Na Čemšeniški planini danes pripravljajo slovesnost ob 80. obletnici ustanovitve Revirske partizanske čete. Prireditve se bo udeležil prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. V Šmartnem pri Litiji bodo odkrili kip Slavka Gruma, na olimpijskih igrah v Tokiu pa bo Hrastničan Darko Jorgić nastopil še na ekipni tekmi namiznega tenisa.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 1. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki bodo manj verjetne v severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter. Ohladilo se bo.

Jutri bo sprva še pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo verjetnejše v zahodni polovici Slovenije. Popoldne se bo jasnilo.

Zapore cest

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Čemšenik, nizkonapetostni vod Zadružni dom (od 8. do 9. ure) in TP Prečna, nizkonapetostni vod Krbulje (od 11. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si

80. obletnica ustanovitve Revirske partizanske čete

Združenje borcev za vrednote NOB Zagorje ob Savi in Občina Zagorje bosta ob 11. uri na Čemšeniški planini, pri pomniku revirske čete, pripravili osrednjo slovesnost ob 80. obletnici ustanovitve Revirske partizanske čete. Slavnostni govornik na prireditvi bo prvi predsednik samostojne in neodvisne Slovenije Milan Kučan, v kulturnem programu pa bosta sodelovala Moški pevski zbor Loški glas in harmonikar Jernej Pikel.

Odkritje kipa Slavka Gruma

Občina Šmartno pri Litiji bo slavnostno odkrila kip dramatika, pripovednika in zdravnika Slavka Gruma ob njegovi 120-letnici rojstva. Kip bo stal na Staretovem trgu.

Olimpijske igre Tokio

Na Olimpijskih igrah v Tokiu boste lahko danes spremljali igralca namiznega tenisa Darka Jorgića, ki bo nastopil še na ekipni tekmi. Slovensko reprezentanco poleg Jorgića sestavljajo še Bojan Tokić, Deni Kožul in Peter Hribar. Prenos ekipne tekme (osmina finala) se je začel ob 3. uri zjutraj po slovenskem času.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Luka (Luca)

Danes si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ob 18. uri ogledate sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Luka. Mladi deček Luka doživlja nepozabno poletje, polno sladoleda, okusne mediteranske hrane in neskončne vožnje s skuterjem ob italijanski morski rivieri. Luka deli te pustolovščine s svojim novim najboljšim prijateljem, a njuna neverjetna zabava ima globoko varovano skrivnost: fanta sta pravzaprav morski bitji iz globin oceana.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekV življenju pridemo do točke, ko …
Naslednji članekJorgić vzel slovo od OI