Danes bo v Zasavju precej mirno. Kljub temu pa se bo dogajalo. Včeraj so v Šmartnem odkrili kip dr. Slavku Grumu, ki se je tam rodil pred 120 leti na današnji dan. Danes je tudi dan dojenja. Preberite v našem dnevnem pregledu zasavskih dogodkov kaj se bo še dogajalo v Zasavju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 2. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva oblačno s krajevnimi padavinami. Popoldne bo na vzhodu dež ponehal, delno se bo razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25°C.

Krajevne plohe in nevihte se bodo nadaljevale v noč. Jutri zjutraj bo zmerno do pretežno oblačno, lahko nastane kakšna manjša ploha. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in nevihte. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne padavine. V noči na četrtek se bo dež prehodno razširil nad vso Slovenijo. Tudi v četrtek bo še spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Čemšenik, nizkonapetostni vod Zadružni dom (od 8. do 9. ure) in TP Prečna, nizkonapetostni vod Krbulje (od 11. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bodo brez elektrike odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Polšnik, nizkonapetostni vod Žamboh (od 8. do 9. ure) in TP Hrastje pri Vačah (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Slavko Grum

Na današnji dan pred 120 leti se je v Šmartnem pri Litiji rodil Slavko Grum kot tretji od štirih otrok Franca in Marije Grum. Zaradi očetove službe so se leta 1906 preselili v Novo mesto, kjer je osnovno šolo obiskoval v frančiškanskem samostanu. Po končanem študiju medicine na Dunaju je bil stažist in pomožni zdravnik v ljubljanskih bolnišnicah, nato pa do smrti zdravnik splošne prakse v Zagorju. Tam je pripravil več kot dvesto predavanj iz zdravstvenega področja. Pisal je kratko obdobje, zaslovel pa z igro Dogodek v mestu Gogi, ki je eden od vrhov slovenske dramatike. Slavko Grum je bil zdravnik, pisatelj in dramatik. Po njem je poimenovana OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, po njem se imenuje tudi ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan dojenja

Svetovni dan dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želijo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. Obeležujejo ga v več kot 150 državah. Strokovnjaki poudarjajo pomen dojenja, saj ima veliko pozitivnih učinkov tako za mater kot tudi za otroka. Materino mleko je najprimernejša in najbolj ustrezna hrana za začetek otrokovega življenja. Z dojenjem imajo mamice različne izkušnje. Prvič pristavi mati otroka k prsim najkasneje pol ure po porodu, pri čemer ji pomagajo medicinske sestre in babice. Prvo mleko se imenuje kolostrum in vsebuje veliko hranilnih snovi in beljakovin. Prvi podoj pa je zelo pomemben tudi za nadaljevanje dojenja, saj otrok tako razvije sesalni refleks. Ima pa dojenje tudi izjemen psihološki učinek, saj pomeni tesno bližino med materjo in otrokom.

Savus

Prejšnji članekPodrto drevo – dvakrat
Naslednji članekSlovesnost na Čemšeniški planini