Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Torek, 23. marec

Danes, v torek, 23. marca, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodnih krajih. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 1, najvišje dnevne od 8 do 12°C.

Naredite si dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Kralj v Hrastniku

Danes na Občino Hrastnik prihaja minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Skupaj z županom občine Hrastnik Markom Funklom in direktorjem Doma starejših Hrastnik Dragom Kopušarjem bo podpisal pismo o nameri gradnje infrastrukture za namestitvene zmogljivosti za institucionalno varstvo starejših na območju občine Hrastnik. Po podpisanem sporazumu bo ob 13.15 pred zgradbo Občine Hrastnik tiskovna konferenca.

Po vzhodu ZDA

Danes ob 19. uri se lahko podate na online potopisno predavanje po vzhodu ZDA z skupino tabornikov iz Slovenije, ki so se v poletju 2019 odpravili na Svetovni skavtski Jamboree v Zahodni Virginiji. Vodil vas bo mladinski delavec in tabornik Jani, ki je na omenjenem potovanju vodil skupino mladih tabornikov. Vse informacije najdete na tej povezavi MC Zagorje.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Cesta Podkraj – Radeče je popolnoma zaprta zaradi poplav.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Motena oskrba z vodo

Zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu bo danes predvidoma med 8. in 14.30 uro motena oskrba s pitno vodo na območju ulic oziroma naselij v Trbovljah: Keršičev hrib, Cesta Osvobodilne fronte (od 20 do 49), Gabrsko (od 1 do 3), zgornji Golovec, Savinjska cesta (35 in 36) in Cesta Tončke Čeč (38, 41, 41a, 42, 51c, 62, 63, 65, 66 in 68).

Izklopi elektrike

Elektro Ljubljana obvešča odjemalce, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Konjšica (od 8. do 9. ure), TP Vodenik (od 9. do 10. ure), TP Ravne pri Konjšici (od 12. do 13. ure) in TP Sivec (od 13. do 14. ure), vse v občini Zagorje. Od 8. do 12. ure bo prekinjena dobava električne energija tudi odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Tisje (izvod Grilovec proti Šmartnem) v občini Šmarno pri Litiji.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1896 se je v Slavoniji na današnjem ozemlju Hrvaške rodil Valentin Osredkar, ki je imel zanimivo življenje. Družina se je pred prvo svetovno vojno preselila v Nemčijo, bil je vojak na ruski fronti, po njej pa se je ustalil v Trbovljah. Za svoje inovacije (med drugim patent rudniške stojke, nakladalec premoga) je prejel evropske nagrade in tudi najvišjo slovensko nagrado za iznajdbe sklada Borisa Kidriča.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je na koledarju mednarodni dan meteorologije. Leta 1950 je na ta dan Svetovna meteorološka organizacija iz konvencije prerasla v organizacijo, leto pozneje pa je pridobila status specializirane agencije v okviru OZN. Svetovni dan meteorologije se letos osredotoča na temo »oceani, podnebje in vreme«. Oceani pokrivajo okrog 70 % zemljinega površja. Oceani so ponor toplote. S količino energije, ki jo potrebujemo, da za eno stopinjo Celzija segrejemo gornjih 10 m oceana za eno stopinjo, bi segreli vseh 10 kilometrov atmosfere.  Oceani absorbirajo okrog četrtino do tretjino CO2, ki ga človek izpušča v ozračje, vendar se pri višji temperaturi kapaciteta morske vode za shranjevanje CO2 znižuje. Projekcije gladine morja v severnem Jadranu so precej enotne. Pričakovano povišanje srednje gladine morja do leta 2100 po optimističnem scenariju je 17-32 cm , po pesimističnem pa 61-110  cm.

Danes je tudi mednarodni dan pasjih mladičev. Ta dan je bil določen, da ozavesti vse ljudi širom sveta o nezakoniti vzreji psov in kako se lotiti posvojitve psa. Nezakonita vzreja je najbolj nehuman način vzreje, saj se samice izkorišča, da imajo velikokrat mladiče, vse dokler jih ne morejo več spočeti ali umrejo pri kotitvi. Pravzaprav vse skupaj deluje kot nekakšna tovarna, kjer denar prihaja noter, mladiči pa ven. Psi ki pridejo iz teh “tovarn” končajo ali kot družinski psi ali pa kot divji, ki so nepregledani (nečipirani) in niso kastrirani oziroma sterilizirani, kar povzroči nenadzorovano reprodukcijo teh psov, ki so ponavadi bolani zaradi genske zasnove in načina, kako so bili vzrejeni.

Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Leopold Majdič
Naslednji članekNa današnji dan: Valentin Osredkar