V zagorskem kulturnem centru lahko ob začetku motoristične sezone danes prisluhnete predavanju o prometnih nesrečah in posledicah, ki ga pripravlja PU Ljubljana. Knjižnica Hrastnik pripravlja delavnico nasaditev vrtov in lončnic z Damjano, v DD Trbovlje pa si lahko ogledate razstavo Dróbec.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 14. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno, sredi dneva in popoldne bo ponekod pihal šibak veter južnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 °C.

Jutri se bo od severa pooblačilo. Sredi dneva bodo na severu že krajevne padavine, deloma plohe, ki bodo popoldne zajele večji del Slovenije. Zapihal bo severovzhodni veter. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami. Pihal bo severovzhodni veter. Hladneje bo. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo.

Zapore cest

Cesta DURS–Športni park v Hrastniku je do 15. aprila popolnoma zaprta zaradi polaganja zaključnega sloja tartana na atletski stezi v športnem parku na Logu. Popolna zapora ceste se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Račica, izvod vas desno (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Terezija, izvod Limberg (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dobovec (od 10. do 11. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Predavanje Prometne nesreče in posledice – KC Zagorje

Ob začetku motoristične sezone Policijska uprava Ljubljana v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa in občinami organizira brezplačna predavanja o prometnih nesrečah in posledicah. Danes bo predavanje potekalo v zagorskem kulturnem centru ob 17. uri. Predavatelj, policist Tomaž Tomaževic, bo temo predstavil v interaktivnem predavanju, ki traja 45–60 minut.

Nasaditev vrtov in lončnic z Damjano – Knjižnica Hrastnik

Knjižnica Hrastnik danes ob 18. uri pripravlja delavnico z naslovom Nasaditev vrtov in lončnic z Damjano. April je čas, da vrtove pripravimo na prvo sajenje in saditev vrtnin pa tudi cvetja in grmovnic. Ob tem imamo ne malo skrbi, kaj sodi na naše vrtove. Hkrati pa se ukvarjamo tudi z lepšanjem naših balkonov in zunanjih teras. Vse nasvete bo z vami delila izkušena vrtnarka Damjana Napret Čeperlin.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 18. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Akcija Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku se danes nadaljuje akcija Očistimo okolje. Do 21. aprila bodo tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike na Kopitniku (pod Jogijem), v Šavni Peči (spodnji in zgornji del), na Grajski poti (zgornje parkirišče nad Steklarno), na Dolu (pri blokih Trg borcev NOB in odcep na Selcah), na Brnici (pri Pavliču), v Črdencu (odcep Laz) in v Podkraju (Strušce v vasi).

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik danes cepijo proti covidu-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 9. do 10. ure. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 13. ter 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan pogleda v nebo

Pojdite ven in poglejte v nebo, občudujte njegove barve, uživajte v njegovi lepoti. Ne bo oblačno, obljubimo.

Savus