Knjižnica Hrastnik danes pripravlja Srečanje bralnega krožka, ki ga mesečno organizirajo že od leta 2010. ZMŠT pa ima vsak torek Open Club, kjer se mladi družijo, pogovarjajo in razvijajo nove ideje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 3. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno, čez dan bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost. Sredi dneva in popoldne bodo v notranjosti posamezne kratkotrajne plohe, možna je tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C.

Jutri bo sprva precej jasno s kratkotrajno meglo po nižinah. Sredi dneva in popoldne pa bodo možne posamezne plohe. V četrtek se bo verjetnost za krajevne padavine spet nekoliko povečala. Pihal bo jugozahodnik. V petek bodo padavine zajele vso državo.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Srečanje bralnega krožka – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 19. uri pripravlja srečanje bralnega krožka. Krožek je bil ustanovljen 8. aprila leta 2010. Poteka v manjši skupini, enkrat mesečno. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Prisotne se vsakič seznani tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.

Open Club ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje ima vsak torek od 16. do 19. ure odprt Open Club. Prostor za mlade, v katerem so možnosti, priložnosti, dobra volja in občutek skupnosti. V klubu se pogovarjajo, razvijajo nove ideje in dogodke, včasih kreativno ustvarjajo ter delajo po inovativnih tehnikah neformalnega učenja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11.30 in 15. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

France

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate dramo France. France je zgodba o zvezdniški novinarki 24-urnega informativnega kanala ter o svetu, ki ga je vrgla s tečajev vzporedna resničnost medijev in družabnih omrežij. France de Meurs je na videz neuničljiva televizijska novinarka, katere kariera, zasebno življenje in psihološka stabilnost se zamajejo, potem ko na prometni pariški ulici neprevidno zapelje v mladega dostavljavca na mopedu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Mednarodni dan svobode tiska

Leta 1993 je Generalna skupščina razglasila 3. maj za svetovni dan svobode tiska. Na sprejem te resolucije je vplivala Generalna konferenca Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) leta 1991, na kateri so z resolucijo potrdili, da je svoboden, neodvisen in pluralističen tisk nujen del vsake demokratične družbe. S tem praznikom se spominjamo na Windhoekovo deklaracijo za promocijo neodvisnega in pluralističnega tiska v Afriki iz leta 1991, ki je bila sprejeta prav 3. maja.

Svetovni dan astme

Prvi torek v maju je svetovni dan astme, zaradi katere po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) trpi 235 milijonov ljudi. Je ena od najpogostejših kroničnih pljučnih bolezni, pogostost se veča zlasti na razvitih območjih z več alergijskimi boleznimi, navaja spletna stran Klinike Golnik. Astmo je večinoma mogoče uspešno zdraviti.

Savus