sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V avli trboveljskega delavskega doma lahko danes prisluhnete pogovoru z Erico Johnson Debeljak. ZLU pa pripravlja dve delavnici – English tea time ter Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 13. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno, občasno bo nekaj oblačnih kopren na zahodu Slovenije. Predvsem popoldne bo pihal šibak veter južnih in vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 22 °C.

Jutri se bo nadaljevalo sončno vreme. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Še nekoliko topleje bo. V petek se bo zmerno pooblačilo, popoldne bodo krajevne padavine, deloma plohe.

Zapore cest

Cesta DURS–Športni park v Hrastniku je do 15. aprila popolnoma zaprta zaradi polaganja zaključnega sloja tartana na atletski stezi v športnem parku na Logu. Popolna zapora ceste se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnje Znojile (od 8. do 10. ure), TP Izlake, izvod Naselje Medijske Toplice (od 8. do 13. ure), TP Zavine (od 11. do 13. ure) in iz TP Zgornje in Spodnje Izlake (od 13. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Račica, izvod vas desno (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Terezija, izvod Limberg (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

S knjigo na kavo: Erica Johnson Debeljak – DD Trbovlje

Knjižnica Trbovlje in Delavski dom Trbovlje danes ob 19. uri vabita v avlo DDT-ja, kjer pripravljajo pogovor S knjigo na kavi. Simona Solina se bo tokrat pogovarjala z avtorico knjige Devica, kraljica, vdova, prasica Erico Johnson Debeljak. Delo so obiskovalci 37. slovenskega knjižnega sejma izbrali za naj knjigo leta 2021.

Pozdrav pomladi v Domu starejših občanov Izlake

V Domu starejših občanov Izlake danes ob 14. uri pripravljajo prireditev Pozdrav pomladi, s katero želijo obeležiti pridobitev certifikata za upravljanje kakovosti E-Qalin, se razveseliti začetka obnove doma, praznovati začetek pomladi in upati na skorajšnje sproščanje covidnih ukrepov. Na praznovanju se jim bodo pridružili zagorski župan Matjaž Švagan, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte, direktor Direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Andrej Grdiša in sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik. Za kulturni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje ob Savi.

English tea time – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja brezplačno delavnico English tea time. Če vsaj malo razumete angleško, a se zatakne, ko je treba spregovoriti, potem se jim pridružite na angleških pogovornih uricah, na katerih se bodo pogovarjali o najrazličnejših zanimivih in trenutno aktualnih temah ter na tak način poglabljali in utrjevali svoje znanje.

Delavnica Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri preko MS Teams pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja.

Akcija Očistimo okolje v Hrastniku

V Hrastniku se danes nadaljuje akcija Očistimo okolje. Do 21. aprila bodo tako v posameznih krajevnih skupnostih postavljeni zabojniki za kosovne odpadke. Danes lahko odpadke odložite v zabojnike v Čečah (Ravne, avtobusna postaja Zadružni dom in Goveji potok), v Naselju za Savo, v Podkraju (Samski dom), na Kopitniku (pod Jogijem), v Šavni Peči (spodnji in zgornji del) in na Grajski poti (zgornje parkirišče nad Steklarno).

Jutri pa lahko odpadke odložite v zabojnike na Dolu (pri blokih Trg borcev NOB in odcep na Selcah), na Brnici (pri Pavliču), v Črdencu (odcep Laz) in v Podkraju (Strušce v vasi).

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11. in 17. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Anton Bantan

Na današnji dan je leta 1971 v Ljubljani, ko se je vračal iz uredništva Kmečkega glasa, umrl kmetijski strokovnjak Anton Bantan. Napisal je epohalno delo Kmetijski stroji in orodja, prvo strokovno knjigo v slovenščini, ki je podrobno obravnavala kmetijske stroje. Njegov prispevek k terminologiji, slovenskemu jeziku in kulturi je za Slovence izjemnega pomena. Njegovo delo v Zasavju, kjer je kot kmetijski strokovnjak skrbel za razvoj kmetijstva na različnih področjih, pa vredno velikega spoštovanja. Bantan je bil tudi ploden pisec, tako strokovnih kot poljudnih člankov v različnih revijah, knjižicah in časopisih.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Isti avtor