Vsako jutro vas bo zraven kave na portalu Savus.si čakalo še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Petek, 19. marec

Danes, v petek, 19. marca, bo v Zasavju lepo. Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju dokaj sončno, zjutraj bo ponekod v osrednjih krajih nizka oblačnost. Popoldne bodo posamezne kratkotrajne plohe. Ponekod bo pihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8°C.

Naredite si dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Počivalšek v Zagorju

Na povabilo župana Občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana bo danes občino Zagorje obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek s sodelavci. Po obisku nekaterih podjetij v občini bo obisk skleni na gradbišču nove Ekonomsko poslovne cone Zagorje.

Virtualni dnevni center
V MC Zagorje bodo danes med 18. in 21. uro odprli Virtualnem dnevni center na Discordu. Pridružite se lahko na tej povezavi.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik poteka v Podkraju izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine. Cesta Podkraj – Radeče je zaprta zaradi poplav.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Izklopi električne energije

Elektro Ljubljana obvešča odjemalce, da bo danes 8. do 10. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake center v zagorski občini, od 9. do 12. ure odjemalcem iz TP Graška Dobrava v litijski občini, od 9. do 13. ure pa odjemalcem iz TP Brezno v občini Hrastnik.

Na današnji dan

Leta 1984 je na današnji dan v Ljubljani umrl Mile Klopčič, pisatelj, pesnik, predvojni komunist, povojni ravnatelj Slovenskega knjižnega zavoda in Drame SNG v Ljubljani. Bil je odličen prevajalec, kar dvakratni dobitnik Sovretove in Prešernove nagrade. V Zasavju je še danes v zavesti ljudi predvsem njegova pesem Drejčnik Andrej govori. Po njem je poimenovana zagorska knjižnica.

Če vi veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je naš praznik: svetovni dan spanja (petek pred spomladanskim enakonočjem). Letos Svetovni dan spanja obeležujemo s sloganom »Zdravo spanje, zdrava prihodnost«. Zdravo spanje je temelj zdravja, ki ob podpori zdrave prehrane, rednega gibanja in učinkovitega upravljanja s stresom, poskrbi za zdravo prihodnost.

Poleg tega obeležujemo danes tudi svetovni dan pripovedništva. Ko otrokom beremo, jim pomagamo, da širijo in poglabljajo besedišče ter se učijo osredotočanja; tako z njimi vstopamo v različne svetove in usode in jim s tem pomagamo, da svet vidijo in razumejo skozi oči, ki so drugačne od njihovih. Z branjem otrokom pomagamo, da se razvijejo v misleča, čuteča in empatična bitja.

Savus

Prejšnji članekPopolna zapora ceste
Naslednji članekNagrade za čistilce