Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 1. aprila

Vreme

Danes, v četrtek, 1. aprila, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa bo občasno tudi zmerno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26 °C.

Jutri bo dopoldne še večinoma sončno, popoldne bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. V notranjosti bo zapihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9, najvišje dnevne od 17 do 23 °C.

Naredite si dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija v Zagorju

V občini Zagorje ob Savi poteka pomladanska čistilna akcija, ki organizirano poteka samo še danes. Organizatorji občane prosijo, da se urejanja in čiščenja brežin ob cestah in vodotokih, sprehajalnih poti, gozdnih in travnatih površin in druge okolice lotijo posamično ali v krogu družine ter pri tem upoštevajo vse zaščitne ukrepe. Jutri pa čistimo brez akcije, samo zase.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Zaradi izvedbe geoloških raziskav bodo od ponedeljka, 29. marca do petka, 9. aprila, popolnoma zaprli glavno cesto Hrastnik – Zidani Most. Zapora bo popolna ves čas, prevoz čez zaporo ne bo mogoč niti za intervencijska vozila. Obvoz v času popolne zapore bo potekal na relaciji Hrastnik – Marno – Rimske Toplice – Zidani Most ter obratno in bo označen z ustrezno cestno prometno signalizacijo.

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Cesta Podkraj – Radeče je popolnoma zaprta zaradi poplav.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije v nekaterih naseljih po Zasavju. Hrastnik: od 8. do 11. ure bodo vzeli elektriko odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Motel Marno. Trbovlje: od 8. do 11. ure TP Vrhe, Vrhe 2 in Medvednica. Izklop električne energije iz TP Katarina, Zgornje Svine (občini Hrastnik in Trbovlje) so preklicali. Zagorje: od 12. do 14. ure izklop TP Toplice, izvod Zupančičeva. Litija: od 9. do 12. ure izklop TP Gradec, izvod Topilniška.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1900 se je v Ljubljani rodil pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal kot učitelj v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, posvečeno »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.

Na današnji dan leta 1985 je v Mariboru umrl Adolf Drolc, Zagorjan, ki je pustil velik pečat na področju organiziranega zdravstva. Med drugo vojno je delal v saniteti, po njej je deset let vodil šolo vojaških bolničarjev v Mariboru. Bil je direktor Zdravstvenega zavoda Maribor, uvajal pomembne novosti, bil dejaven v zdravstveni politiki, Slovensko zdravniško društvo ga je razglasilo za častnega člana, bil je eden prvih prejemnikov stanovske Potrčeve nagrade.

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes v koledarju nimamo zapisanega nobenega svetovnega ali mednarodnega dneva.

Je pa danes prvi april. Pazite, danes vas lahko kdo močno povleče za nos.

Savus