Danes bodo na Dolah pri Litiji pripravili srečanje oglarjev iz vse Slovenije. V Trbovljah pripravljajo delavnico sitotiska in filmsko predstavo. Na današnji dan pa se je rodil tudi odličen klarinetist Bruno Brun, po katerem se v Beogradu še vedno imenuje orkester.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 14. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes in jutri v Zasavju sončno in vroče, popoldanske temperature bodo med 30 in 35 °C. Verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je zaradi gradnje skate parka Ledenica v Trbovljah oviran promet.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava bo od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Srečanje oglarjev Slovenije

Društvo oglarjev Slovenije bo danes ob 11. uri na Dolah pri Litiji na kopišču pri Podružnični osnovni šoli pripravilo srečanje oglarjev iz vse Slovenije. V kulturnem programu bodo sodelovali učenci PŠ in glasbene šole. Ob 10. uri bo v cerkvi na Dolah pri Litiji oglarska maša, ob 15. uri otvoritev razstave Simfonija lesenih skled, sledi pa še slovesnost ob 90. obletnici PGD Dole pri Litiji.

Hi festival Hrastnik

V Hrastniku poteka v zunanjih prostorih nekdanjega rudnika (okrog šohta) Hi festival, ki so ga iz bajerjev preselili v center Hrastnika. Danes bodo na odru EDM & pop rock glavni zvezdi Tujamo (40. najboljši DJ na svetu, ki mu bo to prvi headline festivalski nastop v Sloveniji) in Matroda (več kot 50 milijonov ogledov na glasbeni platformi). Simply revival pa prinaša disco muziko. Nastopila bo lokalna hrastniška legenda DJ Božo, obiskovalci bodo pozdravili tudi izrednega Dr. Silvano DJ in DJ Karla.

Grafična delavnica – sitotisk

Delavski dom Trbovlje in Društvo prijateljev mladine v okviru retrospektivne razstave Janeza Kneza danes ob 10. uri v Rudarskem domu pripravljata grafično delavnico sitotiska. Delavnico bo vodila prof. likovne pedagogike Pika Gačnik. Delavnica je brezplačna, za vse materiale je poskrbljeno, potrebne pa so predhodne prijave na 051 626 296 ali po e-pošti info@4dritl.si.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Smodnikov Milkshake (Gunpowder Milkshake)

Danes si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ob 18. uri ogledate akcijsko kriminalko Smodnikov Milkshake. V filmu se tri generacije žensk borijo proti tistim, ki jim hočejo vzeti vse.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Bruno Brun

Na današnji dan se je leta 1910 v Hrastniku rodil odličen koncertni klarinetist, glasbeni pedagog, skladatelj, pisec učbenikov za klarinet in urednik glasbenih zbirk Bruno Brun. Bil je tudi rektor Umetniške akademije v Beogradu. Po njem se še danes imenuje Orkester klarinetov Bruno Brun KUD Lola v Beogradu. Za življenjsko delo je leta 1969 prejel sedmojulijsko nagrado. Umrl je 27. februarja 1978 v Beogradu.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva

Savus


 

Prejšnji članekJavno pismo za vse, ki še kar nimate bitcoina
Naslednji članekPohod po okolici Krvavca