišče in osreči zapuščeno pasjo ali mačjo dušo. Če nimate pogojev za odgovorno skrbništvo živali, lahko donirate pomoč društvom in zavetiščem v obliki denarja, hrane ali prostovoljnega dela.

Savus