Danes se v zagorski Foto galeriji odpira fotografska razstava Branka Klančarja z naslovom Preživeli. Na njej si lahko ogledate fotografije bosanskega planinskega konja. V Hrastniku pa se lahko danes ponovno cepite brez predhodnega naročila, saj vas čakajo cepiva Astra Zeneca in Janssen.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 13. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno, krepil se bo južni do jugozahodni veter. Zvečer bo zahodno Slovenijo od zahoda dosegla vremenska fronta z nevihtami. Te se bodo v noči na sredo razširile nad večji del države, vmes bo lahko tudi kakšna močnejša. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 28 do 34 °C.

V sredo bo deloma sončno, predvsem dopoldne in sredi dneva bodo še nastajale krajevne plohe in nevihte. Vročina bo popustila. V četrtek kaže na deloma sončno vreme, zlasti v hribovitih krajih bo možna kakšna ploha ali nevihta.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Trg Franca Fakina, izvod Kobac (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Fotografska razstava Preživeli

Danes bodo ob 19. uri v Foto galeriji v Zagorju otvorili fotografsko razstavo Preživeli znanega hrastniškega fotografa Branka Klančarja. Razstavo je posvetil bosanskemu planinskemu konju. Klančar je član Mednarodnega združenja rejcev bosanskih planinskih konj že od samega začetka. Pasma, svoj čas ena najštevilčnejših v tem delu Evrope, pa je začela izginjati. Skupaj z Antonom Dolinškom, ki je zaslužen da se je pasma ohranila, in z ostalimi entuziasti so naredili ogromne premike in uspeli, saj v osmih evropskih državah rejci skrbijo, da Bosanski planinski konj spet živi.

Cepljenje Hrastnik

Danes se lahko v Zdravstvenem domu Hrastnik cepite brez predhodnega naročila. Od 8. do 9. ure bodo cepili s cepivom proizvajalca Astra Zeneca, od 12.30 do 13. ure pa s cepivom Janssen. Cepili bodo do porabe cepiva v cepilnem centru. Zainteresirane osebe prosijo, naj s seboj prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Zakaj skačem (The Reason I Jump)

Danes si lahko ob 19. uri v kinodvorani KC Delavskega doma Zagorje ogledate dokumentarno dramo Zakaj Skačem (The Reason I Jump), ki je posneta po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka. Naoki Higashida je pri trinajstih letih napisal knjigo, v kateri je opisal svoje izkušnje negovorečega avtista. Dečkovi zapisi se v filmu prepletejo z intimnimi portreti petih mladih ljudi z različnih koncev sveta. Medtem ko opazujemo vsakdanje trenutke iz njihovih življenj, nam Naoki razkriva, kaj zanj pomeni avtizem, kako se njegovo doživljanje sveta razlikuje od našega in zakaj se vede tako, kot se – zakaj skače. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus