Danes je dogajanje v Zasavju kar pestro. V Hrastniku se lahko ponovno cepite brez predhodnega naročila, saj vas čaka cepivo Pfizer. V Mladinskem centru Zagorje pripravljajo delavnico recikliranja, v Delavskem domu Zagorje pa Regionalno turistično konferenco, na kateri bodo spregovorili o možnostih za nadaljnji razvoj turizma v regiji.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 14. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes v Zasavju začelo jasniti. Jutranje temperature bodo od 15 do 20 °C. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

V četrtek in petek bo deloma sončno vreme. Predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše v petek.

Zapore cest

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje bo od 14. do 21. julija delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 42. Zapore bodo označene z ustrezno signalizacijo.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo jutri brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Gršica, Vrtače (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Cepljenje Hrastnik

Danes se lahko v Zdravstvenem domu Hrastnik cepite brez predhodnega naročila. Od 10. do 11. ure bodo cepili s cepivom proizvajalca Pfizer. Cepili bodo do porabe cepiva v cepilnem centru. Zainteresirane osebe prosijo, naj s seboj prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

RRA Regionalna turistična konferenca

Ob 9. uri Regionalna razvojna agencija (RRA) Zasavje v KC Delavski dom Zagorje pripravlja regionalno turistično konferenco. Želja je poenotiti turizem v regiji in Zasavje preoblikovati v za obiskovalce turistično privlačno in zanimivo regijo. Na konferenci bodo predstavili aktualne in v letu 2021 zaključene evropske projekte, ki se nanašajo na Zasavje, in primere projektnih idej za nadaljnji razvoj turizma (npr. trboveljski dimnik kot turistična destinacija, razvoj Medijskih toplic …).

Reciklažnica MC ZoS

Danes ob 18. uri Mladinski center Zagorje pripravlja delavnico recikliranja, na kateri bodo izdelali makrame (s poudarkom na zadnjem e). To je ime za nekoč izjemno priljubljeno tehniko ročnih del, pri kateri okrasne ali uporabne predmete na nešteto različnih načinov vozljamo kar z rokami. Viseče makrame obešanke za rože so klasičen primer okrasitve 70-ih let preteklega stoletja. Lahko jih obesite pri oknih ali v vogalih in prostoru dodate boemski pridih. Obvezne so prijave na info@mczos.si

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rojstvo Mira Mihelič

Na današnji dan leta 1912 se je v Splitu rodila prva slovenska poklicna pisateljica in prevajalka Mira Mihelič, ki je svojo mladost preživela v Trbovljah. Rodila se je v premožni meščanski družini Kramer. Ko sta se njena starša ločila jo je oče poslal k starim staršem v Trbovlje, kjer je ostala vse do študijskih let. Leta 1945 je postala prva slovenska poklicna pisateljica. Napisala je 17 romanov in drugih proznih del za odrasle, nekatere njene drame pa so bile tudi cenzurirane.

Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekRočno izdelan občinski grb
Naslednji članekSanacija vodotoka na Savi