Danes se lahko v Rudarskem domu v Trbovljah udeležite delavnice slikanja z akvarelnimi barvami, ki jo pripravljata Delavski dom Trbovlje in Društvo prijateljev mladine. V zagorski kinodvorani bodo predvajali znanstvenofantastično srhljivko Polaščevalka, v Trbovljah pa bodo cepili s cepivom proizvajalca Janssen.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 20. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju  povečini sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 25 do 28 °C.

Tudi v sredo in v četrtek kaže na sončno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Zapore cest

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje bo od 14. do 21. julija delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 42. Zapore bodo označene z ustrezno signalizacijo.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu bo danes predvidoma med 7. in 11. uro motena oskrba s pitno vodo na območju Gimnazijske ceste (hišne številke 11, 12, 14, 15 a-f, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 28, 29, 29 a, 29 b, 29 d, 30, 30 a, 31, 32, 33, 34, 36 in 37). Na Komunali Trbovlje priporočajo, da vodo po zaključenih delih pustite nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabite.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Studenci, Žrebljev hrib (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bodo brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Borovšak, Mali Kal (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in iz TP Dolgo Brdo, nizkonapetostni vod Križate (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Delavnica slikanja akvarelov

Delavski dom Trbovlje in Društvo prijateljev mladine v okviru retrospektivne razstave Janeza Kneza danes ob 9. uri pripravljata Delavnico akvarelov, ki bo v Rudarskem domu v Trbovljah. Delavnica je brezplačna, za materiale je poskrbljeno, potrebne pa so predhodne prijave na številko 051 626 296 ali po e-pošti info@4dritl.si. Delavnico bo vodila profesorica likovne pedagogike Pika Gačnik.

Cepljenje Trbovlje

Danes bodo v ZD Trbovlje, v prostorih bivše optike, ponovno cepili brez predhodnega naročila. Od 14. do 19. ure bodo cepili s cepivom proizvajalca Janssen (Johnson & Johnson).

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Polaščevalka

Danes si lahko ob 19. uri v KC Delavski dom Zagorje ogledate znanstvenofantastično srhljivko Polaščevalka. Brandon Cronenberg v drugem celovečercu svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze, ki mu kot sinu kultnega Davida Cronenberga pripada že po rodu. Kritično ovenčana znanstvenofantastična srhljivka je med številnimi lovorikami prejela nagradi za najboljši film in režijo na osrednjem festivalu fantastičnega filma v Sitgesu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rojstvo Sandi Kolenc Koli

Na današnji dan se je leta 1965 v Trbovljah rodil pevec skupine The Drinkers Sandi Kolenc – Koli. Sprva se je skupina imenovala Pivci, potem pa je prevladala internacionalizacija imena in postali so The Drinkers, saj je bil pogost motiv njihovih besedil alkohol. Leta 2003 je Koli zaradi operacije srca za nekaj časa prekinil sodelovanje s skupino. Na glasbene odre se je vrnil leta 2011. Po težavah z zdravjem, predvsem s srcem, zadnjih sedem let življenja ni pil alkohola, zdravniki pa so mu morali narediti tudi dvojni srčni obvod. Umrl je 27. septembra 2017, le leto pred 25-letnico obstoja skupine.

Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekZaključek slikarske kolonije v Zagorju
Naslednji članekPrenovljeno igrišče na Polju