Pred 169. leti se je na današnji dan rodila slovenska narodna buditeljica Ana Dimnik. Na drugi ponedeljek v mesecu juliju se lahko v zagorskem mladinskem centru udeležite druženja Čvekava kava, kjer vas čaka ledena kava.  

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 12. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno, v hribovitih krajih ni izključena kakšna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, najvišje dnevne od 26 do 32 °C.

V torek bo sončno in vroče, zvečer bodo na zahodu pričele nastajati nevihte. V noči na sredo bodo padavine z nevihtami od zahoda zajele večji del države. V sredo kaže na deloma sončno vreme z možnostjo ploh in neviht, vročina bo popustila.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Zaradi sanacije vozišča bo popolna zapora lokalne ceste Majcen-Slatno-Selan. Z delom bodo začeli v torek, 6. julija, in bodo predvidoma končana do 12. julija. Popolna zapora ceste bo vsak dan od 6. do 16. ure.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Sava, izvod proti mostu (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bodo brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Trg Franca Fakina, izvod Kobac (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Trbovlje) in iz TP Gršica, Vrtače (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Čvekava kava

Kot med vsakimi počitnicami, se tudi letošnje poletje vrača Čvekava kava, ki bo vsak ponedeljek med 10. in 13. uro na terasi Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Druženje je namenjeno aktivnemu preživljanju prostega časa za mlade. Na Čvekavi kavi vas vedno pričaka brezplačna ledena kava. Navadna kava, čaj, cedevita in prigrizki pa so v MC ZoS vedno na voljo.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rojstvo Ana Dimnik

Na današnji dan, 12. julija leta 1852, se je na Peklarjevi domačiji v hrastniškem zaselku Boben rodila Ana Dimnik. Zaradi narodno buditeljske vloge in njene pomoči različnim ljudem ter zaradi zavzemanje za vse slovensko in slovansko, so jo klicali Slovenska mati.

Smrt Jožef Jerič

Na današnji dan leta 1888 je umrl dobovški duhovnik, novinar in čebelar Jožef Jerič. Na Dobovcu je bil vrsto let odbornik kmetijske družbe in urejeval glasili Die Krainer Biene in Slov. Čebelo. Maja 1882 je prevzel uredništvo in izdajateljstvo časopisa Slovenec ter ga razširil v dnevnik.

Smrt Vida Lasič

Na današnji dan leta 1997 je umrla Zagorjanka Vida Lasič, ki je življenje posvetila tehniki. Tudi njeno pisateljsko delo je povezano s tehniko. Slovenci so lahko ponosni na Radio Kričač, ki je v okupirani Ljubljani delal sive lase okupatorjem. Malokdo pa ve, da je bila za njegovo oddajanje zelo zaslužna prav Zagorjanka Vida. Njeno življenje je bilo povezano z bojem za svobodo, po vojni pa s pisanjem in delom na Inštitutu za elektroniko in vakuumsko tehniko v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekCepljenje v Hrastniku
Naslednji članekUničevanje prostora pred pošto