sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Delavski dom Trbovlje danes pripravlja dva dogodka – predavanje Uršule Cetinski, ki bo govorila o kulturnem menedžmentu, in gledališko predstavo Mama. Je pa današnji dan tudi svetovni dan gasilcev, saj god praznuje sv. Florjan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 4. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva pretežno jasno s kratkotrajno jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Sredi dneva in popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, najvišje dnevne od 18 do 23 °C.

Jutri bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V petek bo oblačno, dež bo od juga zajel vso Slovenijo. Hladneje bo.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije pri odjemalcih, ki so oskrbovani iz TP Pasjek (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Predavanje Uršule Cetinski: Kulturni menedžment – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes ob 10. uri vabi na predavanje generalne direktorice Cankarjevega doma Ljubljana Uršule Cetinski, ki bo govorila o kulturnem menedžmentu. Uršula Cetinski je ena redkih, ki ima poleg humanistične izobrazbe končan tudi podiplomski študij kulturnega menedžmenta. Predavanje je namenjeno vsem javnim zavodom in društvom, ki pri svojem delu prihajajo v stik s kulturo.

Gledališki abonma: Mama – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes v okviru gledališkega abonmaja ob 19.30 uri vabi na predstavo Mama. Predstavo bodo izvedli člani Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, črna farsa. grajo: Darja Reichman, Borut Veselko, Blaž Setnikar in Doroteja Nadrah.

English tea time – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja brezplačno delavnico English tea time. Če vsaj malo razumete angleško, a se zatakne, ko je treba spregovoriti, potem se jim pridružite na angleških pogovornih uricah, na katerih se bodo pogovarjali o najrazličnejših zanimivih in trenutno aktualnih temah ter na tak način poglabljali in utrjevali svoje znanje.

Delavnica Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri preko MS Teams pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11. in 17. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ivan Šinkovec

Na današnji dan se je leta 1921 v Zagorju ob Savi rodil novinar Ivan Šinkovec. Po končani vojni se je zaposlil v uredništvu časopisa Ljudska pravica, bil glavni urednik Ljubljanskega dnevnika ter glavni urednik in direktor Ljudske pravice, nato odgovorni urednik Dela in glavni urednik revije Tovariš. Bil je sekretar za informacije Skupščine SRS in član CK ZKS. Od 1963 je bil zunanji sodelavec katedre za novinarstvo na Visoki šoli za politične vede. Umrl je 22. maja leta 1974 v San Franciscu star le 53 let.

Leopold Odlazek

Na današnji dan je leta 2014 v Trbovljah umrl Leopold Odlazek, Trboveljčan, ki je zaslužen za to, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes. Zaslužen, da so zapisani stari običaji in življenje v rudniških kolonijah v Trbovljah. Bil je odličen ljubiteljski etnolog.

Svetovni dnevi

Svetovni dan gasilcev

Danes obeležujemo mednarodni dan gasilcev. To je dan, ko ima tudi god zavetnik gasilcev, sveti Florjan. Sv. Florjan je bil rimski vojščak, visok državni uslužbenec v mestu Cetium in mučenec v času vladavine cesarja Dioklecijana. Ni se želel odreči krščanstvu, zato je bil obsojen na smrt 4. maja leta 304. Ta dan je zato določen za njegov god. Sv. Florjana častijo pri nas, v Avstriji in na Bavarskem. Je zavetnik gasilcev in patron proti požarom in poplavam. Na številnih gasilskih domovih lahko vidimo njegovo podobo ali kip rimskega častnika, ki z vedrom vode gasi gorečo hišo.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor