Na današnji dan leta 1909 se je rodil trboveljski zdravnik, nekdanji primarij Splošne bolnišnice Trbovlje. V Zasavju se lahko danes poleg stalnih razstav udeležite še druženja Čvekava kava v zagorskem mladinskem centru, kjer vas čaka brezplačna ledena kava.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 19. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju občasno zmerno oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodnik. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na severozahodu okoli 12, najvišje dnevne od 25 do 29 °C.

V torek bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Tudi v sredo kaže na sončno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo zelo majhna.

Zapore cest

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje bo od 14. do 21. julija delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 42. Zapore bodo označene z ustrezno signalizacijo.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Podmilj, Gradišče in Zelenec (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija) in TP Kolodvor Zagorje, nizkonapetostni vod železniška postaja (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bodo brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Studenci, Žrebljev hrib (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čvekava kava

Kot med vsakimi počitnicami, se tudi letošnje poletje vrača Čvekava kava, ki bo vsak ponedeljek med 10. in 13. uro na terasi Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Druženje je namenjeno aktivnemu preživljanju prostega časa za mlade. Na Čvekavi kavi vas vedno pričaka brezplačna ledena kava. Navadna kava, čaj, cedevita in prigrizki pa so v MC ZoS vedno na voljo.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rojstvo Virgil Krasnik

Na današnji dan leta 1909 se je rodil trboveljski zdravnik Virgil Krasnik, ki je trboveljsko bolnišnico vodil več kot 30 let. Krasnik se je rodil v Nabrežini, v današnji Italiji, leta 1915 pa se je z družino preselil v Trbovlje. Od leta 1945 do smrti je bil ravnatelj bolnišnice in predstojnik kirurškega oddelka, leta 1961 pa je postal tudi primarij Splošne bolnišnice Trbovlje. V času njegovega vodenja so ločili otroke in odrasle bolnike, vzpostavili interni, ginekološki, kirurški, pediatrični in rentgenski oddelek ter ustanovili transfuzijsko postajo. Umrl je 27. marca leta 1968 v Trbovljah.

Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekPodjetnica Sibila Ložina
Naslednji članekPodjetje Forstek