Knjižnica Hrastnik danes vabi na predavanje Suzane Odžić, Hrastničanke in mame dveh avtističnih dvojčkov, ki bo predstavila priročnik Živeti avtizem. Je pa današnji dan tudi mednarodni dan babic in mednarodni dan higiene rok.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 5. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno. Dopoldne bo občasno deževalo v vzhodnih krajih, popoldne tudi v severni in osrednji Sloveniji.

Jutri bo sprva pretežno oblačno, a večinoma suho, čez dan se bo počasi jasnilo.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Živeti avtizem: predavanje Suzane Odžić – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 18. uri vabi na predavanje Suzane Odžić, ki bo predstavila vsebino priročnika Živeti avtizem. Suzana je Hrastničanka in mama dveh avtističnih dvojčkov. Živeti z otrokom s posebnimi potrebami, pomeni živeti drugače – pomeni vlagati ogromno energije, truda in časa v najmanjše napredke. Pomeni pozabiti, kaj beseda samoumevno sploh pomeni, vsaj kar se otrokovega razvoja tiče. Pomeni izgubiti nekaj nepravih prijateljev in pridobiti dragocena, iskrena prijateljstva. Pomeni govoriti, a se počutiti neslišano. Pomeni biti v družbi, a se počutiti osamljeno … Starši otrok s posebnimi potrebami se soočajo z izzivi, ki so mnogim tuji, celo nepredstavljivi. Ob diagnozi otroka se življenje, kot ga poznajo, konča pred njihovimi očmi in v tistem trenutku so le nemi, nemočni opazovalci.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 18. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Inventura

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri v okviru filmskega abonmaja ogledate slovensko dramo režiserja Darka Sinka Inventura. Film govori o Borisu Robiču, ki je povsem običajen človek, preveč običajen, da bi bil komu v napoto. A nekega dne po večerji nekdo strelja nanj skozi okno. Ker policija ne najde osumljencev, primer kmalu zaključi. Boris pa se s tem ne more sprijazniti in sklene, da bo zadevo raziskal sam.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Mednarodni dan babic

Mednarodni dan babic, ki ga babice vsako leto obeležujejo 5. maja, je vedno znova usmerjen v prepoznavanje pomena babic in opozarjanje na potrebe in pravice žensk po vsem svetu. Te se izražajo po zadostnem številu strokovno usposobljenih babic, ki bi bile dostopne prav vsem ženskam in novorojenčkom. Oboji, mamice in novorojenčki, potrebujejo babice. Pa ne le zdaj. Tudi v prihodnosti, saj je babiški poklic eden tistih, ki z ostalimi gradi ključno vlogo v globalni skupnosti.

Mednarodni dan higiene rok

Danes obeležujemo mednarodni dan higiene rok. Vsakoletno ozaveščanje o higieni rok ima pomembno vlogo pri izboljševanju in osvojitvi najboljših praks preprečevanja in obvladovanja okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Higiena rok v današnjem času dobiva še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zato tudi letos pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok.

Savus