Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 8. april

Vreme

Danes, v četrtek, 8. aprila, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bodo danes v Zasavju najnižje jutranje temperature od -8 do -2 °C. Čez dan bo povečini sončno, sredi dneva in popoldne bo občasno nekaj več oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12 °C. V večjem delu Slovenije je še vedno velika nevarnost jutranje pozebe.

Obeti? V petek se bo predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji pooblačilo, drugod bo delno jasno. Pihati bo začel jugozahodni veter. Mraz bo popuščal. V soboto in nedeljo bo zmerno oblačno.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

MC ZOS Kahoot! Liga

Vsak lahko sodeluje v MC ZOS Kahoot! Ligi. Kvizi potekajo vsak četrtek od 10. do 22. ure. Več si lahko preberete na tej povezavi.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Zaradi izvedbe geoloških raziskav bodo od ponedeljka, 29. marca do petka, 9. aprila, popolnoma zaprli glavno cesto Hrastnik – Zidani Most. Zapora bo popolna ves čas, prevoz čez zaporo ne bo mogoč niti za intervencijska vozila. Obvoz v času popolne zapore bo potekal na relaciji Hrastnik – Marno – Rimske Toplice – Zidani Most ter obratno in bo označen z ustrezno cestno prometno signalizacijo.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje sporoča, da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu danes predvidoma med 8.30 in 12. uro motena oskrba s pitno vodo na območju naselij Prapreče – del (36 do 45e in 72) ter Bevško (št. 46). Priporočajo, da po končanih delih vodo nekaj časa pustite teči iz pipe, preden jo uporabite.

Električna energija

Elektro Ljubljana je sporočil, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah bo od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Skladišče – izvod Hilman in izvod Gričar v Zagorju. Jutri od 8. do 14. bo prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Velika Štanga, izvod V dolino, v občini Litija.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Na ta dan je v koledarju zabeležen svetovni dan Romov.

Svetovni dan Romov

Danes Romi po vsem svetu, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu. Romi so potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj, v Evropo so prišli iz Indije. Danes jih po evropskih državah živi približno deset milijonov, v Sloveniji okoli 10.000. Delijo se v tri skupine: prekmurski Romi (prišli so z Madžarske), dolenjski (s Hrvaške), Romi iz plemena Sintov pa so v Slovenijo prišli iz Avstrije.

Beseda Rom pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Kot ljudstvo imajo svojo zastavo: v njej je kolo (veliko se selijo), zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo, oziroma svobodo. Njihova himno je pesem Dželem, Dželem.

Savus

Prejšnji članekSpremembe v duševnem zdravju zaposlenih
Naslednji članekProgram Svit rešuje življenja