Občina Trbovlje danes pripravlja novinarsko konferenco ob začetku projekta Izvedba kolesarskih površin v Trbovljah. Je pa današnji dan tudi dan palačink, svetovni dan mokrišč in dan svizcev.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 2. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Predvsem na severu bo možna kakšna kratkotrajna snežna ploha. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -6 do -2, najvišje dnevne od 4 do 10 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Sredi dneva bo ponekod zapihal jugozahodni veter. V petek se bo od jugozahoda postopno pooblačilo, le na severovzhodu bo še ostalo deloma sončno.

Zapore cest

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Spodnjem Logu je do 7. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gore, Kopitnik, Pikelj, Turje (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Začetek projekta Izvedba kolesarskih površin v Trbovljah

Občina Trbovlje danes ob 10. uri pripravlja novinarsko konferenco ob začetku projekta Izvedba kolesarskih površin v Trbovljah. Konferenca bo potekala v sejni sobi Občine Trbovlje. Dela se bodo začela v februarju in bodo potekala do jeseni. Na konferenci bodo predstavili potek del, časovnico projekta, predvidene zapore, morebitno spremenjeno prometno ureditev ter spremembe, ki jih bodo uvedli.

Prva redna krvodajalska akcija v letu 2022 – KC Delavski dom Zagorje

Območno združenje Rdečega križa Zagorje ob Savi danes od 8. do 13. ure v KC Delavski dom Zagorje pripravlja prvo redno krvodajalsko akcijo v letu 2022. Zaradi preprečevanja možnih bolezni prosijo, da svoj prihod potrdite in se dogovorite o uri prihoda na št. 051 389 270 ali 051 671 147 ali 030 716 796.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covid-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 9. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan palačink

Katoličani v Franciji na ta dan pečejo palačinke, seveda pa ni razloga, da tega ne bi počeli tudi vi, tudi če niste katoličani ali Francozi. Poskusite jih peči po francosko, s kovancem v drugi roki – če lahko palačinko vržete v zrak in jo obrnete, ne da bi pri tem izpustili kovanec, vas čaka uspešno leto. Palačinke so seveda tako rekoč obvezne pri vseh obrokih, ali je nadev sladek ali slan, je pa čisto vaša odločitev.

Dan svizcev

Danes obeležujemo dan svizcev. Svizec je eden največjih glodavcev. Je malo večji od domačega zajca in je sorodnik veverice. Pri nas živi alpski svizec, ki živi v Alpah, pa tudi v Karpatih in Visokih Tatrah, kjer so dolge zime in kratka poletja. Živi izključno v gorah, na višini od 1200 do 2800 m. Najraje prebiva blizu ledenikov. Ker je dnevna žival, se lahko zgodi, da ga srečamo na odprtih planinskih travnikih. Na kraju, ki si ga izberejo, izkopljejo globoko jamo, do katere vodi več zelo ozkih in skritih vhodov.

Svetovni dan mokrišč

Drugi februar je že 41 let svetovni dan mokrišč. Leta 1971 na ta dan je bila namreč v iranskem mestu Ramsar sprejeta konvencija o zaščiti teh posebnih habitatov in njihove vloge pri ohranjanje ravnovesja na Zemlji. Mokrišča so območja, ki so redno zadostno preplavljena s površinsko ali podzemsko vodo, da lahko omogočajo razširjenost rastlinskega in vodnega življenja, ki za rast in razmnoževanje potrebuje mokro ali občasno mokro prst. Danes se krepi tudi zavedanje o vlogi, ki jo imajo kot nenadomestljiv ekosistem, ki lahko blaži problem globalnega segrevanja in ekstremne naravne pojave, kot so poplave in suše.

Savus