Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sobota, 27. marec

Danes, v soboto, 27. marca, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno, sprva v vzhodni Sloveniji še delno jasno. Predvsem v zahodnih in južnih krajih bodo občasno manjše, krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C. Ponoči se bo dež nekoliko okrepil in zajel večji del Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9 °C.

Kako kaže nedelji? Jutri bo pretežno oblačno, dež bo do popoldneva večinoma ponehal. Proti večeru se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13 °C.

Naredite si dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čistilna akcija v Zagorju

V občini Zagorje ob Savi poteka pomladanska čistilna akcija, ki bo potekala do 1. aprila. Organizatorji občane prosijo, da se urejanja in čiščenja brežin ob cestah in vodotokih, sprehajalnih poti, gozdnih in travnatih površin in druge okolice lotijo posamično ali v krogu družine ter pri tem upoštevajo vse zaščitne ukrepe.

Na facebook kanalu Mladinskega centra Zagorje bo danes ob 20.uri premierna predstavitev videospota, ki ga je skupaj z mladimi posnel kreativni prostovoljec Jordan William McLaughlin. Pripoveduje o letu 2020. »Za snemanje tega videa sem se odločil, ker sem ravno končal podoben projekt in sem bil prepričan, da nisem izkoristil vsega svojega potenciala. Idejo sem dobil po naključju med enim od naših tedenskih srečanj pravzaprav. Želel sem biti tisti prostovoljec, ki je nekoliko dvignil lestvico. Delaj na vso moč ali pojdi domov!« je pojasnil odločitev za spot Jordan.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Cesta Podkraj – Radeče je popolnoma zaprta zaradi poplav.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Na današnji dan

Na današnji dan se je leta 1930 rodil Ernest Ačkun, izjemen klarinetist in glasbeni pedagog. Hrastničan je na povabilo rojaka Bruna Bruna odšel študirat v Beograd, kjer je potem zgradil izjemno kariero glasbenika svetovnega ranga. Dolga leta je bil solist beograjskega filharmoničnega orkestra, aplavze je dobival na največjih svetovnih koncertnih odrih.

Na današnji dan je leta 1968 umrl Virgil Krasnik. Krasnik je bil po drugi svetovni vojni dolga leta ravnatelj trboveljske bolnišnice, tudi primarij SBT. Bil je zaslužen za sodobno organizacijo bolnice, nove oddelke, gradnjo novih stavb in ureditev strokovno sodobne bolnišnice. V drugi vojni se je pridružil partizanom in v Savinjski dolini organiziral partizanske bolnišnice.

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Svetovni dan gledališča

Danes obeležujemo svetovni dan gledališča. To je projekt Mednarodnega gledališkega inštituta, mednarodne nevladne organizacije, ki so jo leta 1948 ustanovili v Pragi in katere glavni namen je spodbujanje mednarodne izmenjave podatkov in znanja, povezanega z gledališko umetnostjo, kar naj bi bila ena izmed strategij za utrjevanje miru med narodi sveta. V Sloveniji svetovni dan gledališča zaznamuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije, ki ob tem dnevu razglasi dobitnike stanovskih priznanj. Letos seveda ne bo živih gledaliških predstav niti gostovanja gledališč po svetu. Zato pa lahko čestitamo vsem, ki se ukvarjajo z gledališčem. Tudi Zasavcem, ki z veseljem in uspešno igrajo v različnih amaterskih gledališčih.

Svetovna srečanja žensk z rakom dojke

Danes obeležujemo dan, namenjen za svetovna srečanja žensk z rakom dojke. Obeležujejo ga na prvo spomladansko soboto. Diagnoza rak dojk, agresivno zdravljenje in življenje po raku pomeni veliko breme za ženske in njihove družine, partnersko življenje in nenazadnje za družbo. Zato je pomembno, da se ženske, ki preživljajo to bolečo preizkušnjo, srečujejo in izmenjajo svoje izkušnje. Izjemno pomembne so skupine za samopomoč, ki delujejo tudi v Zasavju.

Savus

Prejšnji članekDenar / Bitcoin 5
Naslednji članekMaterinski dan v VDC Zagorje