sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Ponedeljek, 22. marec

Danes, v ponedeljek, 22. marca, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo okrepljen severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 9°C.

Naredite si dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes ob 17. uri se bodo na 16. seji občinskega sveta preko spletne aplikacije sestali občinski svetniki Občine Litija. Med drugim bodo odločali o tržnem redu v Litiji, zaključnem računu proračuna občine, poročilu Ceroza za 2020, delu Knjižnice Litija in se seznanili z aktivnostim v času epidemije.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Cesta Podkraj – Radeče je popolnoma zaprta zaradi poplav.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Izklopi elektrike

Elektro Ljubljana obvešča odjemalce, da bo danes od 9. do 12. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Graška Dobrava in TP Cerovica v občini  Litija.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1940 se je rodil Marko Orožen, politik in družbeni delavec, ki je predvsem na Dolu pri Hrastniku in v občini Hrastnik veliko prispeval k hitrejšemu razvoju kraja in občine. Dobil je tudi najvišje občinsko priznanje zaslužni občan.

 

Na današnji dan leta 1960 je umrl Leopold Majdič, izjemno aktiven društveni delavec med obema vojnama in po drugi vojni v Trbovljah. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko in turistično društvo, postavili kočo na Mrzlici, bil je tudi uspešen gledališki igralec in režiser.

 

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je na koledarju zapisan mednarodni dan voda. Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, leta 1993 ga je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila, da bi opozorila svetovno javnost na pomen vodnih virov in na nujnost dobrega gospodarjenja z njimi. Letošnja nosilna tema svetovnega dneva voda je namenjena ozaveščanju o globalni vodni krizi in pomanjkanju čiste vode ter zavedanju, kaj nam voda pomeni, kako je pomembna za vsakega posameznika in lokalno okolje. Povprečno vsak prebivalec Slovenije porabi v gospodinjstvu dnevno povprečno 105 litrov vode iz javnega vodovoda. Na naše veselje še vedno lahko v Zasavju vsak dan natočimo vodo iz pipe in jo mirno pijemo. Na zdravje.

Savus

Isti avtor