Danes si lahko v Zasavju po športni noči in jutri vzamete čas za kulturo. In zase. Kaj veliko se ne bo dogajalo, posvetite se svoji duši in tistim, ki so vam blizu. Sicer pa, poglejte, s čim vse je povezan 3. avgust.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 3. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne padavine. V noči na četrtek bo dež najprej zajel zahodno Slovenijo, v četrtek dopoldne pa se bo razširil proti vzhodu. Vmes bodo lahko tudi nevihte. Zvečer bodo padavine oslabele. V petek bo sončno, sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj ploh.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Polšnik, nizkonapetostni vod Žamboh (od 8. do 9. ure) in TP Hrastje pri Vačah (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Ustvarjalna delavnica: grafika

Delavski dom Trbovlje in Društvo prijateljev mladine v okviru retrospektivne razstave Janeza Kneza organizirata ustvarjalno delavnico: grafika v torek, 3. avgusta 2021, ob 9. uri v Rudarskem domu. Delavnica je brezplačna, za vse materiale je poskrbljeno, potrebne pa so predhodne prijave na 051 626 296 ali po e-pošti info@4dritl.si. Delavnico bo vodila Pika Gačnik, prof. likovne pedagogike.

Igrivi kamenčki

Pred Graščino v Zagorju bo danes Večgeneracijski center v okviru Zasavske ljudske univerze ob 10. uri pripravil ustvarjalno delavnico Igrivi kamenčki.

Angleščina skozi igro

V Rudarskem domu v Trbovlje pripravljata Večgeneracijski center in Zasavska ljudska univerza danes ob 9. uri Angleščino skozi igro.

Mozaik iz naravnih materialov

V okviru Torkovih packarij pripravlja Mladinski center Hrastnik v sodelovanju s KRC Hrastnik in Večgeneracijskim centrom Zasavje delavnico, na kateri bodo udeleženci izdelovali mozaik iz naravnih materialov. Tokratno torkovo packarijo v Športnem parku na Logu (malo igrišče) bo vodila slikarka Klara Šlenc. Prične se ob 10. uri.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Ladko Korošec

Na današnji dan leta 1920 se je v Zagorju rodil Ladko Korošec, eden najvidnejših slovenskih opernih pevcev. Petje je študiral na Glasbeni akademiji v Ljubljani pri profesorju Juliju Betettu, poleg petja pa je obiskoval tudi dramsko šolo. Že v mladosti je sodeloval v amaterskih gledališčih. V času študija je začel nastopati v ljubljanski Drami, kasneje (1941-71) je bil angažiran v Operi SNG kot solist in prvak opere.

Basist Ladko Korošec je bil izjemen pevec, ki je gostoval na največjih opernih odrih sveta. Trikrat je prejel Prešernovo nagrad0 (1949, 1959 in 1978). Leta 1988 je prejel še dve pomembni priznanji: Bettetovo nagrado in Zlato Liro, najvišje priznanje Zveze združenj glasbenih umetnikov Jugoslavije. O svojih gostovanjih je leta 1973 napisal knjigo spominov Na tista lepa pota. Umrl je 21. marca 1995 v Ljubljani.

Slavko Grum

Na današnji dan leta 1948 je v Zagorju ob Savi zaradi raka umrl Slavko Grum, zdravnik, dramatik in pisatelj. V Zagorju je živel od leta 1929, tam je opravljal delo zdravnika splošne prakse. Pisal je kratko obdobje, zaslovel pa je z igro Dogodek v mestu Gogi, ki je eden od vrhov slovenske dramatike. Po njem je poimenovana OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju dogodkov ni zabeleženih svetovnih dni.

Savus

Prejšnji članekSpust po Kolpi
Naslednji članekPetdeset let karateja v Trbovljah